Drivhus i hagen

Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker som vi forbinder med sydligere strøk på kloden.


<!– –>
Du vil oppleve at smaken er mye bedre enn på frukt og grønnsaker du kjøper i butikken. Grunnen er at i et drivhus henger for eksempel ferskener og tomater på plantene helt til de er modne. Importerte frukt og grønnsaker plukkes før de er modne for å holde seg bedre under transporten. Dermed mister de den avsluttende modningsprosessen hvor mange av de viktigste smaksstoffene dannes. Ettermodning på lager kan ikke fullt kompensere for dette.

Hva er et drivhus?

Et drivhus eller veksthus er en bygning med tak og vegger av gjennomsiktig glass eller plast, for dyrking av planter som grønnsaker, frukt og blomster.

Ulike drivhustyper

Drivhus finnes i ulike størrelser og utforminger. Det vanligste er saltakhus, men hus med halvtak som kan stå inntil en husvegg, og runde hus begynner også å bli ganske vanlige. Du kan kjøpe et ferdig hus, eller du kan lage ditt eget drivhus.

Tradisjonelle saltak og halvtakhus er nok mer praktiske for dyrking enn runde, som i tillegg er mer kostbare. Ønsker du deg først og fremst en hagestue med litt dyrkningsmuligheter, er imidlertid et rundt drivhus både elegant og velegnet.

Her har vi samlet flere artikler om drivhus

Hvor skal drivhuset stå?

Plasseringen bør både være praktisk og estetisk. Ofte kan det lønne seg å flytte reisverket til frittstående hus rundt i hagen for å finne det optimale stedet.

Plasseringen bør både være solrik og lun. Halvtakhus bør plasseres mot en sørvestvendt vegg eller mur. Både frittstående og halvtakhus er praktiske å plassere i tilknytning til terrassen. Det blir kort vei til tomatene og andre delikatesser når sommerens måltider inntas, og det blir enklere å bruke drivhuset som hagestue. Dessuten er det lettvint å stable hagemøbler og puter inn der.

En tradisjonell løsning er å sette opp et drivhus ved kjøkkenhagen. Der kan det for eksempel fungere som romdeler mellom prydhagen og nyttehagen. Har du en hagedam, kan vannet og drivhusets glassvegger gjensidig speile hverandre. Et rundt eller spesielt formet drivhus bør få en frittliggende plass i hagen et stykke unna boligen.

Et drivhus bør plasseres på en solrik og lun plass. Foto: Colourbox

Lys og varme i drivhus

Hvis du vil ale opp småplanter fra tidlig om våren, trenger du ekstra varme. Det beste er å legge varmekabler i jordbunnen. Men du kan også greie deg med en flyttbar varmeovn, avhengig av hvor tidlig du begynner og hvor i landet du bor. I tillegg kan du isolere tak og vegger med bobleplast og legge fiberduk over plantene som dyne i kalde vårnetter. Ekstra lys kan også være påkrevet når nettene fremdeles er lange og dagslyset mangelfullt.

Sol og skygge

Selv om mangel på lys og varme kan være et problem tidlig i sesongen, blir det fort for varmt i drivhuset utpå sommeren. Beskytt plantene mot stekende sol med skyggenetting som kan festes til vegger og tak. Du kan også smøre på kalk på utsiden av veksthuset. Ellers er automatisk luftesystem lurt å ha til å regulere temperaturen.

En langsiktig og hyggelig løsning er å plante et tre som gir lett skygge mot sørvest.

Planter for nybegynnere

Et drivhus er nyttig å ha når du skal så og ale opp småplanter av sommerblomster og grønnsaker som siden skal plantes ut i hagen.

I tillegg er det morsomt å kunne dyrke sorter og arter som ellers finner den norske sommeren for kort, kjølig eller våt. 

Her er noen forslag til planer og småblomster i drivhus:

  • Nytteplanter: druer, tomater, slangeagurk, paprika, chili og basilikum.
  • Prydplanter: pelargonia, begonia, fuksia, roser, pasjonsblomst og sukkulenter.