Fra sandkasse til potetland

Når barna har vokst fra sandkassen har den et ypperlig potensiale som potetland. Hvis du i tillegg setter klinkerfliser rundt kanten blir det til et fint smykke i hagen.

Hvis du ikke har planer om å bli selvforsynt på poteter, men likevel har lyst til å prøve deg litt, er en gammel sandkasse utmerket som kultiveringssted. Poteter trives nemlig best i sandblandet jord, og en sandkasse i normal størrelse rommer omtrent 12 potetplanter.

Det kan dessuten være gøy for barna å gå fra å være sandkakebaker til å bli potetdyrker, så la dem gjerne være med på å ta vare på plantene og etter hvert høste potetene.

Sandkassen som vi brukte var ganske slitt og stygg i treet, så for å pynte litt på den valgte vi å sette en rad med fargede klinkerfliser rundt kanten. Det er viktig at du bruker klinkerfliser som tåler frost, og flisene bør ikke være bredere enn kanten på sandkassen, for å unngå at de blir ødelagte. Vi har brukt fliser som er 10×10 centimeter.

Slik bygger du om sandkassen

  1. Start med å vaske treet omhyggelig. Slå ned eller trekk ut løse spikere, og slip ned eventuelle ujevnheter. La deretter treet tørke.
  2. Legg ut klinkerflisene slik du vil ha dem. Noen av flisene må kanskje kappes, men det beste er å få lagt dem ut uten at dette er nødvendig. De kan kanskje ligge litt oppå hverandre i hjørnene?
  3. For å få klinkerflisene til å feste til treet må du bruke et organisk flislim for utendørsbruk. Hvis du bruker et sementbasert lim vil flisene komme til å løsne når treet beveger seg.
  4. Bruk en tannsparkel til å fordele flislimet utover kantene på sandkassen, men ta en side av gangen slik at ikke limet rekker å tørke. Det er viktig at limet ikke ligger helt flatt.
  5. Fordel klinkerflisene utover og press dem på plass med en gnuggende bevegelse, slik at de fester seg ordentlig.
  6. Dagen etter kan du fuge – men kun hvis det er oppholdsvær! Bruk fugemasse for utendørsbruk og bland slik som det står på forpakningen. Bruk en myk gummiskrape og rikelig med fugemasse for å fylle opp mellom flisene. Tørk vekk fugemasse som havner på selve flisene.
  7. La fugemassen tørke til neste dag. Fjern det som fortsatt er igjen på flisene med en våt klut, tørk flere ganger og skyll kluten mellom hver gang. Helt til slutt polerer du flisene med en ny, tørr klut.

Noen råd for å lykkes med potetene

  • Det er mest hensiktsmessig å sette poteter i begynnelsen av mai, pluss minus et par uker avhengig av hvor i landet du bor. Vent til du er helt sikker på at det ikke er minusgrader om natten og at jorda holder en temperatur på minst 10 grader. Poteter kan med fordel forkultiveres innendørs, og hvis de har fått stå i vinduskarmen et par uker vokser de gjerne raskere når de vel havner i jorda.
  • Begynn med å blande en stor sekk jord i sanden, og grav igjennom sandkassen slik at blandingen blir luftig og fin.
  • Plasser knollene med omtrent 30 centimeters mellomrom, og cirka ha en halvmeter mellom radene hvis du setter i rader. Legg knollene med spirene opp og dekk de til med 5–10 centimeter sandblandet jord.
  • Når riset har kommet opp omtrent en desimeter er det på tide å hyppe. Skyv jord opp rundt planten så høyt du kan. Jorden beskytter mot sollys som ellers kan gjøre at de øverste potetene blir grønne og uspiselige.
  • Gi plantene vann når/hvis det trengs, og bruk gjerne kumøkk eller mineralgjødsel for ekstra næring.
  • Høst potetene når de begynner å blomstre. Det beste er å bruke en greip slik at du ikke skader knollene.
  • Man bør ikke dyrke poteter på samme plass mer enn tre år på rad, for å unngå eventuelle sykdomsangrep.