Bilde: Gro Jørgensen

Vintervakker hage

Blomster og planter

Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Det finnes en rekke planter som har spennende farger og former på vintertid. Når bladene faller av, trer strukturer og farger på stammer, greiner og frøstander bedre fram. Ofte er det planter som er litt anonyme sommerstid, som blir mer iøynefallende om vinteren. Vintergrønne trær og busker gjør det i tillegg lunt og mer frodig i hagen på denne tiden av året. Dessuten oppleves de ulike fargenyansene og vekstformene til de vintergrønne plantene også sterkere nå. Mange hager ligger snøløse store deler av vinteren. Derfor er det ikke bare trær og busker vi bør tenke på når vi planlegger vinterhagen, men også hvilke stauder og sommerblomster som kan være dekorative på denne tiden.

Har du en vakker vinterhage? Del tips, vis fram bilder eller still spørsmål i vårt forum!


Vintergrønt
De ulike bartrærne finnes i et utall av varianter og er et «must» i alle hager. Lave og svaktvoksende arter, som for eksempel kjeglegran, kuletuja, krypbuskfuru og ulike krypformer av einer, tuja og barlind, er i tillegg fine å ha i plantekasser og store krukker på terrassen. De større trærne er flotte ute i hagen. Har du en liten hage, kan du velge smale, søyleformede sorter av einer, tuja og barlind som ikke stjeler for mye lys. Flere av bartrærne finnes i ulike fargevarianter. Det kan veksle mellom mørkegrønt, lysegrønt, gulgrønt og blågrønt.I tillegg kommer vintergrønne bladplanter som for eksempel rododendron, mahonia, buksbom, kristtorn, eføy, vintermispel og liguster. Noen stauder er også vintergrønne: Hasselurt, gravmyrt, bergenia og snøsløyfe.


Vrihassel, Corylus avellana ’Contorta’, forvandles til en fantastisk skulptur når bladene faller.

Dekorative greinformer
Når bladene faller, oppdager vi trærnes skulpturelle form og buskenes intrikate greinmønster. Noen arter er spesielt iøynefallende: Gamle, velholdte frukttrær, eik, hengealm, hengeask, vrihassel, høstaralea («Fandens spaserstokk»), vingebeinved og klatrehortensia.

Vakker bark
Trær og busker kan ha Med litt planlegging kan hagen være vakker Grønne gleder året rundt – også nå imørketiden. forskjellige farger på barken. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt. Plantet sammen med mørkegrønne bartrær, kan vi også få en flott virkning. Her følger noen av de mest fargesterke: Neverkirsebær, blodpil, doggpil, naverlønn, sibirkornell, gullkornell og vårgyvel.


Nakne trær tegner skarp grafikk mot vinterhimmelen.

Dekorative greinformer
Når bladene faller, oppdager vi trærnes skulpturelle form og buskenes intrikate greinmønster. Noen arter er spesielt iøynefallende: Gamle, velholdte frukttrær, eik, hengealm, hengeask, vrihassel, høstaralea («Fandens spaserstokk»), vingebeinved og klatrehortensia.

Vakker bark
Trær og busker kan ha Med litt planlegging kan hagen være vakker Grønne gleder året rundt – også nå imørketiden. Vintervakker hage forskjellige farger på barken. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt. Plantet sammen med mørkegrønne bartrær, kan vi også få en flott virkning. Her følger noen av de mest fargesterke: Neverkirsebær, blodpil, doggpil, naverlønn, sibirkornell, gullkornell og vårgyvel.

Les også:

Slik blir du kvitt sølvkre

Sølvkreene er kanskje ekle, men de er ufarlige. Slik blir du kvitt dem.


De visne blomsterstandene til klatreplanten humle, Humulus lupus, lyser gyllent mot den hvite snøen.

Etter blomstring får mange planter frøstander som med rimfrost eller snø på, kan være vel så vakre som selve blomsten. Dette ser vi særlig hos stauder og sommerblomster, men også hos enkelte busker og trær. Her kommer noen eksempler: Trær: Svartor, koreagran, vingevalnøtt og hjortesumak. Busker: Gullklematis, rosespirea og hortensia. Stauder: Praktryllik, silkekinagress, sølvbunke, japanlykt og martagonlilje. Sommerblomster: Hjertegress, sølvjudaspenge og jomfruen i det grønne.

Bær
Mange trær og busker pynter seg med fargerike bær til langt utpå vinteren til glede for oss og sultne småfugler. Trær: Alle sorter rogn, prydeple, barlind og kristtorn. Busker: Berberis, villroser, ulike sorter mispel, amarikahagtorn, europabeinved, tindved, snøbær, filtkrossved og snøballbusk.

9. februar 2009
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Hagen akkurat nå - februar

Blomster og planter Her er Susanna Roséns spalte om hagen i februar måned.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no