Nå skal vi høste!

Dyrking og planting

Akkurat nå bugner mange hager av modne grønnsaker og frukter. Det er på tide å starte innhøstingen! Her finner du spennende tips for behandling av epler og tomater.


Sosial innhøsting
Trenger du hjelp med å høste, så kan du invitere familie og venner til høstfest med startskudd på formiddagen. Både små og store kan være med – barna kan plukke, mens de voksne sylter, baker og steker. På kvelden samles alle rundt bordet for å nyte maten.

Nå er tiden også inne for å smake deg frem til avleggere som du vil satse på de neste årene.

Vi har valgt å feire høsten med epler og tomater. Få tips og råd til hvordan du kan nyte denne årstiden litt ekstra - og et utvalg oppskrifter.


Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Tomater
Tomater er uunnværlige når du skal lage mat. De smaker aller best fra egen hage. Det finnes utallige sorter på markedet i forskjellige størrelser, fasonger og farger.

En tomatplante vil gi deg mye glede. Har du en rad med tomater i kjøkkenhagen kan du få svært mange tomater. Kanskje flere enn du klarer å spise på en gang. Trikset er å få tomatene til å vare lengst mulig.

Les også:

Lys opp i hagen

Levende lys i hagen på kveldstid er både vakkert og stemningsskapende.

Et godt råd er å plukke tomatene med blader – det forlenger automatisk levetiden. Tomater i kjøleskapet mister fort den god smaken. Legg de heller i en skål på kjøkkenbordet. De vil kunne holde i ca 14. dager før de blir myke.

Tomater kan fryses, enten som de er eller flådde. Når du skal flå tomatene lager du et snitt i tomaten og legger de i fosskokende vann. Etter et halvt minutt tas de opp og legges i kaldt vann. Når du tar tomatene opp, kan du enkelt fjerne skallet.

Aromatiske plommetomater kan du tørke i stekeovn på svak varme. Putt de i ovnen i 12 timer på 50 grader. Vesken forsvinner, tomatene skrumper inn og smaken konsentreres. Tomatene er perfekte til salater, pesto og pure.

Mange tomatplanter fortsetter å få nye tomater helt til kulda kommer. Når det blir kaldt henger det ofte grønne tomater igjen. Ta de med inn og sylt de, så har du alltid et glass med smak av sommer.


Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Neste sesong
På høsten kan det være lurt å prøvesmake nye sorter. Du kan også ta frø fra egne tomater. Finn en sort tomater som du liker. Skjær den i tynne skiver. Det er mange frø i en skive. Fyll potten med trekvart vanlig potte- eller hagejord. Legg tomatskivene på toppen og dekk med jord. Potten bør stå lunt og uten direkte sollys. Vann jevnlig. I løpet av en uke bør det komme små spirer.

Les også:

Plassmangel i kjøkkenskapet? Disse 9 tingene må ut

Det fyller seg raskt opp i kjøkkenskapene - vi hjelper deg med å rydde!

Spennende sorter

 • Matina – rund, rød med smak av sommertomat.
 • Black Russian - mahognibrun. Kraftig og søt smak.
 • Sungella – mellomstor, søt og saftig tomat.
 • Striped Stuffer – gule og røde striper, god smak og meget fast.
 • Sweet 100 – liten, ildrød med deilig søt smak.

Kald tomat- og agurksuppe

Suppe:

1 agurk

4 store tomater (ca 400 gr)

½ rød paprika

Les også:

Er du en ekte ikeakjenner?

Vet du egentlig hva bokstavene står for? Og kan du viktige (og mindre viktige) fakta om den svenske møbelgiganten? Test deg selv her!

½ gul paprika

2-3 hvitløksfedd

1 ss honning

1 ss balsamico-eddik

½ - 1 mild rød chilli

1 dl gresk yoghurt

Salt og pepper

 

Fyll:

400 g blandede tomater

½ gul paprika

½ rød paprika

½ - 1 mild rød chilli

1-2 fedd hvitløk

1 ss olje

1 ss balsamicoeddik

Salt og pepper

Litt frisk basilikum


Suppe:

Skjær skrelt agurk, hvitløk, tomater, chili og paprika i terninger. Blad alle ingrediensene til en skummende krem. Smak til med salt og pepper

 

Fyll:

Skjær tomater i små biter, paprikaen i tynne strimler, mens chili og hvitløk hakkes fint. Stek paprikaen i en svært varm panne til de er gyllenbrune. Tilsett tomater, chili og hvitløk. Stekes i et par minutter, tilsett balsamico, stek i ett minutt til og krydre lett.

Sett blandingen til avkjøling på et stort fat. Bland basilikum i tomatfyllet.

Anrett suppen i en dyp tallerken med fyllet i midten.


Epler er den frukt det spises mest av i Norge.
Enkelt og godt - epler.

Smakfulle epler
Epler er den frukten det spises mest av i Norge. Og norske epler er gode! En av grunnene er vårt kjølige klima og vår lyse sommer som gir eplene en konsentrert smak.

Selv om eplesesongen er i gang, trenger du ikke plukke alle eplene enda – eplehøsten kan strekke seg helt til november. Det gjør innhøstingen mer overkommelig, hvis du har stor eplehage.

Før eplene plukkes bør de være tilstrekkelig modne. Må du vri hardt, rive og trekke i eplene så er de ikke modne enda. Eplene skal slippe treet lett når du tar tak i det.


