Disse blomstene tåler kulde

Dyrking og planting

Våren er her og snart er det påske. Her får du tips til hvilke blomster som tåler noen kuldegrader.

Stemorblomster, juleroser og påskeliljer er eksempler på blomster som tåler litt kulde.
Stemorblomster, juleroser og påskeliljer er eksempler på blomster som tåler litt kulde. Bilde: OBP og iStockphoto

Klør det i fingrene etter å komme i gang med hagearbeidet, etter en lang vinter? Du kan som smått begynne nå, men vær obs på at det fortsatt er kaldt om natta. 

Plant vårblomster i krukker

Planter du vårblomstene i krukker, er de lette å flytte på. Det er en fordel å velge krukker eller underlag med hjul, så kan du trille krukkene i le om ruskeværet kommer. 

Når du kjøper blomster til vårkrukken er det viktigste, uansett plantetype, at du spør om planten er herdet. Det vil si tilvent kaldt klima. Uansett er det lurt å gradvis sette planten ut, begynn gjerne på milde dager og netter. 

Alle blomstene vi nevner her tåler noen nattlige kuldegrader, men jordklumpen i potten bør ikke utsettes for langvarige eller dype kuldeperioder, slik at også jordklumpen i potta også fryser. Et godt tips er å potte om i en større potte, som gir mer jordvolum.

Ved ekstra kalde netter eller kuldeperioder kan krukken bæres inn eller settes mot en lunere vegg. Du kan også dekke med et gammel håndlkle.

Les også:

Slik får du en fargerik høsthage

Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

Husk å vanne

Det er lett å glemme at vårens blomster også forbruker vann. Det er viktig å ikke drukne plantene, men ikke sjelden glemmer vi fordi mennesker synes det er kjølig ute. 

Tips til blomster som tåler litt kulde

Stemor

Temperaturen om våren er skiftende, men stemorsplantene tåler til og med ned til -5°C. Men plantene tåler ikke uttørking, så du må vanne jevnlig.

Mester Grønn tipser om å legge litt langtidsgjødsel i krukkene, så blomstrer de kanskje helt til sommerblomstene er klare for utplanting.

Foto: OBP

Les også:

De nye byggereglene kan skape konflikt

Fra 1. juli 2015 kan du bygge inntil 50 kvadratmeter uten å søke eller advare naboen. Flere plan- og byggeregler trer i kraft denne datoen. Les mer...

Påskeliljer

Narciss, eller påskeliljer som de fleste kaller dem, er veldig populære på våren. Disse er blant de tidligste plantene vi kan sette ut på våren, og de tåler noen kuldegrader. 

Det fine med påskeliljen er at de robuste løkene trives godt både i sol og skygge. Etter avblomstring kan plantene få visne ned. Når telen i bakken forsvinner kan de plantes ut.

Foto: OBP

Tusenfryd

Tusenfryd er en liten, yndig flerårig plante som kan passe fint i krukker. Det er enkel plante som ikke trenger mye stell, men hvis du omplanter og deler planten årlig, vil du få en mer frodig og herdig plante.

Les også:

Slik planter du hekk

Den beste tiden å plante busker på er om våren eller høsten. Velg hekkplanter som passer til din hage. Her får du vite hvordan du planter hekk.

Tusenfryd er mye tøffere enn hva den kan gi uttrykk for. Foto: OBP

Juleroser

Hvis du kjøpte juleroser (helleborus) tidligere i vinter kan disse nå settes ut i krukker på trappen eller terrassen. Ifølge Mestergrønn tåler den å bli satt ut selv om det er 5-6 minusgrader.

Ranunkler

Ranunkel finnes i fantastiske farger og imponerer med sine ette lag med kronblader. Den tåler helt fint litt frost.

Kilder: Opplysningskontoret for blomster og planter og Mester Grønn.

19. mars 2018

Mer om Dyrking og planting

Disse staudene egner seg best til buketter

Dyrking og planting Her får du full oversikt over hvilke stauder som egner seg som snittblomster og hvordan du får buketten til å vare lengst mulig.  

Skal du plante epletre bør du gjøre det i høst

Dyrking og planting Har du lyst til å plante et epletre? Slå til nå i høst! Oktober er også den beste tiden for å presse epler. Nå er frukten ekstra søt og aromatisk.

Få eksotiske frukter til å spire i vinduskarmen

Dyrking og planting Å dyrke sine egne planter krever tålmodighet, lys og regelmessig vanning. Det kan faktisk ta opp til tre måneder før spiren viser seg. Vi viser deg...

Vi i villas 10 epletrebud

Dyrking og planting Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!

10 grønnsaker som kan dyrkes om og om igjen

Dyrking og planting Noen grønnsaker har nærmest evig liv. Man trenger bare dyrke dem igjen og igjen!

Slik får du plantene til å overvintre inne

Dyrking og planting Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen.

Tid for å samle frø fra hagen

Dyrking og planting Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra egne planter.

Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner

Dyrking og planting Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.

Genialt triks: Bekjemp bladlus i epletrær og andre frukttrær med...

Dyrking og planting Og nei - det er ikke bladlusene du skal fange med teip. Det er bladlusenes beste venn og allierte som målet: mauren.

Slik får du en fargerik høsthage

Dyrking og planting Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

Hvorfor blir bladene på plantene mine gule?

Dyrking og planting Gule blader på planter er et vanlig symptom på at planten er syk, men det finnes faktisk en måte for å komme problemet til livs.

Tid for vårdugnad i hagen

Dyrking og planting Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommer­blomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan...

 Med et Oasen Junior Orangeri kan du skape din egen oase i hagen – uansett vær og vind.
Annonsørinnhold

Dyrk sunn mat i eget drivhus

Dyrking og planting Ingenting smaker så godt som søte, røde tomater eller knasende sprø agurker du plukker rett fra busken. Med eget drivhus kan du dyrke nesten hva du vil.

Derfor bør du så frø innendørs nå

Dyrking og planting Kan du ikke vente med å komme i gang med hagesesongen? Du kan starte allerede nå med å så frø innendørs.

5 tips som forbereder hagen din på våren

Dyrking og planting Året er på hell, og vi beveger oss allerede mot lysere tider - og snart også en ny hagesesong. Så her får du 5 nyttige tips til å gjøre hagen din i...