Bilde: Gro Jørgensen

Vintervakker hage

Blomster og planter

Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Det finnes en rekke planter som har spennende farger og former på vintertid. Når bladene faller av, trer strukturer og farger på stammer, greiner og frøstander bedre fram. Ofte er det planter som er litt anonyme sommerstid, som blir mer iøynefallende om vinteren. Vintergrønne trær og busker gjør det i tillegg lunt og mer frodig i hagen på denne tiden av året. Dessuten oppleves de ulike fargenyansene og vekstformene til de vintergrønne plantene også sterkere nå. Mange hager ligger snøløse store deler av vinteren. Derfor er det ikke bare trær og busker vi bør tenke på når vi planlegger vinterhagen, men også hvilke stauder og sommerblomster som kan være dekorative på denne tiden.

Har du en vakker vinterhage? Del tips, vis fram bilder eller still spørsmål i vårt forum!


Vintergrønt
De ulike bartrærne finnes i et utall av varianter og er et «must» i alle hager. Lave og svaktvoksende arter, som for eksempel kjeglegran, kuletuja, krypbuskfuru og ulike krypformer av einer, tuja og barlind, er i tillegg fine å ha i plantekasser og store krukker på terrassen. De større trærne er flotte ute i hagen. Har du en liten hage, kan du velge smale, søyleformede sorter av einer, tuja og barlind som ikke stjeler for mye lys. Flere av bartrærne finnes i ulike fargevarianter. Det kan veksle mellom mørkegrønt, lysegrønt, gulgrønt og blågrønt.I tillegg kommer vintergrønne bladplanter som for eksempel rododendron, mahonia, buksbom, kristtorn, eføy, vintermispel og liguster. Noen stauder er også vintergrønne: Hasselurt, gravmyrt, bergenia og snøsløyfe.


Vrihassel, Corylus avellana ’Contorta’, forvandles til en fantastisk skulptur når bladene faller.

Dekorative greinformer
Når bladene faller, oppdager vi trærnes skulpturelle form og buskenes intrikate greinmønster. Noen arter er spesielt iøynefallende: Gamle, velholdte frukttrær, eik, hengealm, hengeask, vrihassel, høstaralea («Fandens spaserstokk»), vingebeinved og klatrehortensia.

Vakker bark
Trær og busker kan ha Med litt planlegging kan hagen være vakker Grønne gleder året rundt – også nå imørketiden. forskjellige farger på barken. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt. Plantet sammen med mørkegrønne bartrær, kan vi også få en flott virkning. Her følger noen av de mest fargesterke: Neverkirsebær, blodpil, doggpil, naverlønn, sibirkornell, gullkornell og vårgyvel.


Nakne trær tegner skarp grafikk mot vinterhimmelen.

Dekorative greinformer
Når bladene faller, oppdager vi trærnes skulpturelle form og buskenes intrikate greinmønster. Noen arter er spesielt iøynefallende: Gamle, velholdte frukttrær, eik, hengealm, hengeask, vrihassel, høstaralea («Fandens spaserstokk»), vingebeinved og klatrehortensia.

Vakker bark
Trær og busker kan ha Med litt planlegging kan hagen være vakker Grønne gleder året rundt – også nå imørketiden. Vintervakker hage forskjellige farger på barken. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt. Plantet sammen med mørkegrønne bartrær, kan vi også få en flott virkning. Her følger noen av de mest fargesterke: Neverkirsebær, blodpil, doggpil, naverlønn, sibirkornell, gullkornell og vårgyvel.


De visne blomsterstandene til klatreplanten humle, Humulus lupus, lyser gyllent mot den hvite snøen.

Etter blomstring får mange planter frøstander som med rimfrost eller snø på, kan være vel så vakre som selve blomsten. Dette ser vi særlig hos stauder og sommerblomster, men også hos enkelte busker og trær. Her kommer noen eksempler: Trær: Svartor, koreagran, vingevalnøtt og hjortesumak. Busker: Gullklematis, rosespirea og hortensia. Stauder: Praktryllik, silkekinagress, sølvbunke, japanlykt og martagonlilje. Sommerblomster: Hjertegress, sølvjudaspenge og jomfruen i det grønne.

Bær
Mange trær og busker pynter seg med fargerike bær til langt utpå vinteren til glede for oss og sultne småfugler. Trær: Alle sorter rogn, prydeple, barlind og kristtorn. Busker: Berberis, villroser, ulike sorter mispel, amarikahagtorn, europabeinved, tindved, snøbær, filtkrossved og snøballbusk.

9 februar 2009

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no