Bilde: Spirea.no

Plant busker - hagens mest lettstelte planter

Dyrking og planting

Hva med å bytte ut gressplenen med busker? Like fint, men mye mindre arbeidskrevende!

Denne artikkelen er hentet fra hagebloggen spirea.no

Har du en stor, flat plen er sikkert ungene glade for å kunne spille fotball og krokket. Vi hadde bare en bitteliten plen i skråning, som attpåtil ikke fikk så mye sol. Derfor var det ingen vanskelig avgjørelse å bytte ut plenen med et stort felt med busker.

Se video av buskeplantingen her: 

 

Ulike busker passer til ulike formål, og vi har valgt to ulike typer Spirea som begge blir inntil en meter høye og tilsvarende brede. Til akkurat dette bedet ønsker vi oss nemlig busker som mer eller mindre klarer seg selv uten mye behov for klipping, luking eller deling.

Bjørkebladspirea

Bjørkebladspirea – Spirea betulifolia «Tor» E (H7/8) har hvite blomster på forsommeren, og et flott, mørkegrønt bladverk. Den får også veldig flotte høstfarger. Hvis du planter med 70-80 cm planteavstand vil de i løpet to-tre år vokse helt sammen. Veksten er kompakt og den dekker godt slik at det ikke blir så mye ugress som kommer opp.

Les også:

Derfor bør du sette av 15 minutter til å ta bilde av tingene dine

Har du god nok oversikt over tingene dine hvis det skulle oppstå en brann hjemme? – Det er nesten umulig å huske alt, sier forsikringsselskapet If og...

Bjørkebladspirea er en hardfør prydbusk som trives godt for eksempel her utenfor Glittreklinikken i Nittedal. (Foto: Spirea.no)

 

Bjørkebladspirea er veldig mye brukt i både private og offentlige anlegg, og er flotte til lave, frittvoksende hekker. Har du en skråning du ikke har lyst til å ha så mye jobb med, er bjørkebladspirea et godt valg. Den trives både i sol og halvskygge, og trenger ikke annet stell enn at den kan klippes ned etter 8-10 år, hvis den er blitt for grov. Litt gjødsel av og til er fint, men dette er en nøysom plante som klarer seg selv om den står plassert inntil en vei eller et annet sted der den blir «neglisjert».

 

Se også: Beskytt grunnmuren mot blomsterbedet

 

Les også:

Test: Hvilket hus er deg?

Noen elsker å pusle i hus og hage, mens andre ser på hjemmet som en nødvendig oppbevaringsplass mellom andre viktige gjøremål. Hvor passer du til å...

Japanspirea

For å få en spennende kontrast i bedet har vi valgt å plante japanspirea – Spirea japonica «Magic Carpet» (H5/6). Dette er den eneste spireaen vi har sett som har «høstfarger» gjennom hele sesongen. Det er det gule/røde bladverket som er mest oppsiktsvekkende ved denne busken, de rosa blomstene i juni/juli gjør ikke så mye av seg.

En stor rabatt med Spirea japonica «Magic Carpet» på Jessheim. (Foto: Spirea.no)

 

«Magic carpet» har omtrent samme vekstform som bjørkebladspirea, så de egner seg godt sammen i en stor rabatt. Vi har valgt å plassere «Magic Carpet» i kanten av bedet, og fylle opp med bjørkebladspirea i midten.

Les også:

Disse plantene og buskene blomstrer om høsten

Sensommerhagen bærer ofte preg av et litt resignert forfall. Men ennå blomstrer det i hagen. Mange sommerblomster holder ennå stand, og noen stauder...

Planter du med 70-80 cm mellomrom, danner Magic Carpet et teppe. (Foto: Spirea.no)

 

Plant to sorter sammen

Skal du anlegge et bed med busker, er det lurt å bruke to eller flere sorter sammen, som har litt forskjellig blomstringstid eller bladfarger. De fleste busker blomstrer bare 2-3 uker, så det er lurt å velge to sorter som blomstrer til forskjellig tid. Dette gjør at det blir mer interessant å se på bedet i en lengre periode. Det er ikke så farlig om fargene matcher hverandre (de blomstrer jo ikke samtidig), tenk heller på om de matcher huset og omgivelsene.

