Slik får du den hittil beste sesongen i drivhuset

For å hjelpe deg med å lykkes i drivhuset, har vi samlet våre beste tips og triks til deg her. Les blant annet om den viktige ventilasjonen og hvorfor du bør plante i bøtter.

Sesongen for å få drivhuset i gang er straks her, med mindre du har holdt det gående hele vinteren. Et drivhus er den perfekte hobbyen for deg som liker å ha noe å fikle med akkurat når det passer deg. I tillegg til lønnsomheten dyrkingen av egne planter gir, så klart.

Finn frem hagespaden, hanskene og gjør deg klar til den beste sesongen i drivhuset hittil med tipsene våre i baklomma.

Automatiske vindusåpnere

God ventilasjon er viktig i drivhuset ditt. Få planter lever på temperaturer over 30 grader; blir det for varmt i drivhuset, trives skadedyrene og plantene kan dø.

En del planter har også vanskelig for å bli befruktet ved for høy temperatur, og kondens øker faren for sykdom.

Det skal være mulig å åpne et vindu i ny og ne drivhuset. Hvis du vet at du skal reise mye vekk i tiden fremover eller ikke har mulighet til å åpne vinduene selv, kan du installere automatiske vindusåpnere.

De fungerer for eksempel via aggregater med voks som utvider seg i varmer. 

Hageinteressert? Sjekk ut vår Facebook gruppe Vi med hage! 

Ujevn temperaturforskjell

Hold en jevn temperatur i drivhuset ditt. Planter hater temperaturforskjeller som titt og ofte kan oppstå i drivhus. I løpet av en kald vinter bør du for eksempel løs-isolere med bobleplast eller gå til innkjøp av ferdige «gardiner» som beskytter både mot frost og høy varme.

Det finnes også utendørs termometere som du kan sette en minimumstemperatur på. En alarm vil dermed gå av når grensen nås.

På sommeren kan drivhuset også bli for varmt. Les mer ved å trykke på den grønne knappen.

Tyvstart dyrkingen

Med et drivhus kan du tyvstarte sesongen. Allerede i mars kan du starte dyrkingen av forskjellige avlinger. Sett gjerne vekstene på løse hyller eller plantebord som kan flyttes på. Dermed kan du flytte plantene innendørs hvis temperaturen i drivhuset plutselig faller.

Plant i plastbøtter

Det er mer lønnsomt å plante i vaser fremfor direkte i løs jord. Blir en plante angrepet av skadedyr, er det enklere å få planten ut av drivhuset hvis den står for seg selv. Keramikkpotter er fine å se på, men tunge å håndtere og flytte på. Bruker heller såkalte murerspann i plast; de fungerer bedre til formålet.

Vanning

tomater i drivhus
Foto: Getty Images

Har du varme og vekst, trenger du bare å få vanningen i gang. Én enkelt tomatplante trenger opptil 8 liter vann om dager når den har voksende tomater.

Det er fint å bruke en vannkanne eller hageslangen, men er du borte fra tid til annen, bør du vurdere å investere i et automatisk vanningsanlegg. 

Det kan samtidig være smart med en beholder som blander vann og gjødsel i riktige forhold.  Eventuelt kan du gjenbruke regnvannet med en regnvannstønne.

Gjødsling må skje jevnlig

Varmen og det beskyttende laget av glass betyr at tilveksten i drivhuset skjer raskt, så planter i et drivhus trenger mer gjødsel enn utendørs.

Flere forsøk har samtidig vist at det er best hvis gjødselen tilsettes regelmessig – det vil si ofte, men i små porsjoner.

Bruk hønsemøkk og gress

Når du skal forberede vasene dine på planting, bør du legge 1/2 dl hønsemøkk i bunnen. Plant i vasen, og vent deretter cirka 3 uker. Så tilfører du flytende gjødsel i vannet etter bruksanvisningen på produktet. For en ekstra næringsrik jord, kan du fordele litt gress utover.

