Tjuvstart med drivbenk

En drivbenk i hagen gir en tjuvstart på vekstsesongen. Og drivbenken lager du lett med gamle vinduer.


For hobbygartneren som ikke har plass til drivhus, er en drivbenk et nytt verktøy til hagen. Med en drivbenk kan du forlenge dyrkningssesongen ved at du kommer i gang flere uker tidligere enn om du sår rett på friland. Den tar dessuten betydelig mindre plass enn et drivhus, og kan derfor få plass i selv små hager.

En drivbenk, også kalt kaldbenk eller vekstbenk, er ypperlig til forkultivering og dyrking av en rekke planter. Tidlige grønnsaker som salat, spinat og reddik kan du så i drivbenken så snart jorda er varm nok, og du kan også bruke den til å forkultivere grønnsaker som bruker lang tid på å utvikle seg. Sommerblomster kan også gjerne forkultivers og herdes i drivbenken.

Drivbenk: Du kan kjøpe ferdige drivbenker, som denne fra Clas Ohlson, eller du kan lage dem selv.

Unngå tungmetaller
Det finnes ferdige drivbenker å få kjøpt, men det er heller ikke vanskelig å lage dem selv ved hjelp av et gammelt vindu eller to. Vindusrammene bestemmer størrelsen på benken, så begynn med å måle disse. Mål så opp bord i tilsvarende størrelse.

Malmfuru og lerk er tresorter som vil holde seg lenge. Skal du bruke impregnert trevirke, bør du benytte deg materiale som er impregnert ved kebonering, særlig om du skal dyrke grønnsaker i drivbenken. Dette er eneste holdbare trevirke som er svanemerket. Her er det ikke kobber som benyttes i impregneringen, men restprodukter fra mais- og sukkerindustrien.

Slik lager du drivbenk
Velg bord som har en bredde på 25-30 cm. En for høy ramme vil både skape skygge i drivbenke og gjøre det vanskeligere å jobbe i den fra utsiden.

– Passende mål for et benkevindu er 100 x 120 cm, og rammen skal ha samme størrelse. Treverket bør ha en dimensjon på 2,5 x 23 cm, skriver Samuelsson og Schenkmanis i Teknologisk forlags Store hagebok.

Sett ned fire hjørnestolper eller trekantlekter. Disse bør gå 10-20 centimeter ned i jorda for at benken skal stå stødig på bakken. Skru eller spikre fast bordene på sidene.

Vinduet fester du til slutt med hengsler slik at det kan løftes opp ved bruk og ved lufting. Hvis du bruker to vinduer, kan du vurdere om du vil feste begge vinduene i bakkant eller om det er bedre å hengsle dem på sidene. Hvis du ikke har gamle vinduer tilgjengelig, kan du bruke plastplater.

Lufte om dagen, isolere om natten
For en litt mer avansert drivbenk, skråskjærer du sidebordene slik at det blir helling på vinduet. Dermed renner regnvannet av på regnværsdager, samtidig som drivbenken samler mest mulig sol på varme dager.

Plasseringen av drivbenken er viktig. Ettersom drivbenken blir varmet opp av sola, bør du unngå steder med skygge og vandrende skygge i form av trær og busker. La drivbenken ligge mest mulig åpent til for sola, samtidig som den er beskyttet for kalde vinder.

Når dagene blir varmere og temperaturen bikker 15 grader, er det på tide å lufte i drivbenken. Og kommer det kjølige netter, bør du isolere drivbenken nattestid med halm, matter eller tepper.