Vårtips for utålmodige

Blomster og planter

Vårtips for hagen din akkurat nå. Er du utålmodig etter å komme i gang med vårhagen? Gro Jørgensen, landskapsarkitekt, gir deg de beste rådene for hagen.

 
Hvem skulle trodd at de tørre stubbene nede i kjelleren gjemmer noe så vakkert?
Hvem skulle trodd at de tørre stubbene nede i kjelleren gjemmer noe så vakkert?
De første frøene i jorden
Om du ikke kan starte våronna ute i hagen ennå, så kan du begynne i det små inne i vinduskarmen. Noen grønnsaker som for eksempel purre, tomater og paprika, trenger ekstra lang forkultur for å rekke å bli store og sterke planter med god avling. For deg med liten plass er disse greie planter å begynne med. Purreplantene er så tynne at de kan stå tett i tett fram til de skal plantes ut. Når det gjelder tomater og paprika, trenger en ofte ikke mer enn 3–4 planter av hver. For å hindre at plantene blir lange og slengete på grunn av lysmangel, er det lurt å investere i lysstoffrør med dagslys som du henger opp like over plantene.

Opp av kjelleren
Nå er det på tide å hente opp bortgjemte pelargonier og tårer fra kjelleren eller hvor de nå har tilbragt vinteren.

Skjær alle skudd kraftig tilbake, og flytt dem over til litt større potter med ny frisk jord. La dem så få sesongens første skikkelige måltid med gjødselvann, og sett dem i det lyseste vinduet i hele huset. Snart viser de første grønne skuddene seg, og om et par måneder har du frodige, blomstrende planter. Pelargonier elsker sol, mens tårene vil ha det lyst uten stekende sol.

Beskjæring
Et stykke uti februar kan du begynne å beskjære busker og trær. Begynn med å fjerne kvister og grener som er brukket i løpet av vinteren og alt som er tørt og dødt. Hvis du ikke rakk å tynne bærbuskene i høst, kan du gjøre det nå.

De fleste prydbuskene trenger beskjæring for å holde seg unge og friske. Fjern de eldste greinene helt nede ved bakken.

Vårblomstrende busker som gullbusk (Forsythia), spirea og syrin skjæres imidlertid etter blomstring. Roser og andre frostømfintlige planter venter du med til april–mai.

I slutten av februar/begynnelsen av mars, når den strengeste kulda har gitt seg, kan du også gå løs på eple- og pæretrærne. Plomme, kirsebær, lønn og bjørk vil "blø" forholdsvis mye fra store sår om våren og bør derfor beskjæres på høsten.

Plukk inn våren
Ingenting bærer mer bud om vår enn nyutsprunget bjørkeløv i vase og fastelavensboller. I tillegg til bjørkekvister kan du for eksempel plukke inn kvister av gullbusk, trollhassel, eple og kirsebær. Knall røde kvister av sibirkornell blir også ekstra dekorative med de første lysegrønne museørene.

Sett kvistene i iskaldt vann, gjerne med isbiter, og la dem stå kjølig et par dager for å tine opp og akklimatisere seg. Deretter kan de tas inn i stuevarmen. Sett kvistene så lyst som mulig slik at de nye skuddene ikke blir bleke og strantete.23 oktober 2008

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no