Nå skal vi høste!

Dyrking og planting

Akkurat nå bugner mange hager av modne grønnsaker og frukter. Det er på tide å starte innhøstingen! Her finner du spennende tips for behandling av epler og tomater.


Sosial innhøsting
Trenger du hjelp med å høste, så kan du invitere familie og venner til høstfest med startskudd på formiddagen. Både små og store kan være med – barna kan plukke, mens de voksne sylter, baker og steker. På kvelden samles alle rundt bordet for å nyte maten.

Nå er tiden også inne for å smake deg frem til avleggere som du vil satse på de neste årene.

Vi har valgt å feire høsten med epler og tomater. Få tips og råd til hvordan du kan nyte denne årstiden litt ekstra - og et utvalg oppskrifter.


Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Tomater
Tomater er uunnværlige når du skal lage mat. De smaker aller best fra egen hage. Det finnes utallige sorter på markedet i forskjellige størrelser, fasonger og farger.

En tomatplante vil gi deg mye glede. Har du en rad med tomater i kjøkkenhagen kan du få svært mange tomater. Kanskje flere enn du klarer å spise på en gang. Trikset er å få tomatene til å vare lengst mulig.

Et godt råd er å plukke tomatene med blader – det forlenger automatisk levetiden. Tomater i kjøleskapet mister fort den god smaken. Legg de heller i en skål på kjøkkenbordet. De vil kunne holde i ca 14. dager før de blir myke.

Tomater kan fryses, enten som de er eller flådde. Når du skal flå tomatene lager du et snitt i tomaten og legger de i fosskokende vann. Etter et halvt minutt tas de opp og legges i kaldt vann. Når du tar tomatene opp, kan du enkelt fjerne skallet.

Aromatiske plommetomater kan du tørke i stekeovn på svak varme. Putt de i ovnen i 12 timer på 50 grader. Vesken forsvinner, tomatene skrumper inn og smaken konsentreres. Tomatene er perfekte til salater, pesto og pure.

Mange tomatplanter fortsetter å få nye tomater helt til kulda kommer. Når det blir kaldt henger det ofte grønne tomater igjen. Ta de med inn og sylt de, så har du alltid et glass med smak av sommer.


Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Neste sesong
På høsten kan det være lurt å prøvesmake nye sorter. Du kan også ta frø fra egne tomater. Finn en sort tomater som du liker. Skjær den i tynne skiver. Det er mange frø i en skive. Fyll potten med trekvart vanlig potte- eller hagejord. Legg tomatskivene på toppen og dekk med jord. Potten bør stå lunt og uten direkte sollys. Vann jevnlig. I løpet av en uke bør det komme små spirer.

Spennende sorter

  • Matina – rund, rød med smak av sommertomat.
  • Black Russian - mahognibrun. Kraftig og søt smak.
  • Sungella – mellomstor, søt og saftig tomat.
  • Striped Stuffer – gule og røde striper, god smak og meget fast.
  • Sweet 100 – liten, ildrød med deilig søt smak.

Kald tomat- og agurksuppe

Suppe:

1 agurk

4 store tomater (ca 400 gr)

½ rød paprika

½ gul paprika

2-3 hvitløksfedd

1 ss honning

1 ss balsamico-eddik

½ - 1 mild rød chilli

1 dl gresk yoghurt

Salt og pepper

 

Fyll:

400 g blandede tomater

½ gul paprika

½ rød paprika

½ - 1 mild rød chilli

1-2 fedd hvitløk

1 ss olje

1 ss balsamicoeddik

Salt og pepper

Litt frisk basilikum


Suppe:

Skjær skrelt agurk, hvitløk, tomater, chili og paprika i terninger. Blad alle ingrediensene til en skummende krem. Smak til med salt og pepper

 

Fyll:

Skjær tomater i små biter, paprikaen i tynne strimler, mens chili og hvitløk hakkes fint. Stek paprikaen i en svært varm panne til de er gyllenbrune. Tilsett tomater, chili og hvitløk. Stekes i et par minutter, tilsett balsamico, stek i ett minutt til og krydre lett.

Sett blandingen til avkjøling på et stort fat. Bland basilikum i tomatfyllet.

Anrett suppen i en dyp tallerken med fyllet i midten.


Epler er den frukt det spises mest av i Norge.
Enkelt og godt - epler.

Smakfulle epler
Epler er den frukten det spises mest av i Norge. Og norske epler er gode! En av grunnene er vårt kjølige klima og vår lyse sommer som gir eplene en konsentrert smak.

Selv om eplesesongen er i gang, trenger du ikke plukke alle eplene enda – eplehøsten kan strekke seg helt til november. Det gjør innhøstingen mer overkommelig, hvis du har stor eplehage.

Før eplene plukkes bør de være tilstrekkelig modne. Må du vri hardt, rive og trekke i eplene så er de ikke modne enda. Eplene skal slippe treet lett når du tar tak i det.


 

Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Bilde fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Oppbevar eplene kjølig
Når innhøstingen er ferdige bør de dårlige eplene sorteres bort. Ikke kaste de – gi de heller til småfuglene.

Epler som skal brukes senere bør oppbevares på riktig måte. Få tak i noen store, flate trekasser som kan stables og legg eplene forsiktig ned i dem. Legg kun et lag i hver kasse, så frukten ikke trykkes sammen.

Nedfallsfrukt legges i en egen kasse. Bruk disse eplene før de andre. Holdbarheten på disse er kortere enn på frukten som er plukket fra trærne.


