Import av frø og løker

Det finnes mengder av hagegale mennesker i Norge, og flere av dem har underveis i kjærlighetsforholdet til hagen begynt å importerte frø.

Import av frø og løker


Hageinteresserte ønsker ofte et større utvalg, og hagesenterne tenker ikke alltid på mangfoldet når de tar inn planter. Det finnes jo urimelig mange ulike planter der ute, og da tilfredsstiller ikke de gode, gamle plantesortene i hyllene de mest garvede «hagerne».

Med internett tilgjengelig er det både mer fristende og tilgjengelig å kjøpe nye og annerledes planter.

– En lilje er ikke en lilje, selv innen rosa liljer finnes det flere valg en man skulle tro. En vanlig plante som peon kan man få på hagesenteret, men er man heldig har de ti ulike sorter, ikke hundrevis, sier Anne Havåg Holter-Hovind som står bak suksessbloggen Moseplassen.no og Hageblogger.no

– Spesielt når man har utviklet en dille (dille= en favorittplante man samler på) så blir import fristende, smiler hun.

Frø er lett
Å importere frø er problemfritt, og kan gjøres av en amatør, så lenge du holder deg under 50 frøposer. Du kan importere fra de fleste land, og frø tåler meget godt å bli sendt i posten. Hold deg under 200 kroner, så slipper du moms. Da slipper du også fortolling – den er ofte dyr.??

Gå sammen om det
Alt annet enn frø er litt mer krevende. Det kan gjøres av private, men man må ha et sunnhetssertifikat på plantene. De fleste store europeiske planteskoler kan utstede det, men det koster. For å holde kostnadene ved sertifikater og frakt nede, er det mange som går sammen med andre for å importere.

Sjekk forum som Hagegal, eller forhør deg med hagelaget der du bor. Du kan lese mer om en blomsterimport hos Trine med bloggen Blomsterknatten. Hun hadde en stor import i april i år.

– Når vi har fellesimporter på Hagegal er det vanlig å regne dobbelt pris av prisen på nettsiden. Doblingen går til å dekke frakt, toll og andre løpende utgifter, sier Holter-Hovind.

Rimeligere
Det er ikke alle utenlandske planteskoler eller nettbutikker som vil sende til Norge, eller til private. Eventuelt krever de en stor minimumsplantemengde.

– Det kan også være rimeligere å handle via import, spesielle planter har gjerne spesielle priser i Norge, mens de som er relativt stort salg på i Norge naturligvis blir billigest her, forklarer Holter-Hovind.

Klimaet i Norge gir spesielle utfordringer som ikke tas hensyn til i andre lang. Det vil si herding av planter, og utfordringer rundt leveringstidspunkter.

La nettbutikkene importere

Et alternativ til import er små, norske og nettbaserte plantebutikker som importerer og så selger til privatmarkedet. På Planteriket.no og Planteliste.net kan du finne gull du ikke finner på hagesenteret. Sjekk også Moseplassens oversikt over store og små nettbutikker.

Hvor kan du handle?
Anne Havåg Holter-Hovind kjøper gjerne frø fra Impecta, Thompson & Morgan, Rara Vaxter og Gardens North.
– Disse er enkle og proffe og anbefales gjerne. Eurobulb er bra for løker og knoller. Jeg har ikke personlig erfaring, men de er mye brukt med gode kundetilbakemeldinger, sier hagedamen.??

Pass opp for norsk toll
– Det største problemet med planteimport er faktisk norsk tollvesen og postgang. Knoll og løk er greit, for de tåler frakt ganske godt. Det er mer ugreit med planter, selv om disse sendes barrot, det vi si uten blader og jord. Toll kan ta lang tid, og det er grenser for hvor lenge planter kan stå slik.

Tenk også over forsikringer for forsendelsen. Hvem har økonomisk ansvar om pakken blir borte eller stående på lager?

– Du må også sjekke opp om firmaet er flinke til å sende som lovet, altså både de planter de skal, og i god kvalitet, råder Holter-Hovind.