Bilde: Kerstin Engstrand

Slik lykkes du med kjøkkenhagen!

Dyrking og planting

Miljøvennlig og nærdyrket - sommerens første grønnsaker fra egen avling. Her kommer våre beste tips for å lykkes med kjøkkenhagen i sommer.

Utvalget er enormt og frøkatalogene byr på alt fra asiatiske grønnsaker, merkelige frukter og klassikere som reddiker. La det klø i hagefingrene og bli forført.  Noen frø koster ikke så mye og gleden ved å prøve oppveier eventuelle tabber. Jeg lærte å lage mat i Italia og det påvirker mitt valg, for jeg er like kresen som jeg er lat. Jeg har kuttet ut kålen, for den tiltrekker seg kålsommerfugler i mengder. Jeg satser på soyabønner isteden. Jeg dyrker der jeg har plass, jeg tar hva jeg har og lar grønnsakene også  pryde. Det er så herlig å dyrke ekte varer og mer nærdyrket enn dette, kan det ikke bli. Og ikke minst, den som dyrker noe har alltid noe å gi bort. Innhøstningsglede er dobbel glede og nå er det tid for å la dyrkingsgleden blomstre.


  Salat er også vakker dyrket i rader. Til høyre mot gjerdet vokser bondebønner av sorten ”Crimson flower­ed” den eneste bonde­bønnesorten som har rubinrøde blomster, alle andre har hvite.

Følg naturen
Vårens ankomst varierer fra år til år og det kan være vanskelig å vite når det rette tidspunktet til å så er. Men, naturen gir deg svaret, når kirsebærtreet eller Darwin tulipanene blomstrer, er jorda varm nok til å så reddikker, salat, bondebønner og sette poteter.
Siden vår sommer er såpass kort, må en del grønnsaker som tomater, squash og soyabønner, såes innendørs og siden plantes ut for at avlingen skal modnes.


 Squachplanten stor nok til å plantes ut. Beste resultat får du om den forkultiveres inne. Såes i potter i mai.

Vekselbruk er tingen
For å unngå vekstsykdommer bør det gå minst 3 år innen samme plante dyrkes på samme sted. Vekselbruket gjør at man trigges til å finne spennende kombinasjoner. Da vi dyrker så få planter er det også enkelt å bytte ut jorden. En 50 kilos sekk med jord holder til to tomatplanter.De beste tomatene får du om du dyrker dem mot en husvegg, utendørs.

Unngå de vanligste tabbene
Fugler liker å spise frø. Fiberduk, en tynn, tett vev er fin å bruke til å beskytte de nysådde frøene. Fiberduk beskytter også potetriset mot den sene frosten. Når høstfrosten kommer legges fiberduken over squash-, tomat- og soya­bønneplantene. Snegler trives godt under fiberduken og de har gjerne fest på salat og squash.

Ugress bruker ikke å være noe problem i potetåkeren, hypping er en effektiv måte å få bort ugresset på. Så vil du ha bort ugresset, dyrk poteter der et år.

Vanne, gjødsle, beskytte, dekke, binde opp?

Sol, vann og god jord – og du vil ­lykkes. Det er flere planter som har dødd av for kompakt og våt jord enn av tørke. Porøs og løs jord er varmere enn kompakt jord og vannet trenger lettere ned når det regner.

En plante som tørster vil ha vann, lunkent eller kaldt. Vann heller mye og sjeldent enn lite og ofte. Da vil røttene søke dypere og det gjør at plantene takler tørke lettere.

Planter i krukker krever mer vann og gjødsel enn planter i bed. Jorden i krukkene tørker fortere. Halver anbefalt gjødselmenge og tilsett det hver gang du vanner.

Tomater og squash – jeg bruker gjødselpinner til tomater. Pinnene avgir næring hver gang plantene vannes og en pinne holder i ca. to måneder. Gi aldri næring for tidlig, da kan planten dø. Det er bedre å gi lite og ofte enn sjeldent og mye. Tomater og squash liker ferskt gressklipp, bønner trenger ikke gjødsel, de gir isteden næring til jorda. Så der du dyrker bønner kan du dyrke tomater og squash neste år.

LES OGSÅ: Lag din egen urtehage

Favoritter til kjøkkenhagen


Reddiker

Vokser raskt, alt i mai/juni kan man dra opp en moden reddik, skylle den lett og spise den som den er, en nytelse man skal unne seg. Det er alltid plass til noen reddiker, på en så liten plass som 30 cm, er det plass til 16 reddiker.

Når: Såes fra april til midtsommers og deretter fra august. Reddiker sådd i juli blir ofte bitre.
Hvor: Halvskygge, løs og muldrik jord.
Hvordan: Så 10 frø annen­hver uke, det bruker å holde til et personlig forbruk. Så 0,5 cm dypt og med en avstand på 7,5 cm mellom frøene.
Vanning: Gi 1 dl vann pr plante ved hver vanning, reddiker blir beske om de får for lite vann.
Gjødsling: Nei, trenger ingen gjødsling.
Viktig: For å få supergode reddiker er knepet at jorda aldri må tørke ut.
Høsting: Når reddikenes røde nakker skyter opp av jorda er de klare til å høstes.


