Drivbenk kan være et godt alternativ til drivhus.
Drivbenk kan være et godt alternativ til drivhus. Bilde: Willab Garden

Slik dyrker du i drivbenk

Drivhus

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

– I dag er det ikke lenger vanlig med drivbenk. Det er synd siden den er et bra alternativ til drivhus på små, begrensede steder som en atriumshage eller kolonihage. Den koster ikke stort og den er lett å bygge selv, sier Inger Palmstierna som har skrevet boken Det frodige drivhuset.

En drivbenk, også kalt kaldbenk eller vekstbenk, er ganske enkelt en lav kasse i tre, uten bunn og med glass eller plast over.

Luftvolumet er lite, og dermed blir luften raskt varmet opp. Denne enkle innretningen gjør at du kan starte vekstsesongen flere uker tidligere.

Drivbenken er ypperlig til forkultivering og dyrking av en rekke planter, som for eksempel salat, spinat og reddik.

Du kan også bruke den til å forkultivere grønnsaker som bruker lang tid på å utvikle seg. Sommerblomster kan også gjerne forkultivers og herdes i drivbenken.


Drivhus og drivbenk: Nyttige hjelpemidler for den engasjerte hageeier.

Lag din egen drivbenk

Har du ingen drivbenk, er det bare å sette i gang å lage en. Drivbenker er enkle å lage selv ved hjelp av et gammelt vindu eller to.

Ønsker du å dyrke i drivbenken på våren, er det aller beste likevel om du allerede har en drivbenk og har startet forberedelsene om høsten.

Ved å legge rammen på plass om høsten og så fylle den med isolerende materiale som tørt løv eller mineralullsmatter, hindrer du telen i å gå for dypt i jorden.

Dermed kan du starte tidligere på våren.

Temperer jorda

Når våren er kommet og telen har gått ut av jorda, kan du begynne sesongens arbeid med drivhusbenken.

– Kjøp plantejord i sekker. La dem ligge inne og bli oppvarmet et par døgn, anbefaler Palmstierna.

Fjern det isolerende vinterlaget før du fyller drivbenken med den tempererte jorda. Jorda skal ikke gå helt opp, men bør stopp ti-femten centimeter fra kanten.

Fest på glasslokket, og la vårsola få varme opp jorda.

– Etter et par døgn kan du så planter som tåler kulde, slik som salat, reddiker og spinat, skriver Palmstierna.

Beskytt mot kulde og hete

Vårnettene er kjølige og for å bevare varmen i benken, bør du dekke den til om kvelden.

– Før ble det brukt sivmatter som ble rullet sammen om dagen. Vi kan dekke med filleryer, trepersienner, flere lag tykk fiberduk, gamle tepper eller spesielle isoleringsmatter dekket av plast. Det er viktig at de kan tørke etter regn, eller ikke bli våte, anbefaler Palmstierna.

På varme dager må du imidlertid passe på så det ikke blir for hett i benken. Varmen hjelper plantene opp til et visst punkt, men så blir heten for mye for dem. Derfor er det viktig å lufte drivbenken.

– Vi kan sette inn kiler av tre mellom rammen og vinduet. Åpningen varierer med hvor langt inn kilen settes, og på hvilket ledd vi bruker den, sier Palmstierna.

Når sommeren kan du fjerne glasslokket helt. Plantene kan enten få fortsette å vokse i drivbenken, eller du kan flytte dem over til mer egnede voksesteder i hagen.

Les mer om drivhus, veksthus og drivbenk

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

29 mars 2016

Finn drivhuset til ditt budsjett

Drømmer du om drivhus? Her får du inspirasjon til å velge det riktige til ditt budsjett – enten du vil ha et flyttbart minidrivhus til urter eller et...

Slik lykkes du med drivhus

– Hver vår kribler jeg etter å sette i gang, sier Torill Nilsen fra Fredrikstad. Hun har ti års erfaring med drivhus i hagen - her får du hennes beste...

Veksthus i stua

Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Slik får du den hittil beste sesongen i drivhuset

For å hjelpe deg med å lykkes i drivhuset, har vi samlet våre beste tips og triks til deg her. Les blant annet om den viktige ventilasjonen og hvorfor...

Slik blir drivhuset en suksess

Drømmer du om et drivhus? Her får du gartnerens beste tips og råd!

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

Drivhus med sjel

Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Drivhus, oransjeri og uterom forlenger sommeren

Vi nordboere trenger virkelig all den varmen vi kan få. Bygg et glasshus! Du kan sitte der å spise rosmarinmarinert lammestek og le av regn, vind og...

Drivhus i hagen

Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

"Vi bygde drivhuset selv"

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle...

Drivhus til glede og nytte

På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no