Seks veier til lettstelt hage

Du vil gjerne ha det grønt og blomstrende, men orker ikke å slave i hagen i tide og utide. Det finnes råd for deg som vil ha mer kos enn jobb – bare se her!


1. God på bunnen

Har du godt jordsmonn å plante i, trives plantene bedre, og gir deg dermed mindre jobb. Jorda bør være løs og veldrenert, og den bør være blandet med kompost og naturgjødsel. Mye organisk materiale gir god jordkvalitet, noe som er gode nyheter for den late hageeier, som dermed bør la blader, plenavklipp og annet planteavfall bli liggende på plenen og bli til jord. Sjekk næringsinnholdet i jorda di (spør på det lokale hagesenteret om hvor du kan få analysert jorda), slik at du er sikker på at den har riktig ph-verdi og ikke mangler noen viktige næringsstoffer for at plantene skal vokse bra. 

2. Plant på riktig sted

Plasser plantene dine etter hva slags behov de har. Alle som trenger mye vann, bør stå sammen, slik at det blir enklere å vanne. Finn også ut hvilke blomster som trives i skyggen, for eksempel iris, revebjelle og rhododendron. Blomster og planter som krever litt stell, bør du få opp fra bakken. Bygg opp bedet med en kantmur, slik at du slipper å bøye ryggen så mye. Stauder og busker krever mindre stell enn for eksempel ettårige sommerblomster. Har du en kjøkkeninngang, er dette det perfekte stedet å ha urtehage, slik at du slipper å traske over hele plenen når du skal lage middag. Urter som er lette å få til er timian, persille, salvie og mynte.

3. Rull ut plenen!

Skal du anlegge ny plen, kan den heldigvis kjøpes på rull. Du bør kjøpe gress fra samme type jord som du skal legge den på om den skal trives i hagen din, så sjekk dette først. Gjør godt forarbeid ved å fjerne ugress, røtter og store jordklumper, og gjødsle jorden før du ruller ut gresset. Orker du slett ikke tanken på å klippe plenen, kan det være et fint alternativ å så en vakker blomstereng i stedet. Eller om du bare har plass til en bitteliten plen, kan det være vel så greit å gå for en terasse i tre eller stein – det er nærmest vedlikeholdsfritt. 

4. Gå for krukker

Planter du i store og små krukker, har du full kontroll på hagen din. Vekstene kan også enkelt flyttes rundt omkring, og de sprer seg ikke uhemmet. Det er dessuten lettere å variere hagen fra år til år. 

5. Minimer ugress

Naken jord er den rene invitasjonen for ugress, så legg gjerne et dekke av bark i bedene dine, slik at ugresset ikke slipper til. Av samme grunn bør du sette plantene dine tett. Har du høye stauder eller busker, bør du i tillegg plante lave bunndekkere i bedet. Hosta er vintergrønn, lettstelt og brukes ofte i offentlige parkanlegg. Klatreplanter som eføy kryper også fint på bakken. Bunndekkere kan du også plante i skråninger eller rundt trær, og det er veldig lite arbeid med dem. 

6. Still lavere krav! 

Hagen skal være en glede, og ikke en plage. Gå for hekker som vokser fritt, uten strenge klippekanter. Nyt synet av løvetannen som spretter opp fra plenen i stedet for å irritere deg. Gå for naturtomt, og legg merke til hvilke planter som trives helt naturlig hos deg. Den grønne årstiden i Norge er såpass kort at du bør bruke mest mulig tid på å kose deg utendørs, uten nødvendigvis å ligge krumbøyd over et bed mesteparten av tida.