Oppbevar eplene på et kjølig sted med god ventilasjon – et skur eller en overbygget terrasse passer fint. Legg et par murstein under den nederste kassen, så luft ikke kommer inn. Sjekk kassene etter et par uker og fjern råtten frukt før det sprer seg til andre epler. Når frosten setter inn dekker du eplene med aviser.

På eplejakt
Eplene kan selvfølgelig spises som de er eller du kan bruke de i leker kaker, desserter og middagsretter.

Skal du ha et nytt epletre bør du snakke med et hagesenter eller en planteskole. De kan hjelpe deg så du får epler med den smaken du ønsker deg. Du får også god hjelp i forhold til bestøving av epletre. Det er nemlig ingen selvfølge at epletreet bærer frukter. Tenk også gjennom hvilken form og størrelse epletreet skal ha – skal det vokse fritt eller i espalier, skal toppen være i plukkehøyde eller har du lyst til å sitte i skyggen under treet og nyte eplene.

Du kan vente til våren med å plante treet, men det er best å plante trærne nå. Da har de utviklet et stort rotnett før vinteren kommer.

Eplesorter for alle: 

  • Aroma – saftig, stort aromatisk eple med tynt skall. (vintereple)
  • Discovery – en relativt ny eplesort. Sprøtt og med søt og god smak. God holdbarhet. (vintereple)
  • Summerred – sprøtt og saftig eple med fin konsistens. (høsteple)
  • Rød prins - litt syrlig aroma. Blir fort melen, begrenset holdbarhet. (høstepler)
  • Vista Bella – Saftig med fin aroma. Lenger holdbarhet enn andre sommerepler.
  • Quinte - særpreget og god smak. Et sommereple med god kvalitet.

 

 

Chiliglaserte epler

3 gode og faste epler

½ mild chili

4 ss søt chilisaus

250 g grønn salat

250 g rucola

2 ss olje

Salt og pepper

800 g store reker

3 fedd hvitløk og olje


Fjern kjernehusene. Skjær eplene i ringer på en halv cm tykkelse, strø krydder over ringene.

Stek dem i en panne til de blir gyllenbrune. Legg epleringene på et bakepapir lagvis. Beregn 4-5 ringer per person. Skjær chilien i fine tynne ringer og strø de over eplene. Hell 1 ss søt chilisaus over og bak det i ovnene ved 200 grader i 5 minutter. Bland salaten med olje, salt og pepper.

Krydre rekene, hakk hvitløken fin og bland det sammen med rekene. Stek rekene i en varm panne i 1. minutt på hver side. Avkjøl og bland med 3 ss søt chilisaus (ca 1. dl.). La blandingen trekke i ca. en halvtime.

Legg salaten i bunnen på et fat eller en skål, dryss rekene over og pynt med epler og litt friske krydderurter.



23 oktober 2008

Slik sår du roser med frø fra nyper

Med nyper kan du lage deilig hjemmelaget syltetøy, men nypene kan også brukes til å så flotte roser fra frø.

Skal du plante epletre bør du gjøre det i høst

Har du lyst til å plante et epletre? Slå til nå i høst! Oktober er også den beste tiden for å presse epler. Nå er frukten ekstra søt og aromatisk.

Derfor er natron et vidundermiddel for hagen din

Vink farvel til kålormer og kompostlukt, og ønsk spirende blomster og frodig jord velkommen. Vi viser deg hvorfor hagen din elsker natron.

Derfor elsker plantene dine kanel

Ta frem boksen med kanel og få plantene dine til å bli større og flottere!

Beskytt jordbæråkeren din med falske jordbær

Vil du ha jordbærene for deg selv og slippe å dele de med fuglene? Da må du få med deg dette trikset som beskytter bærene dine.

Dyrk egne poteter på terrassen

Det er superenkelt å dyrke egne poteter på terrassen. Alt du trenger er en potetpotte og rikelig med vann.

Tørk dine egne krydderurter

Når du først har tatt deg tid til å dyrke krydderurter, må du ikke la dem gå til spille. Vi viser deg hvordan du tørker krydderurter.

Slik lager du plantemarkører av stein

Det er lett å glemme hva du har sådd hvor i hagen. Vi viser deg hvordan du lager plantemarkører i stein.

De beste tipsene for å lykkes med jordbær i hagen

Dropp de dyre jordbærkurvene, og nyt heller selvdyrkede jordbær om sommeren. Vi viser deg de 13 beste tipsene for å lykkes med å dyrke jordbær.

Slik støtter du opp grønnsakene som klatrer

Klatrende grønnsaker gir hagen liv og sjel. Se hvordan du enkelt bygger støtte til dine klatrende grønnsaker.

Vil du ha en blomstrende hage til våren må du plante løk nå

Høsten er tiden for å planlegge våren! Ønsker du at hagen skal blomstre vakkert på våren, bør du sette igang med å plante løk allerede nå.

Disse 15 engelske rosetypene dufter best

Engelske roser har et rykte på seg for å lukte aller best. Dessuten er blomstene fyldige, og passer perfekt i buketter.

Planter du denne poteten i jorda risikerer du fengsel

Planter du feil potet i jorden? Da risikerer du inntil 2 år i fengsel.

Brukte teposer fungerer som turbogjødsel for hagen

Ikke kast teposen etter bruk – den er nemlig en liten gjødslingsbombe og fungerer utmerket til å skremme bort mus!

Grønnsakene som kan dyrkes om og om igjen

Ikke alle grønnsakene behøver å gå søpla. Disse 10 grønnsakene kan nemlig dyrkes igjen og igjen!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no