Vårtips for utålmodige

Blomster og planter

Vårtips for hagen din akkurat nå. Er du utålmodig etter å komme i gang med vårhagen? Gro Jørgensen, landskapsarkitekt, gir deg de beste rådene for hagen.

 
Hvem skulle trodd at de tørre stubbene nede i kjelleren gjemmer noe så vakkert?
Hvem skulle trodd at de tørre stubbene nede i kjelleren gjemmer noe så vakkert?
De første frøene i jorden
Om du ikke kan starte våronna ute i hagen ennå, så kan du begynne i det små inne i vinduskarmen. Noen grønnsaker som for eksempel purre, tomater og paprika, trenger ekstra lang forkultur for å rekke å bli store og sterke planter med god avling. For deg med liten plass er disse greie planter å begynne med. Purreplantene er så tynne at de kan stå tett i tett fram til de skal plantes ut. Når det gjelder tomater og paprika, trenger en ofte ikke mer enn 3–4 planter av hver. For å hindre at plantene blir lange og slengete på grunn av lysmangel, er det lurt å investere i lysstoffrør med dagslys som du henger opp like over plantene.

Opp av kjelleren
Nå er det på tide å hente opp bortgjemte pelargonier og tårer fra kjelleren eller hvor de nå har tilbragt vinteren.

Skjær alle skudd kraftig tilbake, og flytt dem over til litt større potter med ny frisk jord. La dem så få sesongens første skikkelige måltid med gjødselvann, og sett dem i det lyseste vinduet i hele huset. Snart viser de første grønne skuddene seg, og om et par måneder har du frodige, blomstrende planter. Pelargonier elsker sol, mens tårene vil ha det lyst uten stekende sol.

Beskjæring
Et stykke uti februar kan du begynne å beskjære busker og trær. Begynn med å fjerne kvister og grener som er brukket i løpet av vinteren og alt som er tørt og dødt. Hvis du ikke rakk å tynne bærbuskene i høst, kan du gjøre det nå.

De fleste prydbuskene trenger beskjæring for å holde seg unge og friske. Fjern de eldste greinene helt nede ved bakken.

Vårblomstrende busker som gullbusk (Forsythia), spirea og syrin skjæres imidlertid etter blomstring. Roser og andre frostømfintlige planter venter du med til april–mai.

I slutten av februar/begynnelsen av mars, når den strengeste kulda har gitt seg, kan du også gå løs på eple- og pæretrærne. Plomme, kirsebær, lønn og bjørk vil "blø" forholdsvis mye fra store sår om våren og bør derfor beskjæres på høsten.

Les også:

Terrassen - vår nye utestue

Her til lands ønsker vi å utnytte sommeren best mulig, spise flest mulig måltider og legge flest mulig aktiviteter utendørs. En romslig og gjennomtenk...

Plukk inn våren
Ingenting bærer mer bud om vår enn nyutsprunget bjørkeløv i vase og fastelavensboller. I tillegg til bjørkekvister kan du for eksempel plukke inn kvister av gullbusk, trollhassel, eple og kirsebær. Knall røde kvister av sibirkornell blir også ekstra dekorative med de første lysegrønne museørene.

Sett kvistene i iskaldt vann, gjerne med isbiter, og la dem stå kjølig et par dager for å tine opp og akklimatisere seg. Deretter kan de tas inn i stuevarmen. Sett kvistene så lyst som mulig slik at de nye skuddene ikke blir bleke og strantete.23. oktober 2008
Mer om Blomster og planter

Slik får du praktfulle pioner

Blomster og planter Med sine tunge, sødmefylte hoder og frodige bladverk, er pionen/peonen en av våre vakreste og mest populære stauder. Her gir vi deg proffe tips fra pioneksperten Eivind Hansen.

Slik lykkes du med magiske magnolia

Blomster og planter Magnoliaen lyser opp med sine vakre, tidlige blomster om våren. Men, du kan plante magnoliatre nå.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Blomster og planter Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med bark, aviser, ild, vann, eddik og salt kan du selv forebygge og fjerne...

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Slik beskjærer du klematis

Blomster og planter Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner. 

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no