Bilde: Gro Jørgensen

Vintervakker hage

Blomster og planter

Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Det finnes en rekke planter som har spennende farger og former på vintertid. Når bladene faller av, trer strukturer og farger på stammer, greiner og frøstander bedre fram. Ofte er det planter som er litt anonyme sommerstid, som blir mer iøynefallende om vinteren. Vintergrønne trær og busker gjør det i tillegg lunt og mer frodig i hagen på denne tiden av året. Dessuten oppleves de ulike fargenyansene og vekstformene til de vintergrønne plantene også sterkere nå. Mange hager ligger snøløse store deler av vinteren. Derfor er det ikke bare trær og busker vi bør tenke på når vi planlegger vinterhagen, men også hvilke stauder og sommerblomster som kan være dekorative på denne tiden.

Har du en vakker vinterhage? Del tips, vis fram bilder eller still spørsmål i vårt forum!


Vintergrønt
De ulike bartrærne finnes i et utall av varianter og er et «must» i alle hager. Lave og svaktvoksende arter, som for eksempel kjeglegran, kuletuja, krypbuskfuru og ulike krypformer av einer, tuja og barlind, er i tillegg fine å ha i plantekasser og store krukker på terrassen. De større trærne er flotte ute i hagen. Har du en liten hage, kan du velge smale, søyleformede sorter av einer, tuja og barlind som ikke stjeler for mye lys. Flere av bartrærne finnes i ulike fargevarianter. Det kan veksle mellom mørkegrønt, lysegrønt, gulgrønt og blågrønt.I tillegg kommer vintergrønne bladplanter som for eksempel rododendron, mahonia, buksbom, kristtorn, eføy, vintermispel og liguster. Noen stauder er også vintergrønne: Hasselurt, gravmyrt, bergenia og snøsløyfe.


Vrihassel, Corylus avellana ’Contorta’, forvandles til en fantastisk skulptur når bladene faller.

Dekorative greinformer
Når bladene faller, oppdager vi trærnes skulpturelle form og buskenes intrikate greinmønster. Noen arter er spesielt iøynefallende: Gamle, velholdte frukttrær, eik, hengealm, hengeask, vrihassel, høstaralea («Fandens spaserstokk»), vingebeinved og klatrehortensia.

Vakker bark
Trær og busker kan ha Med litt planlegging kan hagen være vakker Grønne gleder året rundt – også nå imørketiden. forskjellige farger på barken. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt. Plantet sammen med mørkegrønne bartrær, kan vi også få en flott virkning. Her følger noen av de mest fargesterke: Neverkirsebær, blodpil, doggpil, naverlønn, sibirkornell, gullkornell og vårgyvel.


Nakne trær tegner skarp grafikk mot vinterhimmelen.

Dekorative greinformer
Når bladene faller, oppdager vi trærnes skulpturelle form og buskenes intrikate greinmønster. Noen arter er spesielt iøynefallende: Gamle, velholdte frukttrær, eik, hengealm, hengeask, vrihassel, høstaralea («Fandens spaserstokk»), vingebeinved og klatrehortensia.

Vakker bark
Trær og busker kan ha Med litt planlegging kan hagen være vakker Grønne gleder året rundt – også nå imørketiden. Vintervakker hage forskjellige farger på barken. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt. Plantet sammen med mørkegrønne bartrær, kan vi også få en flott virkning. Her følger noen av de mest fargesterke: Neverkirsebær, blodpil, doggpil, naverlønn, sibirkornell, gullkornell og vårgyvel.


De visne blomsterstandene til klatreplanten humle, Humulus lupus, lyser gyllent mot den hvite snøen.

Etter blomstring får mange planter frøstander som med rimfrost eller snø på, kan være vel så vakre som selve blomsten. Dette ser vi særlig hos stauder og sommerblomster, men også hos enkelte busker og trær. Her kommer noen eksempler: Trær: Svartor, koreagran, vingevalnøtt og hjortesumak. Busker: Gullklematis, rosespirea og hortensia. Stauder: Praktryllik, silkekinagress, sølvbunke, japanlykt og martagonlilje. Sommerblomster: Hjertegress, sølvjudaspenge og jomfruen i det grønne.

Bær
Mange trær og busker pynter seg med fargerike bær til langt utpå vinteren til glede for oss og sultne småfugler. Trær: Alle sorter rogn, prydeple, barlind og kristtorn. Busker: Berberis, villroser, ulike sorter mispel, amarikahagtorn, europabeinved, tindved, snøbær, filtkrossved og snøballbusk.

9 februar 2009

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no