Hold avstand mellom plantene

Ikke plant vekstene for tett på hverandre. De vil nemlig skygge for solen for hverandre, og hindre vekst. Det bør være cirka 40 cm mellom dem. Luft og lys mellom planter er vel så viktig i drivhuset som ellers utendørs.

Hold rent i drivhuset

For å unngå spredning – og utvikling – av plantesykdommer, skal alle vaser og selve drivhuset gjøres grundig rent minst én gang i året.

Bli kvitt skadedyr så fort du oppdager dem

Alle velkjente skadedyr bekjempes lettest med biologiske midler. Det må settes inn så fort du oppdager et angrep fra skadedyr.

Midlene får du kjøpt i hagekjeder med godt utvalg. Spør om hjelp, så får du den riktige med hjem. Bruk gjerne en lupe når du sjekker bladene.

Unngå snegler i drivhuset

Snegler stortrives i den fuktige drivhusvarmen. Lar du døren stå åpen, betyr det fri adgang for en sneglefamilie. Sjekk under vaser – det er der de gjerne bor. Spre sneglemiddel utover i drivhuset, så er du som regel sikret.

Skift ut jorden

Drivhusvekst er intensivt, så derfor kan det være en god idé å skifte ut jorden hvert år. Prøv eventuelt å bare skifte noe av den. Eller gjenbruk gammel jord.

Når temperaturen i jorden i drivhuset er 18 grader eller oppover, er du klar til å plante. Termometeret fåes kjøpt på et hagesenter.

De 5 beste å dyrke

Velg gjerne sorter som er beregnet til dyrkning i drivhus.

1. Tomater

En sort som for eksempel Gemini fungerer godt i drivhus, men det finnes mange å velge mellom helt etter smak og farge. En tomatplante kan bære helt opp til 175 av de små cherry-tomatene som er blitt veldig populære. Bush-tomater som ikke trenger å bli “hengt opp” er ofte lettere å dyrke, men utbyttet er ikke like stort, og de tar mye plass. Har du grønne tomater? Les her hva de kan brukes til.

Tomater er som oftest selvbefruktende, men de er ikke avhengige av at det finnes andre sorter i nærheten. Det er vinden og insekter som befrukter dem. Har du ikke insekter i drivhuset ditt, kan du riste planten litt når den blomstrer. 

For å skape et større mangfold av insekter i hagen din, kan du vurdere å bygge et insektshotell i nærheten av drivhuset ditt.

Hvis planten mister blomster, skyldes det mest sannsynlig for høy temperatur. Tomater trives best i 20-25 grader.

2. Agurk

Sår du agurk i mars, kan du nyte sprøe agurker i juni. Agurk krever mye vann, men det er kort tid mellom blomstring til høsting – cirka 4-5 uker. Én plante gir cirka 15 store agurker.

Agurk trenger mer sol enn tomater, så la dem vokse i sydsiden av drivhuset ditt.

Etter første høsting kan agurken ta en pause før den setter blomster igjen. Høst derfor de første agurkene litt før de er fullmodne og oppbevar dem i kjøleskapets grønnsaksskuff. Der holder de seg lenge.


3. Paprika

Paprika er søte og morsomme å dyrke. De krever lite pleie, og gir cirka 5 store paprika per plante. Gi dem en bambuspinne å støtte seg på, og husk at de er veldig følsomme; blir de angrepet av skadedyr, bør du få dem ut av drivhuset med én gang.

4. Chili

Chili vil også gjerne ha støtte av en bambuspinne, og trives best ved 20 grader døgnet rundt. Chili kan ikke tørke ut, men vil heller ikke drukne i vann. Klem gjerne sammen toppen av planten, slik at den blir tett og fin.

5. Krydderurter

Basilikum, sitrongress, sitronmelisse og persille stortrives i drivhus. Om sommeren kan man flytte urtene ut i det fri og plante melon inne istedet. De dyrkes akkurat som agurker, men de trenger derimot litt hjelp til pollineringen. Gni hannblomsten mot hunnblomsten. Du kan gjenkjenne hunnblomsten på frukt planten i bunnen av blomsten.  

Les flere artikler om bygging og dyrking i drivhus