Bilde: Spirea.no

Plant busker - hagens mest lettstelte planter

Dyrking og planting

Hva med å bytte ut gressplenen med busker? Like fint, men mye mindre arbeidskrevende!

Denne artikkelen er hentet fra hagebloggen spirea.no

Har du en stor, flat plen er sikkert ungene glade for å kunne spille fotball og krokket. Vi hadde bare en bitteliten plen i skråning, som attpåtil ikke fikk så mye sol. Derfor var det ingen vanskelig avgjørelse å bytte ut plenen med et stort felt med busker.

Se video av buskeplantingen her: 

 

Ulike busker passer til ulike formål, og vi har valgt to ulike typer Spirea som begge blir inntil en meter høye og tilsvarende brede. Til akkurat dette bedet ønsker vi oss nemlig busker som mer eller mindre klarer seg selv uten mye behov for klipping, luking eller deling.

Bjørkebladspirea

Bjørkebladspirea – Spirea betulifolia «Tor» E (H7/8) har hvite blomster på forsommeren, og et flott, mørkegrønt bladverk. Den får også veldig flotte høstfarger. Hvis du planter med 70-80 cm planteavstand vil de i løpet to-tre år vokse helt sammen. Veksten er kompakt og den dekker godt slik at det ikke blir så mye ugress som kommer opp.

Bjørkebladspirea er en hardfør prydbusk som trives godt for eksempel her utenfor Glittreklinikken i Nittedal. (Foto: Spirea.no)

 

Bjørkebladspirea er veldig mye brukt i både private og offentlige anlegg, og er flotte til lave, frittvoksende hekker. Har du en skråning du ikke har lyst til å ha så mye jobb med, er bjørkebladspirea et godt valg. Den trives både i sol og halvskygge, og trenger ikke annet stell enn at den kan klippes ned etter 8-10 år, hvis den er blitt for grov. Litt gjødsel av og til er fint, men dette er en nøysom plante som klarer seg selv om den står plassert inntil en vei eller et annet sted der den blir «neglisjert».

 

Se også: Beskytt grunnmuren mot blomsterbedet

 

Japanspirea

For å få en spennende kontrast i bedet har vi valgt å plante japanspirea – Spirea japonica «Magic Carpet» (H5/6). Dette er den eneste spireaen vi har sett som har «høstfarger» gjennom hele sesongen. Det er det gule/røde bladverket som er mest oppsiktsvekkende ved denne busken, de rosa blomstene i juni/juli gjør ikke så mye av seg.

En stor rabatt med Spirea japonica «Magic Carpet» på Jessheim. (Foto: Spirea.no)

 

«Magic carpet» har omtrent samme vekstform som bjørkebladspirea, så de egner seg godt sammen i en stor rabatt. Vi har valgt å plassere «Magic Carpet» i kanten av bedet, og fylle opp med bjørkebladspirea i midten.

Planter du med 70-80 cm mellomrom, danner Magic Carpet et teppe. (Foto: Spirea.no)

 

Plant to sorter sammen

Skal du anlegge et bed med busker, er det lurt å bruke to eller flere sorter sammen, som har litt forskjellig blomstringstid eller bladfarger. De fleste busker blomstrer bare 2-3 uker, så det er lurt å velge to sorter som blomstrer til forskjellig tid. Dette gjør at det blir mer interessant å se på bedet i en lengre periode. Det er ikke så farlig om fargene matcher hverandre (de blomstrer jo ikke samtidig), tenk heller på om de matcher huset og omgivelsene.

På noen planter er blomstringen mest interessant, andre har sin prydverdi i bladverket. Dette er Spirea japonica «Little Princess», som blomstrer litt senere enn de hvite Spirea-sortene. (Foto: Spirea.no)

 

Gikk du glipp av denne? Slik får du bedre dyrkningsklima

 

Fordelen med busker vs stauder er at de krever langt mindre stell. Staudene visner ned hver vinter, og da kommer det ofte opp mye ugress på våren. Mange stauder må også tas opp og deles etter noe år, mens buskene kan vokse og trives uten at du gjør noe som helst med dem.

Spesielt på steder som er litt utilgjengelige og ikke så lette å komme til for å stelle, er det bedre med busker enn stauder.

Unngå ugress

Det er en kjensgjerning at dersom du har et område med åpen jord i hagen, vil det komme ugress.

For å unngå ugress, kan du legge dekkbark, evt også med duk under. Hvis du skal plante i en skråning med rotugress bør du bruke duk.

Legger du bark rundt beplantning i skråning, unngår du mye jobb med ugressluking. Lave Spirea-sorter passer godt i skråning. Foto: Spirea.no)

 

Siden vi har plantet i jord som er så og si ugressfri, har vi ikke brukt bark. Det kommer til å bli litt frøugress å luke vekk i begynnelsen, men etterhvert som buskene vokser sammen, blir ugressproblemet minimalt.

Et annet tips er å plante tett. Hold deg til den anbefalte planteavstanden, ikke mer. Og velg busker som etablerer seg raskt og vokser fort.

Artikkelen er publisert i samarbeid med fra spirea.no, en blogg om hage, reiser og friluftsliv. Besøk den gjerne og la deg inspirere! 

Vil du ha flere tips og triks? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

15 august 2017

Vi i villas 10 epletrebud

Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!

Genialt triks: Bekjemp bladlus i epletrær og andre frukttrær med...

Og nei - det er ikke bladlusene du skal fange med teip. Det er bladlusenes beste venn og allierte som målet: mauren.

Slik beskjærer du syriner

Hvis du er så heldig å ha syriner i hagen, så er du sikker klar over at det lønner seg å beskjære dem en gang i blant. På denne måten får du det fineste...

Slik rammer du inn hagen

Med blomstrende, frodige rammer vil hagen din føles som ny.

Slik får du en fargerik høsthage

Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

Derfor bør du plante roser og hvitløk ved siden av hverandre

Det er enkelt å skape sitt eget økosystem i hagen. Du kan starte med å gro hvitløk og roser ved siden av hverandre. Resultatet vil overraske deg.

Slik beskytter du plantene dine mot sen nattefrost

Nattefrost er gift for de fleste planter. Så hva gjør man hvis nattefrosten vender tilbake etter at man har plantet ut? Her får du tips til hva du kan...

Slik tar du stiklinger

Våren er perfekt for å ta stiklinger. Alt du trenger er en vertsplante, saks, potter med jord og/eller et glass vann.

Derfor bør du tisse i hagen

Gullvann er noe av det beste du kan gi hagen din. Og ja, det er akkurat det du tror.

Høst inn neste års blomster

Nå er tiden inne for å høste frø til neste års blomster.

Nå skal vi høste!

Akkurat nå bugner mange hager av modne grønnsaker og frukter. Det er på tide å starte innhøstingen! Her finner du spennende tips for behandling av...

Fruktig innhøsting

Igjen er hagen overfylt av godteri. Kanskje det stikker en frekk liten slubbert eller tre innom og slanger med seg litt av overfloden?

Derfor bør du dyrke i høybed

Å dyrke i høybed gir mange fordeler: Det kreves kun begrenset plass, men gir mulighet for et stort utbytte og en lang sesong, i tillegg er den grei å...

Vil du ha en blomstrende hage? Plant løk nå!

Høsten er tiden for å planlegge våren! Ønsker du at hagen skal blomstre vakkert på våren, bør du sette igang med å plante løk allerede nå.

Ny hage på gammel tomt

I en over 80 år gammel hage i Olden i Nordfjord, er det skapt et frodig uterom med nye planter. Kun blodbøken fra 30-tallet fikk lov å bli igjen i den...