Hekkplanting hører høsten til

Hekkplanting hører høsten til. Og nå kan du gjøre gode kjøp.

plante hekk i hagen
Det er de som regner hagegleden over for i år og har begynt å pakke vekk hageutstyret. Vi andre vet at det fremdeles er mye som kan gjøres i hagen før frosten setter inn. Utplanting av løk og knoller er en opplagt aktivitet, men også planting av hekk hører høsten. – Høstplanting gir utmerket etablering og tilvekst fordi været om oftest er stabilt vått. Suksess forutsetter at du holder gjødsel langt unna. Plantene skal etablere seg, ikke vokse, sier Tor Smaaland i Tors tusen hagetips. I kalde strøk er det imidlertid best å plante tidlig på våren. Høstplanting av hekker er også gunstig for lommeboken. Mange hagesentre og gartnerier har billige hekkplanter når sommersesongen er over og høsten banker på. Selv om de er billige, skal du likevel sjekke at plantene virker sunne og solide.

Formet eller frittvoksende?

I følge Samuelson og Schenmanis, forfatteren av Teknologisk forlags store hagebok, finnes det to typer hekker – klippet og frittvoksende. – De frittvoksende skjermer ganske raskt mot innsyn. Mange av plantene som benyttes, har kraftig blomstring. En klippet hekk bruker lengre tid på å vokse seg store nok til å hindre innsyn, men er bedre egnet som avgrensing av en hage. Andre vil kanskje dele hekkene inn på andre måter. Blomstrende eller grønne. Vintergrønn eller løvfellende. Uansett hvordan man velger å dele inn de ulike hekketypene, er det viktigste å finne riktig hekk til egen eiendom.

Hva ønsker du av hekken?

Hvorfor ønsker du hekk? Hekker duger til mer enn å gjerde inn tomten og stenge innsyn fra nabo eller vei. Du kan bruke en hekk til å dele hagen inn i ulike rom, eller plante en hekk som naturlig og effektiv vindstopper. En vintergrønn hekk kan bidra til å redusere støyen fra en trafikkert gate, mens en blandingshekk kan være berikende for dyrelivet i hagen. – Vintergrønne gir avskjerming hele året, mens løvfellende hekker blir gjennomsiktige om vinteren, bortsett fra bøk eller agnbøk, som har sprø, brune blader til våren, sier Guy Barter i Fra frø til frodig hage. Og hvor mye arbeid er du villig til å bruke på hekken? De fleste hekker krever beskjæring i en eller annen for, selv om enkelte er enklere å hanskes med en andre. – Uformelle hekker består ofte av en blanding av busker med blomster og bær, vintergrønne busker og løvfellende busker plantet tett sammen. De passer godt i områder med et landlig preg og i uformelle hager og trenger liten eller ingen beskjæring hvis de skal vise seg i all sin prakt, sier Barter.

Tett hekk med samplanting

Selv om du ikke skulle ønske en fullstendig frittvoksende hekk, kan det være fordeler ved å velge flere planter til hekke. Tor Smaaland foreslår i Tors tusen hagetips at hekker bør bygges opp av minst tre sorter. – Gode hekker sammenstilles av mer enn en plantetype med en vokseform. Gode hekker består av minst tre; en høy, en halvhøy og en lav, med de høye etter hverandre og de mindre foran og bak. Slik vokser plantene seg sammen til ett felt. Det finnes visse regler for planting av hekk som må overholdes. Den viktigste er kanskje forholdet mellom hekk, sikt og offentlig vei. God sikt er viktig for trafikksikkerheten, og derfor skal hekker mot offentlig veier og kryss holdes lave og de må ikke skjule veiskilt, belysning, sikten eller små barn eller rullestolbrukere. Et alternativ er selvsagt å trekke hekken inn på eiendommen slik at den ikke omfattes av frisiktsonen, men da «taper» du samtidig en del av hagen som blir liggende utenfor. Du kan ta kontakt med kommunen for å få opplyst hvilke regler for fri sikt som gjelder på din eiendom.

Slik planter du hekk:

  • Forbered jorden ved å grave grøft til plantene, fjerne ugress, og blande inn organisk materiale som kompost eller gjødsel i jorden dersom du planter på våren. Start gjerne noen uker før planlagt utplanting. Vent med gjødsel til våren om du planter sent på høsten.
  • Sett ut pinner med en snor i mellom der hekken skal stå. Da er du sikker på at du planter dem i en rett rekke. Mål deretter opp anbefalt planteavstand. Dette varierer med hvilke hekkeplanter du har valgt deg. Marker hvert plantepunkt med en pinne eller lignende for få jevn beplantning av hekken.
  • Plant ut hekkeplantene i samme dybde som de har stått i før. Har du barrotplanter, skal du plante til jordmerket på stilken.
  • Dekk til med jord og tråkk til så planten står støtt. La det gjerne være et lite søkk rundt hver plante. Det vil bidra til å lede vannet ned til røttene.
  • Vann godt, bpåde ved utplanting og fremover om det blir tørrvær. Pass på at plantene ikke tørker ut den første tiden.
  • Som avslutning kan du legge på et jorddekke av gjødsel, kompost eller bark.
  • Høstplantede hekkplanter skal ikke beskjæres ved planting, men først til våren.
Tips! Kjøp litt flere planter enn du trenger og plant dem i store potter eller i en del av hagen som ikke er i bruk. Da har du ekstra planter i riktig størrelse om noen av plantene i hekken ikke overlever utplantingen.