11 tulipaner som kommer igjen år etter år

Blomster og planter

Ikke alle tulipaner kommer igjen år etter år. Det handler om å velge pålitelige sorter. Her får du 11 sikre tulipanvalg.

Tulipaner er ikke hva de engang var. Mange nye sorter lever bare et par år, mens gamle sorter kommer igjen og igjen.

Det er likevel ikke alltid tulipanenes skyld. Som hageeier etterspør vi nyheter - tulipaner med ny form og i nye farger, tidlig og sen blomstring.

Produsentene vil gjerne etterkomme våre ønsker og sender kanskje nye sorter på markedet før de er ferdig testet. I tillegg er tulipanløk livretten til skogmus og andre skadedyr.

Hageeiere selv har også en del av skylden. Det kan være fristende å plante en ny tulipansort i stedet for den som forsvant. Det er sjelden en god ide. Sopp- og virussykdommer kan ligge i jorden og overføres fort til ny løk.

I dag er tulipanløk billig og det kan være spennende å bytte ut tulipansorten innimellom. Da kan du eksperimentere med nye farger i hagen.

Les også:

Hortensia – bugnende blomstring ute og inne

Med sine overdådige blomsterklaser har hortensiaen blitt en av verdens mest populære potteplanter. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblå...

Knekk av tulipanens hode

Knekk av blomsterhodet når tulipanen begynner å miste kronbladene. På denne måten bruker løken kreftene sine på å sette sideløk i stedet for å frø.

Du hindrer også virusangrep. Stilk og blader skal få lov til å visne og sende næring tilbake til løken. Løken blir da sterkere til neste års blomstring.

Ønsker du tulipaner som kommer igjen år etter år, bør du velge en pålitelig sort. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Gode betingelser

Tulipaner foretrekker en lun vokseplass som står noenlunde i le. De trives i sol og halvskygge. Jorden skal være frisk, næringrik og porøs, verken for sur eller for fuktig.

Løk legges i 10-15 cm dybde. Tommelfingerregelen er at det skal være dobbelt så mye jord over løken, som den er høy.

Les også:

Import av frø og løker

Det finnes mengder av hagegale mennesker i Norge, og flere av dem har underveis i kjærlighetsforholdet til hagen begynt å importerte frø.

De gode gamle tulipaner

Men ønsker du tulipaner som kommer igjen i mange år, finnes de virkelige pålitelige sortene fremdeles, som regel i rene og klare farger.

Fra 1996 – 2001 ble 80 forskjellige sorter testet under vidt forskjellige vekstbetingelser i Nederland, Storbritannia, Tyskland, Finland og Spania. Resultatet av forsøket er en liste med tulipansorter som man kan regne med at blomstrer i åresvis.

Vi har plukket fra listen, sammenlignet med egne erfaringer og funnet et antall sorter som du kan være sikker på å få glede av i mange år.

1. Golden Apeldoorn

Store, kraftige gule blomster med sort bunn på kraftige 60 cm høye stilker. De robuste for vær og vind.

Les også:

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

2. Queen of Night

Den mørkeste av alle tulipaner, nesten kastanjebrun og 60 cm høy. Den har lang blomstringstid

3. Menton

En vakker rosa tulipan, veldig flott sammen med Queen og Night. De er like høye og blomstrer samtidig, så de passer godt sammen i bedet.

4. Mount Tacoma

Denne tulipanen blomstrer lenge. Det er ofte flere store hvite fyldige blomster på hver av de 45 cm høye stilkene. Passer godt sammen med stauder.

5. Spring green

Har marmorhvite blomster med grønne tegninger og er god som pausesignal blant andre farger. Stilkene blir ca 45 cm høye.

6. Don Quichotte

Har kraftig stilk og blir ca 45 cm høy. Den klarer seg flott på vindutsatte steder. Tulipanen er lys rosa.

7. Orange Bouquet

En rød tulipan, med et snev av oransje. Mange blomster på hver stilk som gjør den til et blikkfang i hagen. Blir 20 cm høy.

8. White Trumphator

En elegant og helt hvit tulipan som gjør seg godt i en gruppe, gjerne med grønt som bakgrunn.

9. Praestans Fusilier 

Blomstrer allerede i april. Blomstene sitter i små buketter, gjern 5 sammen på hver av de 20 cm høye stilkene. Passer bra på solfylte steder.

10. Tarda

Blir kun 10 cm høy. De hvite blomstene med stort, gult senter sitter 3-5 stk sammen på hver stilk. Den formerer seg, og kan danne et sammenhengende teppe.

11. Turkestancia

Hører til villartene. De lette blomstene med 30 cm høye stilker vaier i vinden og gjør seg i naturpregede hager.

13 juni 2017
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Blomster og planter Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Blomster og planter Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Blomster og planter Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Dette er Norges giftigste planter

Blomster og planter Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Blomster og planter Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Blomster og planter Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de deilige råvarene som hagen din gir deg.

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Blomster og planter Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Blomster og planter Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Blomster og planter Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Blomster og planter Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Blomster og planter Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Blomster og planter Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Blomster og planter Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no