Vårtips for utålmodige

Blomster og planter

Vårtips for hagen din akkurat nå. Er du utålmodig etter å komme i gang med vårhagen? Gro Jørgensen, landskapsarkitekt, gir deg de beste rådene for hagen.

 
Hvem skulle trodd at de tørre stubbene nede i kjelleren gjemmer noe så vakkert?
Hvem skulle trodd at de tørre stubbene nede i kjelleren gjemmer noe så vakkert?
De første frøene i jorden
Om du ikke kan starte våronna ute i hagen ennå, så kan du begynne i det små inne i vinduskarmen. Noen grønnsaker som for eksempel purre, tomater og paprika, trenger ekstra lang forkultur for å rekke å bli store og sterke planter med god avling. For deg med liten plass er disse greie planter å begynne med. Purreplantene er så tynne at de kan stå tett i tett fram til de skal plantes ut. Når det gjelder tomater og paprika, trenger en ofte ikke mer enn 3–4 planter av hver. For å hindre at plantene blir lange og slengete på grunn av lysmangel, er det lurt å investere i lysstoffrør med dagslys som du henger opp like over plantene.

Opp av kjelleren
Nå er det på tide å hente opp bortgjemte pelargonier og tårer fra kjelleren eller hvor de nå har tilbragt vinteren.

Skjær alle skudd kraftig tilbake, og flytt dem over til litt større potter med ny frisk jord. La dem så få sesongens første skikkelige måltid med gjødselvann, og sett dem i det lyseste vinduet i hele huset. Snart viser de første grønne skuddene seg, og om et par måneder har du frodige, blomstrende planter. Pelargonier elsker sol, mens tårene vil ha det lyst uten stekende sol.

Beskjæring
Et stykke uti februar kan du begynne å beskjære busker og trær. Begynn med å fjerne kvister og grener som er brukket i løpet av vinteren og alt som er tørt og dødt. Hvis du ikke rakk å tynne bærbuskene i høst, kan du gjøre det nå.

De fleste prydbuskene trenger beskjæring for å holde seg unge og friske. Fjern de eldste greinene helt nede ved bakken.

Vårblomstrende busker som gullbusk (Forsythia), spirea og syrin skjæres imidlertid etter blomstring. Roser og andre frostømfintlige planter venter du med til april–mai.

I slutten av februar/begynnelsen av mars, når den strengeste kulda har gitt seg, kan du også gå løs på eple- og pæretrærne. Plomme, kirsebær, lønn og bjørk vil "blø" forholdsvis mye fra store sår om våren og bør derfor beskjæres på høsten.

Plukk inn våren
Ingenting bærer mer bud om vår enn nyutsprunget bjørkeløv i vase og fastelavensboller. I tillegg til bjørkekvister kan du for eksempel plukke inn kvister av gullbusk, trollhassel, eple og kirsebær. Knall røde kvister av sibirkornell blir også ekstra dekorative med de første lysegrønne museørene.

Sett kvistene i iskaldt vann, gjerne med isbiter, og la dem stå kjølig et par dager for å tine opp og akklimatisere seg. Deretter kan de tas inn i stuevarmen. Sett kvistene så lyst som mulig slik at de nye skuddene ikke blir bleke og strantete.23 oktober 2008

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no