Slik dyrker du jordskokk

Å dyrke jordskokk er enkelt. Du putter knollene i jorda om våren. Utover høsten og vinteren kan du høste kilovis med jordskokk.

Slik dyrker du jordskokk

Jordskokk (Helianthus tuberosus) er en av våre få flerårige grønnsaker. Den tilhører solsikkeslekta i kurvblomstfamilien.

Jordskokk har høye stengler som kan bli over 2 meter høye, kraftig bladverk og gule blomster som ligner på solsikkeblomster. Likheten med solsikke gjør at den også kalles for knollsolsikke.

Knollene som vokser under stengelen i jorda ligner på poteter, men er mer ujevne og har ofte flere “hoder”.

Formen på jordskokk kan variere fra avlange til runde i formen.

Hvor kommer jordskokk fra?

Opprinnelig kommer jordskokk fra Nord-Amerika, og kom til Europa på 1600-tallet. Den ble populær i store deler av Europa, også i Skandinavia.

I Norge var jordskokk en utbredt grønnsak før den ble utkonkurrert av poteten. I vår tid har økt fokus på kosthold med lavt innhold av karbohydrater, gjort at jordskokken nå er populær igjen.

Jordskokkens skall er tynt og spiselig

Jordskokkens skall er tynt og spiselig. Foto: Getty Images

Dyrking av jordskokk

Det er ikke vanskelig å komme i gang med dyrking av jordskokk – den dyrkes omtrent på samme måte som poteter.

Knoller settes i jorda i mai og april, og utover høsten og vinteren kan du høste kilovis av egendyrket jordskokk.

Til forskjell fra poteten tåler knollen å overvintre i jorda ved temperaturer ned mot -30°C, men dette vil avhenge av jordtype og snødekke.

Stell av jordskokk

Jordskokk krever lite stell. Men den er glad i næring og skal derfor gjødsles et par ganger i løpet av sesongen, særlig i slutten av sesongen.

Planten trives i de fleste jordtyper. Ofte blir ofte dyrket på lette, sandholdige jordarte for å gjøre innhøstingen av knollene enklere.

Plantene kan bli opp mot 2,5 meter høye. Derfor bør den plasseres slik at den ikke skygger for andre grønnsaker. Den er også fin å dyrke der du vil ha litt skjerming om sommeren, men ikke ønsker å å ha busker.

De overjordiske delene av planten visner hver høst og restene kan brukes som vern mot snø og kulde før du renser opp til våren.

Disse sortene anbefales

Det finnes flere sorter og varianter av jordskokk, men det er to sorter som anbefales av NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi): «Dagnøytral” og «Avella”.

Disse går det fint an å dyrke de fleste steder i Norge, men knollstørrelse og avling avtar jo lenger nord i landet man kommer.

Du må IKKE sette knoller du har kjøpt på butikken i jorda – det er det nemlig lovforbud mot. Grunnen er dette er importert jordskokk og man kan få inn skadegjørere som vi ennå ikke har her i landet på den måten.

Dette er også som oftest sorter som ikke gir avling under norske forhold.

Slik setter du knollene

Sett knollene 10-12 cm ned i jorda med 35-40 cm avstand i raden og 75-85 cm avstand mellom radene.

Jordskokk er glad i kompostjord, så et tips er å legge et lag med ferdig kompost før du setter knollene i jorda. Bruk en greip eller lignende for å løsne jorda før du setter knollene.

Har du ikke hage kan du også dyrke jordskokk i potter, kasser eller høybed på terrassen. Fyll på med god kompostjord og putt en knoll eller to nedi.

Gjødsling og vanning av jordskokk

Gjødsle jordskokk omtrent som poteter om våren. Ekstra gjødsling senere i sesongen er nødvendig fordi planten vokser og danner knoller utover høsten.

Jordens surhetsgrad bør ligge rundt pH6. I tørre perioder er det nødvendig med vanning, spesielt under knolldanningen.

Gjødsling og vanning av jordskokk

Høsting og lagring av jordskokk

Jordskokk innhøstes på samme måte som poteter – med greip. Riset visner ved første frostnatt, men knoller kan også høstes etter den tid hvis jorda er tint.

Dekk jorda med halm eller lignende så kan du høste hele vinteren i gjennom. På våren kan du høste når jorda er telefri.

De beste lagringsforholdene for jordskokk er lav temperatur (0-4 grader) og høy luftfuktighet (minst 95 % relativ luftfuktighet).

For å få høy nok luftfuktighet er det best å lagre i plastposer eller i kasser med fuktig sand. Plastposer og sekker må være perforert slik at luft kommer til.

For å unngå dugg i plastposene, må produktet være nedkjølt før plasten lukkes.

Kan bli et ugrasproblem

Jordskokk er selv ikke særlig plaget av ugress, men kan selv bli et ugrasproblem i hagen. Plantens underjordiske knoller er svært voksevillige, og derfor bør du tenke godt igjennom hvor i hagen du vil plante den.

Hvis du skal flytte planten og dyrke noe annet der, så må alle knoller fjernes.

Hvor får jeg kjøpt jordskokk?

Du får kjøpt jordskokk til matlaging hos matvarekjeder som Meny, Jacob’s, Rema 1000 eller på nett hos blant annet kolonial.no. Har de ikke i butikken så spør om de kan bestille til deg.

For å kjøp av setteknoller, ta kontakt med lokale hagesenter.

Jordskokk er bra for diabetikere

Jordskokk er kalorifattig og er en god proteinkilde. Den inneholder ikke stivelse, men den inneholder karbohydratet inulin som ikke påvirker blodsukkeret. Det gjør den nyttig for diabetikere.

Den er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.
Videre er den en kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, samt at den har et høyt innhold av kostfiber som er bra for fordøyelsen.

Oppskrifter med jordskokk

Jordskokk har mange bruksområder og passer fint i rå salater og råkost. Men den kan også kokes, eller brukes i puréer eller gratineres.

Hva smaker jordskokk?

Jordskokker har en frisk og særegen smak. Mange bekriver smaken som nøtteaktig med en blanding av trøffel og artisjokk.

Mandelpotet og jordskokkpuré

Slik lager du fløyelsmyk puré med mandelpotet og jordskokk – perfekt tilbehør til fisk eller kylling.

Mandelpotet og jordskokkpuré

Mosen smaker friskt syrlig av yoghurt, og jordskokkene gjør den ekstra rik på smak. © Per Ranung/ Allt om Mat

Ingredienser (5 personer)

1/2 kg mandelpotet

250 g jordskokk (rå)

25 g smør

2 dl tyrkisk yoghurt

1/2 knivs. salt

1/2 knivs. pepper

1/2 dl gressløk

Slik gjør du:

1. Skrell potetene og jordskokkene. Kok dem myke i rikelig med lettsaltet vann. Hell av vannet.

2. Press poteter og jordskokker gjennom en potetpresse, eller bruk et mosejern (ikke stavmikser, da kan mosen bli seig). Ha i smør. Tilsett yoghurt, og smak til med salt og pepper. Bland godt til du har en luftig mos. Ha så i nesten all gressløken, men spar litt til pynt på toppen.

3. Varm opp mosen forsiktig rett før servering. Strø over hakket gressløk.

Flere oppskrifter med jordskokk fra maaltid.no:

Jordskokksuppe med stekte kamskjell

Jordskokksuppe på 30 minutter

Pasta med kveite jordskokk og safran

Salat med granateple, jordskokk, rosenkål og kyllingboller

Kilder: idenyt.dk, bioforsk.no og renmat.no