På noen planter er blomstringen mest interessant, andre har sin prydverdi i bladverket. Dette er Spirea japonica «Little Princess», som blomstrer litt senere enn de hvite Spirea-sortene. (Foto: Spirea.no)

 

Gikk du glipp av denne? Slik får du bedre dyrkningsklima

 

Fordelen med busker vs stauder er at de krever langt mindre stell. Staudene visner ned hver vinter, og da kommer det ofte opp mye ugress på våren. Mange stauder må også tas opp og deles etter noe år, mens buskene kan vokse og trives uten at du gjør noe som helst med dem.

Spesielt på steder som er litt utilgjengelige og ikke så lette å komme til for å stelle, er det bedre med busker enn stauder.

Unngå ugress

Det er en kjensgjerning at dersom du har et område med åpen jord i hagen, vil det komme ugress.

For å unngå ugress, kan du legge dekkbark, evt også med duk under. Hvis du skal plante i en skråning med rotugress bør du bruke duk.

Legger du bark rundt beplantning i skråning, unngår du mye jobb med ugressluking. Lave Spirea-sorter passer godt i skråning. Foto: Spirea.no)

 

Siden vi har plantet i jord som er så og si ugressfri, har vi ikke brukt bark. Det kommer til å bli litt frøugress å luke vekk i begynnelsen, men etterhvert som buskene vokser sammen, blir ugressproblemet minimalt.

Et annet tips er å plante tett. Hold deg til den anbefalte planteavstanden, ikke mer. Og velg busker som etablerer seg raskt og vokser fort.

Artikkelen er publisert i samarbeid med fra spirea.no, en blogg om hage, reiser og friluftsliv. Besøk den gjerne og la deg inspirere! 

Vil du ha flere tips og triks? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

15. august 2017
Mer om Dyrking og planting

Vi i villas 10 epletrebud

Dyrking og planting Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!

Slik får du plantene til å overvintre inne

Dyrking og planting Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen.

Tid for å samle frø fra hagen

Dyrking og planting Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...

Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner

Dyrking og planting Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.

Genialt triks: Bekjemp bladlus i epletrær og andre frukttrær med...

Dyrking og planting Og nei - det er ikke bladlusene du skal fange med teip. Det er bladlusenes beste venn og allierte som målet: mauren.

Slik får du en fargerik høsthage

Dyrking og planting Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

Hekkplanting hører høsten til

Dyrking og planting Hekkplanting hører høsten til. Og nå kan du gjøre gode kjøp.

Hvilke hekkplanter skal du velge?

Dyrking og planting Hekk er mer enn thuja. Gjør et gjennomtenkt valg før du velger hekkplanter.

Slik dyrker du asparges selv

Dyrking og planting Asparges er enkelt å dyrke selv. Får du tak i gode planter, kan du høste selvdyrket asparges etter ett år.

Vår i hagen - slik forbereder du hagesesongen

Dyrking og planting Gjør deg klar til våren. Nå kommer den!

Hagearbeid i regnvær

Dyrking og planting Det er ingenting hagen syns er hyggeligere enn å bli bedt på middag når det er vått ute.

Tjuvstart med drivbenk

Dyrking og planting En drivbenk i hagen gir en tjuvstart på vekstsesongen. Og drivbenken lager du lett med gamle vinduer.

Våronn i hagen

Dyrking og planting Tid for våronn i hagen! Det er vår og det begynner å klø i grønne fingre etter en lang vinter. Men det kan være lurt å lage en arbeidsplan før du går i gang med hagearbeidet.

Nå skal vi høste!

Dyrking og planting Akkurat nå bugner mange hager av modne grønnsaker og frukter. Det er på tide å starte innhøstingen! Her finner du spennende tips for behandling av...

Epler - gode smaksopplevelser

Dyrking og planting Heldig er den som eier en eplehage og kan høste inn fra markens grøde. Her får du gode råd i en hektisk safte- og syltetid.