Slik lykkes du med drivhus

– Hver vår kribler jeg etter å sette i gang, sier Torill Nilsen fra Fredrikstad. Hun har ti års erfaring med drivhus i hagen - her får du hennes beste tips. 

Sommeren i Norge kan være uforutsigbar. Stadig flere hageeiere har nytte og glede av et drivhus i hagen, hvor du kan nyte hagen i et lunt uterom og dyrke blomster og grønnsaker i beskyttede omgivelser. Torill Nilsen fra Fredrikstad er en av dem: 

– Utesesongen forlenges med et drivhus, og det blir som å ha et ekstra rom i hagen. Når vi har gjester om sommeren, hender det at vi tar et glass vin og spiser forretten i drivhuset. Det er også deilig å ha et sted å sitte hvis det plutselig begynner å regne – uten at vi trenger å gå inn, forteller Torill.

– Jeg har alltid drømt om drivhus. Egentlig bør et drivhus ikke være mindre enn 10 m2, men siden vi har en liten tomt, måtte vi nøye oss med et på 7,5 m2.  Vi var litt uenige om plasseringen – mannen min Frode ville gjerne ha drivhuset på framsiden, mens jeg var opptatt av at det skulle ligge nært kjøkken og uteplass. Den kampen vant jeg, og det har vi ikke angret på etterpå. Nå kan vi jo bare gå barbent ut av kjøkkenet og hente urter og tomater i drivhuset når vi lager mat. 

Torill Nilsen bor i Bjørndalen i Fredrikstad. Drivhuset er et koselig ekstrarom i hagen. 

Bygg og vedlikehold av drivhus

Nilsen-paret kjøpte drivhuset sitt som byggesett, og satte det opp i løpet av en helg. 

– Vi er ikke spesielt hendige, men dette klarte selv vi fint. Bruk vateret flittig, så går det bra, mener Torill, som påpeker at det er viktig at drivhuset står støtt og frostfritt. Deres står på en grunn av pukk, sand og stein, og hjørnene er boltet godt fast. Torill og Frode har valgt å legge heller på gulvet i drivhuset, siden de har mye krukker og møbler der inne. 

– I vårt drivhus har vi valgt vegger av 4 millimeter glass. Med plastvegger av polykarbonat ser du ikke ut, og får ikke kontakt med resten av hagen, og da blir det ikke så koselig å sitte der inne. Pass på at sideveggene er så høye at du kan stå overalt inni drivhuset, det er mest praktisk, også med tanke på for eksempel tomatplanter som trenger god høyde, forklarer Torill.

I tillegg til tomater, dyrker hun mye urter, paprika, chili, meloner og agurker. – Agurker er morsomt, for de vokser så fort og blir så utrolig gode. Vi har også mange sorter basilikum i drivhuset, siden de er vanskelige å få til ute i hagen.  

Drivhus forlenger sommeren!

Senger eller potter?

Torill dyrker i potter, ikke i senger. Hun mener senger passer bedre om du har et stort drivhus. Og selv om du får utnyttet plassen bedre med senger av jord, blir det vanskeligere å flytte rundt på møbler der inne dersom du også har tenkt til å ha en liten sitteplass i drivhuset. 

– En annen grunn til at potter er greiere, er sykdom. Får jeg sykdom på en plante, er det bare å flytte ut den aktuelle potten. Med senger må du fjerne alt, påpeker Torill Nilsen. 

– Er det mye jobb med et drivhus? 

– Nei, ikke hvis du likevel er hageinteressert. Jeg bruker én dag om våren for å vaske og gjøre i stand til ny sesong, og én dag om høsten for å vaske ut og rydde opp før jeg stenger for vinteren. Vær nøye med vaskingen, siden sykdomssporer kan overvintre. Men drivhuset sparer meg også for tid. For eksempel kan jeg så sommerblomstene tidligere og sette dem i drivhuset før det blir skikkelig varmt ute, forklarer Torill, men innrømmer at selv en entusiast som henne kan gå lei: 

– Når høsten kommer, hender det at jeg tenker: «Nei, neste år gidder jeg ikke å ha noe særlig i drivhuset.» Men når våren kommer, kribler jeg likevel etter å sette i gang. I februar bestiller jeg masse frø, som jeg sår i kjelleren med lys over. Det er gøy å starte på scratch hvert år, forsikrer Torill, som er i gang med drivhuset fra begynnelsen av april. – Da flytter jeg ut småplantene jeg har sådd og blomster som har overvintret inne.  

Snø og sol

– Blir det liggende mye våt snø på taket om vinteren, må det måkes. Om sommeren er det fare for at det kan bli for varmt i drivhuset, og da er det viktig å ha vinduer som åpner seg automatisk om temperaturen blir for høy, sier Torill, som gjerne lar drivhusdøra stå åpen sommeren igjennom hvis utetemperaturen er nokså jevn. 

– Jeg har også en liten varmeovn der inne, som skrur seg på hvis det blir for kaldt. Drivhuset tåler ellers mye vær og vind – det har bare gått én rute på disse ti årene, og det var et uhell. Hun påpeker at det bør være gode solforhold der du velger å sette drivhuset, men at du kanskje også trenger litt skygge dersom du skal sitte der inne uten at det blir altfor varmt. Se an dine behov før du velger hvor du vil ha drivhuset. 

– Mitt beste tips er uansett at du plasserer drivhuset i nærheten av kjøkken og uteplass, sier Torill Nilsen.

4 tips for å velge riktig drivhus

1. Stort eller lite? Hvis hovedformålet ditt er å dyrke mengder av grønnsaker og blomster, bør du ha et drivhus med god plass. Ofte er det slik at når du først har begynt å dyrke, får du lyst til å plante ennå mer. Sats på senger i stedet for gulv, da får du utnyttet arealet maksimalt. Skal du bare ha en krydderhage og et par tomatplanter, og ellers bruke arealet til noen stoler og et lite bord, trenger du ikke fullt så mye plass. Vær oppmerksom på at du må søke om byggetillatelse dersom du skal bygge noe som er større enn 15 m.

2. Plast eller glass? Begge materialer har sine fordeler og ulemper. Et drivhus av polykarbonat er dyrere, men tåler mer og isolerer også bedre. Det slipper inn nok lys, men det blir sjelden for varmt. Ulempen er at du ikke kan nyte utsikten. Glass ser mer tradisjonelt ut, men kan selvfølgelig knuse og er også tyngre å montere. 

3. Lys eller skygge? Om du er mest opptatt av å dyrke, bør du sørge for gode solforhold der du plasserer drivhuset. Men husk også at det kan bli for varmt om sommeren for noen planter i drivhuset.  Om du skal bruke drivhuset mest som et lysthus, bør du tenke mer på menneskene enn på plantene, og dermed sørge for at det også kan være skyggefullt der inne – ellers blir det lett for hett. Det er også greit at du sitter noen lunde skjermet for innsyn dersom du skal tilbringe mye kosetid i drivhuset ditt.  

4.  Automatisk eller manuelt? Du kan investere i mye praktisk utstyr for å gjøre drivhusholdet enklere. Blant annet finnes det automatiske vanningssystemer (praktisk når du skal på ferie!), vinduer som åpner seg dersom temperaturen blir for høy, og varmevifter med termostat, som gjør at du kan forlenge dyrkningssesongen betraktelig. 

Kilder: Grønt Fokus og Willab Garden