Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner

Dyrking og planting

Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.

Du kan beskjære trær og busker på høsten, men det må være tørrvær.
Du kan beskjære trær og busker på høsten, men det må være tørrvær. Bilde: iStockphoto

Høsten er her og om du har noen busker eller trær som skal beskjæres, så kan du fint gjøre det nå i høst. Men før du tar med deg grensaksen ut i hagen og setter i gang, bør du om meterologene melder vått eller tørt vær.

Grunnen er at beskjæringen gir plantene sår som skal gro, og da er tørt vær det beste. 

– Fordi været ofte er mer stabilt om våren, med mindre regn og fuktighet, anbefaler vi ofte at man beskjærer da. Men hvis man har fine høstdager, med sol og klart vær, er det ingen ting i veien for å gjøre en del av jobben før vinteren kommer, sier gartner Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) til Newswire.

Beskjær de hardføre på høsten, de sarte på våren

Spesielt større trær og hardføre busker kan beskjæres om høsten hvis været er bra, mens andre sarte vekster bør beskjæres om våren. Sårbare vekster, som roser, bør alltid beskjæres på våren, etter at faren for frost er over. Hvis de er vårblomstrende, bør de beskjæres etter at vårens blomstring er over. 

– Faren ved å trimme trær og busker i dårlig vær er risikoen for soppangrep. Sopp trives som kjent i fuktig klima, og de åpne kuttene på vekstene er mer utsatt. Sårene vil gro dårligere, og vekstene blir mindre motstandsdyktige mot sykdom og kulde, sier Ladstein.

Les også:

7 feil du selv fikser på badet

Har du et avløp som lukter vondt eller et toalett som renner? Ta tak i småfeilene på badet før problemene blir større og dyrere. Vår ekspert Roger...

Redskaper til beskjæring av busker og trær

Det er ikka bare tidspunktet som er viktig når man skal beskjære. For å få å et vellykket resultat trenger du også gode redskaper. 

Du bør ikke bruke den gamle saga som ligger garasen. Sannsynligvis er den både rusten og skjem, og det vil gi flisete og ujvene resultater. Bruk en skarp sag, så får du rene og glatte kutt som gror bedre. 

Bruk en god sag når du skal beskjære greiner fra trær. Foto: iStockphoto.

Det er forresten smart å bruke sag som skjærer i draretning, fordi det blir enklere å sage uten å skade treet. Dessuten er den lettere å jobbe med. 

– I tillegg trenger man en større greinsaks med lange armer, og en hagesaks til mindre vekster, sier Skogholm i Biltema.

Les også:

Slik blir du kvitt insekter og skadedyr i huset

Insekter og kryp i hjemmet er ekkelt og frustrerende. Men med disse grundige tipsene kan du forebygge og bekjempe bananfluer, veps, møll og maur.

Slik kommer du i gang med beskjæring

Mange er redde for å gjøre feil når de skal beskjære et tre eller en busk, men det er ikke så vanskelig. Hvis du aldri har gjort det før, så er det lurt å få litt veiledning om hvordan du skal beskjære fra noen som kan det. 

Det viktigste er at du klipper de riktige greiene, og det vil si de greinene som er skadet, døde elelr vokser i feil retning. 

For ikke å skade greinhalsene, skal man ved beskjæring av trær kutte greinene litt ut fra stammen. Men heller ikke for langt ut slik at det blir stående igjen avstagde "stubber" fra stammen.

– Det er viktig at man klipper i den rekkefølgen det er naturlig for veksten å vokse. For frukttrær er det oppover og så utover. Man trimmer kun litt av de kraftige hovedgreinene, mens man skjærer bort de svake greiene, uten å klippe selve toppen av treet, sier Skogholm.

En tommelfingerregel for et godt resultat er at man beskjærer regelmessig fremfor sjelden og brutalt.

Les også:

Tid for å samle frø fra hagen

Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...

Klargjør hagen for vinteren

Skogholm anbefaler alle hageeiere å bruke litt tid på å gjøre hagen klar for vinteren.

– Man kan spare seg for mye arbeid senere ved å sørge for at hagen er ryddet og stelt før vinteren. Dessuten er det mer fristende å sette i gang med hagearbeidet når våren kommer hvis selve grovarbeidet er unnagjort, sier hun.

Slik får du en vinterklar hage:

  • Skal du beskjære busker og trær, bør det gjøres i tørt vær. Skal du beskjære mye av vekstene er det bedre å vente til våren.
  • Rydd plenen for avfallsfrukt, løv og greiner og rak over med en jernrive.
  • Mange busker bør dekkes til for å beskytte dem mot kulde. Rosebusker kan dekkes til med striesekker. Legg gjerne granbar over stilkene for å isolere røttene.
  • Det kan være lurt å klippe gresset, men ikke for kort. Litt lenger gress er mer robust mot kulde og fukt.
  • Høsten er en fin tid å plante løk og andre hardføre planter. Forholdene er perfekte når jorden er bløt og fuktig.
  • Sørg for å tømme gressklipperen for bensin så det ikke oppstår kondens i motoren i løpet av vinteren. Oppbevar klipperen på et tørt sted.

Kilde: Newswire

28. september 2017
Mer om Dyrking og planting

Vi i villas 10 epletrebud

Dyrking og planting Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!

Slik får du plantene til å overvintre inne

Dyrking og planting Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen.

Tid for å samle frø fra hagen

Dyrking og planting Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...

Genialt triks: Bekjemp bladlus i epletrær og andre frukttrær med...

Dyrking og planting Og nei - det er ikke bladlusene du skal fange med teip. Det er bladlusenes beste venn og allierte som målet: mauren.

Slik får du en fargerik høsthage

Dyrking og planting Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

5 tips som forbereder hagen din på våren

Dyrking og planting Året er på hell, og vi beveger oss allerede mot lysere tider - og snart også en ny hagesesong. Så her får du 5 nyttige tips til å gjøre hagen din i...

Hekkplanting hører høsten til

Dyrking og planting Hekkplanting hører høsten til. Og nå kan du gjøre gode kjøp.

Hvilke hekkplanter skal du velge?

Dyrking og planting Hekk er mer enn thuja. Gjør et gjennomtenkt valg før du velger hekkplanter.

Slik dyrker du asparges selv

Dyrking og planting Asparges er enkelt å dyrke selv. Får du tak i gode planter, kan du høste selvdyrket asparges etter ett år.

Vår i hagen - slik forbereder du hagesesongen

Dyrking og planting Gjør deg klar til våren. Nå kommer den!

Hagearbeid i regnvær

Dyrking og planting Det er ingenting hagen syns er hyggeligere enn å bli bedt på middag når det er vått ute.

Tjuvstart med drivbenk

Dyrking og planting En drivbenk i hagen gir en tjuvstart på vekstsesongen. Og drivbenken lager du lett med gamle vinduer.

Våronn i hagen

Dyrking og planting Tid for våronn i hagen! Det er vår og det begynner å klø i grønne fingre etter en lang vinter. Men det kan være lurt å lage en arbeidsplan før du går i gang med hagearbeidet.

Nå skal vi høste!

Dyrking og planting Akkurat nå bugner mange hager av modne grønnsaker og frukter. Det er på tide å starte innhøstingen! Her finner du spennende tips for behandling av...

Epler - gode smaksopplevelser

Dyrking og planting Heldig er den som eier en eplehage og kan høste inn fra markens grøde. Her får du gode råd i en hektisk safte- og syltetid.