«Vi bygde drivhuset selv»

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle vinduene.


Med utsikt over åker og eng og til det gamle sagbruket ligger en eplehage med gamle røtter.

Hit flyttet Anders og Anine for snart ti år siden. Begge lengtet etter å renovere, og ta vare på gamle hus.

Og når man har en tomt som består av en stor eplehage ja da må man bare bygge et drivhus på eiendommen.

−Drivhuset har vi bygget sammen fra grunnen av og ved gjenbruk av gamle vinduer, forteller Anine. Min mor kjøpte dem for å bygge om sitt eget drivhus men innså at hun ikke orket å ta fatt på oppgaven. Så vi tok vare på dem.

Å sette i stand de gamle vinduene slik at de kunne tåle vær og vind igjen var ikke noe problem for Anine. Hun er utdannet vindusrenovatør og utfører oppdrag blant annet for kommunen gjennom sitt eget firma, Hillens kultursnekkeri.

Firmaet driver hun på en gård. Her arbeider hun også med dekorasjonsmaleri og spesialsnekring.

−Vi ville bygge et drivhus med en landlig og gammeldags sjarm. For å få inspirasjon så vi på de engelske drivhusene. Vårt drivhus er basert på modeller fra blant annet Hartley Botanics.

Tre år tok det å bygge drivhuset fordi paret ikke ville forhaste seg. Første sommeren bygde de grunnmuren. Sommeren deretter fikset Anine vinduene. Gamle deler i trerammene ble byttet ut og alle vinduene ble malt om i samme farge.

Den tredje sommeren monterte Anders og Anine alle delene til drivhuset.

Utenfor drivhuset ligger hagelandskapet. Her dyrkes poter, løk, rødbeter, og gulrøtter. I sommerhalvåret er paret nesten selvforsynt når det gjelder grønnsaker.

Drivhuset brukes mest i den lyse årstid fra tidlig vår i mars og til frøsåing i mai, og til stiklinger og dyrking av pelargonier. Om vinteren står drivhuset tomt. Det er bygget for å dyrke grønnsaker og blomster i sommerhalvåret.

−Vi begynner å flytte ut tomatene på dagtid allerede i april og kan høste inn tomater helt frem til oktober, sier Anine.

I bed dyrkes tomater og agurk. Chilli og paprika trives best i krukker. Hvert år blir det også en del eksperimenter. I år skal de prøve seg på soyabønner og sukkererter.

Om drivhuset:

Her bor: Anine og Anders med sin sønn, Vikrant på seks år. Pluss kattene Nisse og Doris! Anine er utdannet bygningsvernskonsulent og Anders arbeider som selger på Ericsson.

Hvor: I en gul trevilla fra 1800-tallet i Näsviken utenfor Hudiksvall. Drivhuset ble plassert på den delen av tomten der det er flest soltimer inntil syrinhekken.

Om drivhuset: Grunnmuren er bygget av gammel murstein og gamle vinduer fra Wij hager, som er kittet om med linoljekitt. Kuløren er en blanding av ulike deler olivengrønt og hvitt.

Ble bygget fordi: Å kunne dyrke og så frø til varmekrevende planter. For å ha et lysthus på våren og for at det var en kreativ prosess å få det bygget.

Et drivhus må ha en sitteplass. For å lese en inspirerende hagebok eller bare for å ha en stund for seg selv, for å nyte synet av alle plantene.

Årets første lunsj utendørs. Nybakte vaniljeboller og en kopp kaffe i hagen. Herlig!

Vann er installert i drivhuset. Det er nesten et «must».

Den lille hyllen inneholder frø som skal ned i jorden så fort snøen forsvinner. Sakser og alt man trenger av småting når man holder på i hagen plasseres her.

Den fine gamle vedovnen varmer godt i drivhuset tidlig om våren og sent på høsten.

Drivhuset har Anine og Anders bygget helt selv, det har tatt tre år, men så har da også resultatet blitt riktig så fint.

Den ene langveggen i drivhuset er satt opp av en mur. Øvrige vegger består av gamle vinduer som Anine har renovert etter alle kunstens regler.