Det er midten av april og hagen holder på å våkne til liv. Epletrærne skal klippes og drivhuset begynner å fylles opp med planter.
Det er midten av april og hagen holder på å våkne til liv. Epletrærne skal klippes og drivhuset begynner å fylles opp med planter. Bilde: Cecilia Nordstrand

"Vi bygde drivhuset selv"

Drivhus

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle vinduene.

Med utsikt over åker og eng og til det gamle sagbruket ligger en eplehage med gamle røtter.

Hit flyttet Anders og Anine for snart ti år siden. Begge lengtet etter å renovere, og ta vare på gamle hus.

Og når man har en tomt som består av en stor eplehage ja da må man bare bygge et drivhus på eiendommen.

−Drivhuset har vi bygget sammen fra grunnen av og ved gjenbruk av gamle vinduer, forteller Anine. Min mor kjøpte dem for å bygge om sitt eget drivhus men innså at hun ikke orket å ta fatt på oppgaven. Så vi tok vare på dem.

Å sette i stand de gamle vinduene slik at de kunne tåle vær og vind igjen var ikke noe problem for Anine. Hun er utdannet vindusrenovatør og utfører oppdrag blant annet for kommunen gjennom sitt eget firma, Hillens kultursnekkeri.

Firmaet driver hun på en gård. Her arbeider hun også med dekorasjonsmaleri og spesialsnekring.

Les også:

Slik lykkes du med drivhus

– Hver vår kribler jeg etter å sette i gang, sier Torill Nilsen fra Fredrikstad. Hun har ti års erfaring med drivhus i hagen - her får du hennes...

−Vi ville bygge et drivhus med en landlig og gammeldags sjarm. For å få inspirasjon så vi på de engelske drivhusene. Vårt drivhus er basert på modeller fra blant annet Hartley Botanics.

Tre år tok det å bygge drivhuset fordi paret ikke ville forhaste seg. Første sommeren bygde de grunnmuren. Sommeren deretter fikset Anine vinduene. Gamle deler i trerammene ble byttet ut og alle vinduene ble malt om i samme farge.

Den tredje sommeren monterte Anders og Anine alle delene til drivhuset.

Utenfor drivhuset ligger hagelandskapet. Her dyrkes poter, løk, rødbeter, og gulrøtter. I sommerhalvåret er paret nesten selvforsynt når det gjelder grønnsaker.

Drivhuset brukes mest i den lyse årstid fra tidlig vår i mars og til frøsåing i mai, og til stiklinger og dyrking av pelargonier. Om vinteren står drivhuset tomt. Det er bygget for å dyrke grønnsaker og blomster i sommerhalvåret.

−Vi begynner å flytte ut tomatene på dagtid allerede i april og kan høste inn tomater helt frem til oktober, sier Anine.

Les også:

Slik avrimer du fryseren din

Avriming av fryseren er ikke noen drømmejobb, men disse rådene gjør jobben enkel og grei.

I bed dyrkes tomater og agurk. Chilli og paprika trives best i krukker. Hvert år blir det også en del eksperimenter. I år skal de prøve seg på soyabønner og sukkererter.

Om drivhuset:


Her bor: Anine og Anders med sin sønn, Vikrant på seks år. Pluss kattene Nisse og Doris! Anine er utdannet bygningsvernskonsulent og Anders arbeider som selger på Ericsson.

Hvor: I en gul trevilla fra 1800-tallet i Näsviken utenfor Hudiksvall. Drivhuset ble plassert på den delen av tomten der det er flest soltimer inntil syrinhekken.

Om drivhuset: Grunnmuren er bygget av gammel murstein og gamle vinduer fra Wij hager, som er kittet om med linoljekitt. Kuløren er en blanding av ulike deler olivengrønt og hvitt.

Les også:

Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Ble bygget fordi: Å kunne dyrke og så frø til varmekrevende planter. For å ha et lysthus på våren og for at det var en kreativ prosess å få det bygget.

Et drivhus må ha en sitteplass. For å lese en inspirerende hagebok eller bare for å ha en stund for seg selv, for å nyte synet av alle plantene.

Årets første lunsj utendørs. Nybakte vaniljeboller og en kopp kaffe i hagen. Herlig!

Vann er installert i drivhuset. Det er nesten et "must".

Den lille hyllen inneholder frø som skal ned i jorden så fort snøen forsvinner. Sakser og alt man trenger av småting når man holder på i hagen plasseres her.

Den fine gamle vedovnen varmer godt i drivhuset tidlig om våren og sent på høsten.

Drivhuset har Anine og Anders bygget helt selv, det har tatt tre år, men så har da også resultatet blitt riktig så fint.

Den ene langveggen i drivhuset er satt opp av en mur. Øvrige vegger består av gamle vinduer som Anine har renovert etter alle kunstens regler.

3. april 2013
Mer om Drivhus

11 vekster du kan dyrke i drivhus

Drivhus Et drivhus er det perfekte stedet for planter som krever ekstra varme på våre breddegrader. Her er vekstene som gir suksess i ditt glasshus.

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Drivhus Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

Drivhus I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Finn drivhuset til ditt budsjett

Drivhus Drømmer du om drivhus? Her får du inspirasjon til å velge det riktige til ditt budsjett – enten du vil ha et flyttbart minidrivhus til urter eller et stort og stødig blomsterpalass.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Drivhus Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Slik dyrker du i drivbenk

Drivhus Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

Slik får du den hittil beste sesongen i drivhuset

Drivhus For å hjelpe deg med å lykkes i drivhuset, har vi samlet våre beste tips og triks til deg her. Les blant annet om den viktige ventilasjonen og hvorfor du bør plante i bøtter.

Slik blir drivhuset en suksess

Drivhus Drømmer du om et drivhus? Her får du gartnerens beste tips og råd!

Drivhus til glede og nytte

Drivhus På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

Drivhus, oransjeri og uterom forlenger sommeren

Drivhus Vi nordboere trenger virkelig all den varmen vi kan få. Bygg et glasshus! Du kan sitte der å spise rosmarinmarinert lammestek og le av regn, vind og innpåslitne kveldsmygg.

Drivhus med sjel

Drivhus Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Drivhus for all slags vær

Drivhus Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestu...

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

Overvintring i drivhus

Drivhus Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Drivhus i hagen

Drivhus Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...