 

Bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Bilde fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Oppbevar eplene kjølig
Når innhøstingen er ferdige bør de dårlige eplene sorteres bort. Ikke kaste de – gi de heller til småfuglene.

Epler som skal brukes senere bør oppbevares på riktig måte. Få tak i noen store, flate trekasser som kan stables og legg eplene forsiktig ned i dem. Legg kun et lag i hver kasse, så frukten ikke trykkes sammen.

Nedfallsfrukt legges i en egen kasse. Bruk disse eplene før de andre. Holdbarheten på disse er kortere enn på frukten som er plukket fra trærne.


Oppbevar eplene på et kjølig sted med god ventilasjon – et skur eller en overbygget terrasse passer fint. Legg et par murstein under den nederste kassen, så luft ikke kommer inn. Sjekk kassene etter et par uker og fjern råtten frukt før det sprer seg til andre epler. Når frosten setter inn dekker du eplene med aviser.

På eplejakt
Eplene kan selvfølgelig spises som de er eller du kan bruke de i leker kaker, desserter og middagsretter.

Skal du ha et nytt epletre bør du snakke med et hagesenter eller en planteskole. De kan hjelpe deg så du får epler med den smaken du ønsker deg. Du får også god hjelp i forhold til bestøving av epletre. Det er nemlig ingen selvfølge at epletreet bærer frukter. Tenk også gjennom hvilken form og størrelse epletreet skal ha – skal det vokse fritt eller i espalier, skal toppen være i plukkehøyde eller har du lyst til å sitte i skyggen under treet og nyte eplene.

Du kan vente til våren med å plante treet, men det er best å plante trærne nå. Da har de utviklet et stort rotnett før vinteren kommer.

Eplesorter for alle: 

 • Aroma – saftig, stort aromatisk eple med tynt skall. (vintereple)
 • Discovery – en relativt ny eplesort. Sprøtt og med søt og god smak. God holdbarhet. (vintereple)
 • Summerred – sprøtt og saftig eple med fin konsistens. (høsteple)
 • Rød prins - litt syrlig aroma. Blir fort melen, begrenset holdbarhet. (høstepler)
 • Vista Bella – Saftig med fin aroma. Lenger holdbarhet enn andre sommerepler.
 • Quinte - særpreget og god smak. Et sommereple med god kvalitet.

 

 

Chiliglaserte epler

3 gode og faste epler

½ mild chili

4 ss søt chilisaus

250 g grønn salat

250 g rucola

2 ss olje

Salt og pepper

800 g store reker

3 fedd hvitløk og olje


Fjern kjernehusene. Skjær eplene i ringer på en halv cm tykkelse, strø krydder over ringene.

Stek dem i en panne til de blir gyllenbrune. Legg epleringene på et bakepapir lagvis. Beregn 4-5 ringer per person. Skjær chilien i fine tynne ringer og strø de over eplene. Hell 1 ss søt chilisaus over og bak det i ovnene ved 200 grader i 5 minutter. Bland salaten med olje, salt og pepper.

Krydre rekene, hakk hvitløken fin og bland det sammen med rekene. Stek rekene i en varm panne i 1. minutt på hver side. Avkjøl og bland med 3 ss søt chilisaus (ca 1. dl.). La blandingen trekke i ca. en halvtime.

Legg salaten i bunnen på et fat eller en skål, dryss rekene over og pynt med epler og litt friske krydderurter.23. oktober 2008
Mer om Dyrking og planting

Vi i villas 10 epletrebud

Dyrking og planting Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!

Slik velger du riktig hekk

Dyrking og planting Hekken skjermer mot innsyn og gjør hagen lunere. Du kjøper den som små planter eller som et par meter høye planter som gir øyeblikkelig effekt.

Planter du denne poteten i jorda risikerer du fengsel

Dyrking og planting Planter du feil potet i jorden? Da risikerer du inntil 2 år i fengsel.

Hvilke hekkplanter skal du velge?

Dyrking og planting Hekk er mer enn thuja. Gjør et gjennomtenkt valg før du velger hekkplanter.

Start våren i minidrivhus

Dyrking og planting Det er gøy å se det spire og gro! Se de forskjellige mulighetene i små drivhus, både inne og ute. Eller hva med et eksotisk terrarium?

Slik får du plantene til å overvintre inne

Dyrking og planting Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen.

Tid for å samle frø fra hagen

Dyrking og planting Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra egne planter.

Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner

Dyrking og planting Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.

Genialt triks: Bekjemp bladlus i epletrær og andre frukttrær med...

Dyrking og planting Og nei - det er ikke bladlusene du skal fange med teip. Det er bladlusenes beste venn og allierte som målet: mauren.

Slik får du en fargerik høsthage

Dyrking og planting Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

5 tips som forbereder hagen din på våren

Dyrking og planting Året er på hell, og vi beveger oss allerede mot lysere tider - og snart også en ny hagesesong. Så her får du 5 nyttige tips til å gjøre hagen din i...

Hekkplanting hører høsten til

Dyrking og planting Hekkplanting hører høsten til. Og nå kan du gjøre gode kjøp.

Vår i hagen - slik forbereder du hagesesongen

Dyrking og planting Gjør deg klar til våren. Nå kommer den!

Hagearbeid i regnvær

Dyrking og planting Det er ingenting hagen syns er hyggeligere enn å bli bedt på middag når det er vått ute.

Våronn i hagen

Dyrking og planting Tid for våronn i hagen! Det er vår og det begynner å klø i grønne fingre etter en lang vinter. Men det kan være lurt å lage en arbeidsplan før du går i...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no