Uteplassen rundt drivhuset er pent opparbeidet med sittegrupper.
Uteplassen rundt drivhuset er pent opparbeidet med sittegrupper. Bilde: AMM

Drivhus til glede og nytte

Drivhus

På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

─ Da jeg fylte 50 år var jeg så heldig å få drivhus i bursdagsgave av min mann, sier eieren av drømmehagen.

─ Jeg har lenge ønsket meg et engelskinspirert drivhus i hagen og nå har jeg endelig fått realisert min gamle drøm. Drivhuset fikk jeg først øye på i et engelsk hageblad.  

Selvforsynt med grøntfor

Før solen varmer opp uterommet om våren sås frø i potter i drivhuset i hagen, som settes ut i jorden når kuldegradene har forlatt grunnen i april/mai.

I løpet av sesongen er familien selvforsynt med blant annet jordbær, salatblader, kål, krydderurter, epler, pærer, og moreller for å nevne noe av det som dyrkes i den smarte nyttehagen.

Romantisk hageportal. Når man stiger inn i grønnsakshagen skjer det via denne portalen som etter hvert skal prydes av rosa klatreroser.

Les også:

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

Grønnsaksbed i høyden

For å gjøre nyttedelen av hagen like harmonisk som de andre utesonene har ekteparet brukt faglig hagehjelp fra Landskapsentrepenørene i Mandal.  

Grønnsaksbedene er anlagt som avlange kasser litt høyere opp enn vanlige bed og kanet med flate og grove steiner. Bedene er spesialdesignet for eiendommen for å gjøre nyttehagen lettstelt og delikat. De kan også anlegges i drivhuset i hagen.

Når grønnsaksbedene er anlagt som høye bed slipper man å stå krokrygget å luke i bedene.

Grønnsakshage med drivhus. Anlegget med spesialdesignede grønnsaksbed, engelsk drivhus, og krukker på krukker med planter, bueportal og stengjerde er formet av Landskapsentreprenøren i Mandal.

Les også:

10 grønnsaker som kan dyrkes om og om igjen

Noen grønnsaker har nærmest evig liv. Man trenger bare dyrke dem igjen og igjen!

Idyllisk

Rundt drivhuset i hagen og mellom de oppmurte bedene er det lagt naturskiferfliser med gresskanter mellom flisene. Hele nytteområdet med drivhus, frukttrær, bærbusker og grønnsaksbed er avgrenset med en mur av naturstein.

Når man stiger inn i nyttehagen skjer det via en buet port, som etter hvert skal dekkes med klatreroser, når de vokser til. Innimellom krukker på krukker med blomster står små sittegrupper med runde bord og stoler.

Her nyter familien små hvilestunder etter å ha luket og stelt i bedene, knepet vekk visne blader og knopper og vannet alle plantene i ulike farger og former.

Vær bevisst dine ønsker

Før du velger drivhus finn ut hvilken type drivhus du vil ha, skal det være Frittstående, nedgravd (pitgreenhouse), vinterhage, eller polytunell (plasthus), m.m.

Tenk også over hvor stort skal det være og om det skal være i bruk hele året og om du har oppvarmingsbehov.

Les også:

Derfor bør du tisse i hagen

Gullvann er noe av det beste du kan gi hagen din. Og ja, det er akkurat det du tror.

Hvorfor velge drivhus

Hovedprinsippene til et drivhus er at man via glass/plast/polycarbonat slipper sol inn og fanger varmen. Å forlenge vekstsesongen er drivhusets fordel slik at varmekrevende planter kan trives også på våre breddegrader.

Egenproduksjon av mat gir, i tillegg til gleden, miljømessige gevinster blant annet i form av redusert transport.

2. juni 2012
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drivhus Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

11 vekster du kan dyrke i drivhus

Drivhus Et drivhus er det perfekte stedet for planter som krever ekstra varme på våre breddegrader. Her er vekstene som gir suksess i ditt glasshus.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

Drivhus I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik lykkes du med drivhus

Drivhus – Hver vår kribler jeg etter å sette i gang, sier Torill Nilsen fra Fredrikstad. Hun har ti års erfaring med drivhus i hagen - her får du hennes beste tips. 

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Drivhus Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Overvintring i drivhus

Drivhus Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Drivhus med sjel

Drivhus Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Drivhus Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Slik blir drivhuset en suksess

Drivhus Drømmer du om et drivhus? Her får du gartnerens beste tips og råd!

Veksthus i stua

Drivhus Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige hagesjeler. Vekker du dem tidlig nok, og holder plantene i øra med nok lys og vann, kan du bruke hagebudsjettet til mer hagemoro senere på sesongen.

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Drivhus Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle...

Drivhus for all slags vær

Drivhus Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestue.

Slik dyrker du i drivbenk

Drivhus Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

Drivhus i hagen

Drivhus Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...