Epler – gode smaksopplevelser

Heldig er den som eier en eplehage og kan høste inn fra markens grøde. Her får du gode råd i en hektisk safte- og syltetid.


Epler er den frukten i Norge vi spiser mest av.

Gjørinnhøstingen av epler til en familiefest for store og små!

Den frukten vi spiser mest av i Norge er epler. Vi har lange og gode tradisjoner med epleproduksjon. Det var munker som først startet med fruktdyrking i Norge for om lag 1000 år siden. De kom fra Frankrike, England og Irland. Disse hadde virkelig god greie på epledyrking og forstod at Hardanger med sitt gode klima var et egnet sted for fruktdyrking.

Det var her epledyrking for første gang fikk økonomisk verdi. Kirken så fort at det kunne bli penger av fruktdyrkingen. I tiende-bestemmelsen fra 1273 ble epleproduksjon skattelagt. Man skulle betale en tiendedel av fruktverdien til kirken. Det ble også laget en lov om epleslang! I eldre Frostatinglov (1100 – 1200) het det at straffen for å stele en annen manns eple var å erstatte verdien og i tillegg betale en bot.

Eplet har en sentral plass i historien og kulturen, og mytene om eplet er mange. Eple ble sett på som et bilde av verden. Konge og keiser fikk derfor laget gullepler som de kunne holde, og på den måten vise at de hadde makten og hele verden i sin hule hånd.

De beste eplesortene

Det er flere virkelig gode eplesorter i Norge:

  • Aroma
  • Summerred
  • Rød og grønn Gravenstein
  • Rød prins
  • Quinte

I tillegg har du også mindre sorter med mye smak:

  • Lobo
  • Julyred
  • Ingrid Marie/ Karen Schneider
  • Såvstadholm
  • Vista Bella
  • Discovery

Oppbevaringstips

Epler lagres best ved 2 – 4 pluss grader og 90 % luftfuktighet.

Oppskrifter:

Eplemos
1/2 kg epler
2 ss sukker
3 ss vann

Rens og skjær eplene i biter som kokes i vann og sukker til de er møre. Moses og avkjøles.

Rød eplegele
2 pk sitrongele
7 dl vann
1 liter raspet eple
1/2 raspet rødbete

Lag gele som anvist på pakken, men med redusert vannmengde. Ha raspet eple og rødbete i.  Fyll i ønsket form (porsjonsformer eller en stor) og sett til avkjøling. Skjær i biter med en skarp kniv. Serveres til spekemat, røkt skinke eller kalkun.