Tulipaner i årevis

Blomster og planter

Ikke alle tulipaner kommer igjen år etter år. Det handler om å velge pålitelige sorter. Her får du 11 sikre tulipanvalg.


Ønsker du tulipaner som kommer igjen år etter år, bør du velge en pålitelig sort. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Tulipaner er ikke hva de engang var. Mange nye sorter lever bare et par år, mens gamle sorter kommer igjen og igjen.

Det er likevel ikke alltid tulipanenes skyld. Som hageeier etterspør vi nyheter - tulipaner med ny form og i nye farger, tidlig og sen blomstring. Produsentene vil gjerne etterkomme våre ønsker og sender kanskje nye sorter på markedet før de er ferdig testet. I tillegg er tulipanløk livretten til skogmus og andre skadedyr.

Hageeiere selv har også en del av skylden. Det kan være fristende å plante en ny tulipansort i stedet for den som forsvant. Det er sjelden en god ide. Sopp- og virussykdommer kan ligge i jorden og overføres fort til ny løk.

I dag er tulipanløk billig og det kan være spennende å bytte ut tulipansorten innimellom. Da kan du eksperimentere med nye farger i hagen.

Av med hodet
Knekk av blomsterhodet når tulipanen begynner å miste kronbladene. På denne måten bruker løken kreftene sine på å sette sideløk i stedet for å frø. Du hindrer også virusangrep. Stilk og blader skal få lov til å visne og sende næring tilbake til løken. Løken blir da sterkere til neste års blomstring.

Gode betingelser
Tulipaner foretrekker en lun vokseplass som står noenlunde i le. De trives i sol og halvskygge. Jorden skal være frisk, næringrik og porøs, verken for sur eller for fuktig. Løk legges i 10-15 cm dybde. Tommelfingerregelen er at det skal være dobbelt så mye jord over løken, som den er høy.


De gode gamle
Men ønsker du tulipaner som kommer igjen i mange år, finnes de virkelige pålitelige sortene fremdeles, som regel i rene og klare farger.

Fra 1996 – 2001 ble 80 forskjellige sorter testet under vidt forskjellige vekstbetingelser i Nederland, Storbritannia, Tyskland, Finland og Spania. Resultatet av forsøket er en liste med tulipansorter som man kan regne med at blomstrer i åresvis.

Vi har plukket fra listen, sammenlignet med egne erfaringer og funnet et antall sorter som du kan være sikker på å få glede av i mange år.

 • Golden Apeldoorn
  Store, kraftige gule blomster med sort bunn på kraftige 60 cm høye stilker. De robuste for vær og vind.
 • Queen of Night
  Den mørkeste av alle tulipaner, nesten kastanjebrun og 60 cm høy. Den har lang blomstringstid
 • Menton
  En vakker rosa tulipan, veldig flott sammen med Queen og Night. De er like høye og blomstrer samtidig, så de passer godt sammen i bedet.
 • Mount Tacoma
  Denne tulipanen blomstrer lenge. Det er ofte flere store hvite fyldige blomster på hver av de 45 cm høye stilkene. Passer godt sammen med stauder.
 • Spring green
  Har marmorhvite blomster med grønne tegninger og er god som pausesignal blant andre farger. Stilkene blir ca 45 cm høye.
 • Don Quichotte
  Har kraftig stilk og blir ca 45 cm høy. Den klarer seg flott på vindutsatte steder. Tulipanen er lys rosa.
 • Orange Bouquet
  En rød tulipan, med et snev av oransje. Mange blomster på hver stilk som gjør den til et blikkfang i hagen. Blir 20 cm høy.
 • White Trumphator
  En elegant og helt hvit tulipan som gjør seg godt i en gruppe, gjerne med grønt som bakgrunn.
 • Praestans Fusilier
  Blomstrer allerede i april. Blomstene sitter i små buketter, gjern 5 sammen på hver av de 20 cm høye stilkene. Passer bra på solfylte steder.
 • Tarda
  Blir kun 10 cm høy. De hvite blomstene med stort, gult senter sitter 3-5 stk sammen på hver stilk. Den formerer seg, og kan danne et sammenhengende teppe.
 • Turkestancia
  Hører til villartene. De lette blomstene med 30 cm høye stilker vaier i vinden og gjør seg i naturpregede hager.
23 oktober 2008

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no