Salat

Salat er godt og det går med mye av det. Salat har også så dekorative blader at man lett kan skape flotte mønstre i rabatten. Ennå flottere blir det om salaten såes sammen med reddiker, ringblomster eller tagetes. Så flere sorter salat sammen og høst etter behov.

Når: Så i omganger, så direkte fra april til midten av juli. Lar du det gå 2 uker mellom hver gang du sår, har du frisk og sprø salat hele sommeren.
Hvor: I muldrik jord. i sol som i halvskygge.
Hvordan: Enklest å bredså, men vil du ha salathoder, skal avstanden mellom plantene være  15 cm. Dekk frøene med 0,5-1 cm jord, dekk deretter med fiberduk.
Vanning: Vann ofte ellers blir smaken besk. Vann helst om morgenen, så minker ­risikoen for snegleangrep.
Gjødsling: Ingen gjødsling.
Viktig: La de aldri tørke ut. Bruk ferske frø, gamle frø har dårlig spireevne.
Høsting: Når bladene er 10-15 cm høye. La litt av det nederste stå igjen, så vokser nye blader ut.


Poteter

En stor settepotet gir mange og små poteter, en liten gir få og store.

Når: Sett potetene når kirsbærtreet blomstrer. Men, vil du ha nypoteter til St. Hans må du begynne innendørs i april ved å sette en potet i ei bøtte med jord.
Hvor: Sol til halvskygge, gjerne sandblandet jord.
Hvordan: Settes 10 cm dypt og 40 cm mellom hver potet. Potetene dannes langsmed planten, derfor skal  jorden hyppes opp rundt planten etter hvert som den vokser. To, tre ganger bruker man å hyppe jorden innen det er tid for høsting.
Vanning: Vann så fort jorden kjennes tørr et stykke under overflaten. Jevn fuktighet er viktig for å få jevne, fine og gode knoller
Gjødsling: Ferskt gressklipp er super gjødsel, legg ut et ti centimeters lag samtidig som du hypper jorda opp rundt planten.


Squash/courgette/zucchini

Kjært barn har mange navn og man kan ikke mislykkes med squash. To planter holder gjerne til en familie på fire.

Når: Kan sås direkte i begynnelsen av juni. Best resultat hvis man forkultiverer innendørs i mai.
Hvor: Sol eller halvskygge, squash får store blader og en plante trenger en kvadrat­meter stor plass.
Hvordan: Plant den ut i en liten fordypning, så kommer regnet bedre ned til plantens røtter.
Vanning: En til to ganger pr uke og gi minst en liter per vanning, mer etter hvert som plantene blir større.
Gjødsling: Tomatgjødsel­pin­ner fungerer bra, bruk to per plante.
Viktig: Etter 4-5 hanblomster som det går ann å spise kommer de etterlengtede hunblomstene med sitt lille fruktemne ved basen. Nå ­krever squashplantene mye vann samt gjødsel.
Høsting: Fra midten av juli til langt ut på høsten. Høst fruktene når de er 10-15 cm lange. Det er viktig å høste hele tiden, ellers slutter planten å produsere hunblomster.

Anbefalt av redaksjonen

25 mai 2011

Smart triks for å plante løk

Er du lei av merkepinner? Få oversikt over blomsterbedet med dette lure knepet! 

Ny hage på gammel tomt

I en over 80 år gammel hage i Olden i Nordfjord, er det skapt et frodig uterom med nye planter. Kun blodbøken fra 30-tallet fikk lov å bli igjen i den...

Fyll krukker og kar med godsaker

Å velge hvilke blomster man skal fylle krukker og ampler med, er litt som å velge i en godteributikk.

Lag en lettstelt pottehage

En enkel start på hagelivet er å plante blomster og busker i krukker. Hageblogger og arkitekt Anne Havåg Holter-Hovind gir deg oppskriften på hvordan...

Algomin-quiz

Test dine kunnskaper om Algomin! Konkurransen er avsluttet, men du kan fortsatt ta quizzen. 

Slik velger du riktig hekk

Hekken skjermer mot innsyn og gjør hagen lunere. Du kjøper den som små planter eller som et par meter høye planter som gir øyeblikkelig effekt.

Seks veier til lettstelt hage

Du vil gjerne ha det grønt og blomstrende, men orker ikke å slave i hagen i tide og utide. Det finnes råd for deg som vil ha mer kos enn jobb – bare se...

Hvilken hekk skal du velge?

Hekk er mer enn thuja. Gjør et gjennomtenkt valg før du velger planter til hekken.

Høst inn neste års blomster

Nå er tiden inne for å høste frø til neste års blomster.

Herdighetssonen kan endres

Herdighetssonen i hagen kan endres. Det krever bare en liten innsats.

Hvordan dyrke i potter

Her er gode tips til hvordan du kan dyrke grønnsaker og krydderurter i krukker.

PLOMMETID

Skynd deg og plant et plommetre. Fremtidige generasjoner kommer til å takke deg.

Fruktig innhøsting

Igjen er hagen overfylt av godteri. Kanskje det stikker en frekk liten slubbert eller tre innom og slanger med seg litt av overfloden?

Hekketid

Det eneste jeg liker mindre enn gjerder er å male dem. Derfor planter jeg helst hekk som naboskiller. Alternativene er uendelige. Her har du fire forskj...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no