Slik dyrker du i drivbenk

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

– I dag er det ikke lenger vanlig med drivbenk. Det er synd siden den er et bra alternativ til drivhus på små, begrensede steder som en atriumshage eller kolonihage. Den koster ikke stort og den er lett å bygge selv, sier Inger Palmstierna som har skrevet boken Det frodige drivhuset.

En drivbenk, også kalt kaldbenk eller vekstbenk, er ganske enkelt en lav kasse i tre, uten bunn og med glass eller plast over.

Luftvolumet er lite, og dermed blir luften raskt varmet opp. Denne enkle innretningen gjør at du kan starte vekstsesongen flere uker tidligere.

Drivbenken er ypperlig til forkultivering og dyrking av en rekke planter, som for eksempel salat, spinat og reddik.

Du kan også bruke den til å forkultivere grønnsaker som bruker lang tid på å utvikle seg. Sommerblomster kan også gjerne forkultivers og herdes i drivbenken.


Drivhus og drivbenk: Nyttige hjelpemidler for den engasjerte hageeier.

Lag din egen drivbenk

Har du ingen drivbenk, er det bare å sette i gang å lage en. Drivbenker er enkle å lage selv ved hjelp av et gammelt vindu eller to.

Ønsker du å dyrke i drivbenken på våren, er det aller beste likevel om du allerede har en drivbenk og har startet forberedelsene om høsten.

Ved å legge rammen på plass om høsten og så fylle den med isolerende materiale som tørt løv eller mineralullsmatter, hindrer du telen i å gå for dypt i jorden.

Dermed kan du starte tidligere på våren.

Temperer jorda

Når våren er kommet og telen har gått ut av jorda, kan du begynne sesongens arbeid med drivhusbenken.

– Kjøp plantejord i sekker. La dem ligge inne og bli oppvarmet et par døgn, anbefaler Palmstierna.

Fjern det isolerende vinterlaget før du fyller drivbenken med den tempererte jorda. Jorda skal ikke gå helt opp, men bør stopp ti-femten centimeter fra kanten.

Fest på glasslokket, og la vårsola få varme opp jorda.

– Etter et par døgn kan du så planter som tåler kulde, slik som salat, reddiker og spinat, skriver Palmstierna.

Beskytt mot kulde og hete

Vårnettene er kjølige og for å bevare varmen i benken, bør du dekke den til om kvelden.

– Før ble det brukt sivmatter som ble rullet sammen om dagen. Vi kan dekke med filleryer, trepersienner, flere lag tykk fiberduk, gamle tepper eller spesielle isoleringsmatter dekket av plast. Det er viktig at de kan tørke etter regn, eller ikke bli våte, anbefaler Palmstierna.

På varme dager må du imidlertid passe på så det ikke blir for hett i benken. Varmen hjelper plantene opp til et visst punkt, men så blir heten for mye for dem. Derfor er det viktig å lufte drivbenken.

– Vi kan sette inn kiler av tre mellom rammen og vinduet. Åpningen varierer med hvor langt inn kilen settes, og på hvilket ledd vi bruker den, sier Palmstierna.

Når sommeren kan du fjerne glasslokket helt. Plantene kan enten få fortsette å vokse i drivbenken, eller du kan flytte dem over til mer egnede voksesteder i hagen.

Les mer om drivhus, veksthus og drivbenk