Bilde: Colourbox

Vårens første hagesysler

Blomster og planterVi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

I år har våren latt vente på seg lenge og vel flere steder i landet. Hvis du er lei av ski og snø og har bestemt deg for å være hjemme i påskeferien, kan det kanskje passe å gå igang med årets første hagesysler i løpet av fridagene.

Noen steder er snøen fremdeles ikke helt borte, men det behøver ikke være til hinder. Uansett bør du unngå å gå på gressplenen før den har tørket opp etter vinteren, og etter årets lange vinter kan det drøye litt til.

I mellomtiden er det nok av andre ting å finne på. Her er sju hagesysler å kose seg med i påskeferien:


Påskeliljer: Snart bugner hagen igjen av fargerik blomsterprakt.

Beskytt plantene mot telen.
Er det tele i bakken fremdeles? Da bør du beskytte vintergrønne planter som buksbom, rododendron og tuja med strier e.l. Telen fører til at plantene ikke kan ta opp vann fra jorda, mens den sterke vårsola øker fordampning fra plantene. Resultatet er teletørke, som kan ta livet av plantene.

Sett i gang sommeren.
Hvis du ikke allerede har gjort det, er det på høy tid å så sommerblomster, krydderurter og grønnsaker. Et minidrivhus gjør susen.

Annonse

Les mer: Gå i vinterdvale

Gå over hageredskapene, store og små.
Spader, greip, koster og andre redskap med trehåndtak kan få en lett omgang med sandpapir før du setter dem inn med olje. Gressklipperen og andre motorredskaper bør du se over og sjekke at alt fungerer. Skift olje, filter og tennplugger om du ikke gjorde det før du satte dem bort for vinteren.

Beskjær unge frukttrær.
– Oppbygningsbeskjæring av unge frukttrær utføres om våren før sevjen stiger i trærne og før knoppene springer ut, sier Eva Rönnblom i Hagen gjennom året.

Gjør klart til fuglene.
Rengjør fuglebadet som har stått ute gjennom vinteren. Har du fuglekasser i hagen, bør du tømme dem for gamle redemateriale.

Pott om stueplantene.
Potteplanter har gått av å få ny jord og kanskje større potte. Gjør du det nå, får de ny næring og bedre plass til vekstsesongen setter i gang.

Les mer: Ta snittblomstene inn i varmen

Ta stiklinger.
Samtidig som du potter om, kan det være aktuelt å beskjære plantene. Avskjæret kan du bruke til stiklinger, og snart har du en rekke nye småplanter. Har du ikke plass til dem selv, blir de utmerkede gaver plantet i en fin krukke.

Kilde: Hagen gjennom året

13 mars 2010

0 Kommentar

0
0 stemmer 0

Hagen nå

Med blomstrende løker innendørs skaper du et lunt og hyggelig hjem. Da glemmer du at vinteren fortsatt har et jerngrep om hagen din.

3
5 stemmer 4

Slik varer urtene lenger

I en urtepotte utstyrt med LED-lys sikrer du at butikk-kjøpte urter ikke bare holder seg friske, men også fortsetter å gro i et balansert vekst miljø.

1
0 stemmer 0

Ta snittblomstene inn i varmen

Har du sluttet å kjøpe snittblomster fordi du ikke får de til å overleve? Her er tre smarte tips som gjør det lettere å lykkes med vasene.

1
0 stemmer 0

Hageekspertens beste hagetips

Høsten nærmer seg med kortere og mørkere dager. Nå er tiden moden for å høste inn markens grøde og forberede uterommet for en ny vår. Gartner og hageeie...

0
3 stemmer 5

Høst i hagen – vår i hodet

Sommeren går mot sin slutt, men det blir ikke mye tid til hvile for den som har hage – allerede nå bør vårsesongen planlegges. September er en ideell...

0
0 stemmer 0

Forny blomstene etter ferien

Fellesferien er over, og hvem vet hva som har skjedd med plantene dine mens du har vært bortreist. Her er noen forslag til hva du kan fornye blomsterkas...

0
0 stemmer 0

La naturen bestemme selv

Slipp kontrollen over hagen, i alle fall på visse steder, og se hva som trives. Det er kanskje litt skummelt til å begynne med, men resultatet blir...

2
0 stemmer 0

Sats på robuste roser i hagen

Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

0
1 stemmer 5

Sett farge på terrassen

Sommerblomster i krukker og ampler gir muligheten til å skape frodige og fargerike uterom. Sett farge på terrassen, inngangspartiet eller uteplassen.

0
0 stemmer 0

Stjerner fra vår til høst

Stemorsblomster står for vårglede. Pelargonier for sommerromantikk. Ingen hage uten dem! Det synes ihvertfall vi vår når det herlige utelivet setter i...

0
0 stemmer 0

Slik blir du kvitt pollenplagene

900 000 nordmenn lider av pollenallergi, og for mange er bjørk den eneste tresorten som gir allergi. Men hvis du rengjør riktig innendørs kan plagene...

1
6 stemmer 3,5

Grønn terrasse på liten plass

Fra en stor hage med hundrevis av klematis og roser, til et frodig paradis på en smal terrasse. Eva Flenning-Garner viser at det er fullt mulig å dyrke...

1
1 stemmer 5

Blomster-Finns lettstelte oase

Du trodde kanskje at en blomsterkonge har verdens største private hage? Tvert imot – man trenger hverken trær eller gressplen for å trives på tomten. –...

1
15 stemmer 3,46666666666667

Staudene som aldri svikter

– Her er tre utsøkte stauder som jeg aldri blir lei av. De er så problemfrie. Så friske, lettstelte og i tillegg så skjønne!, skriver hagebokforfatteren...

0
1 stemmer 5

Stemorsblomster er et vårtegn

Stemorsblomsten er tøffe planter som tåler ustabilt og kjølig vårvær.