Tørk dine egne krydderurter

Når du først har tatt deg tid til å dyrke krydderurter, må du ikke la dem gå til spille. Vi viser deg hvordan du tørker krydderurter.

Den enkleste måten å tørke krydderurter er rett og slett å henge dem opp på en varm og tørr plass. Denne metoden fungerer best med robuste krydderurter med lavt væskeinnhold, for eksempel timian, rosemarin, merian, lauvbær, dill og oregano. 

Det vil ikke fungere like godt med krydderurter som basilikum, estragon eller mynte. Grunnen til dette er høyere væskeinnhold, noe som gjør at de lettere begynner å råtne. 

Rengjør, bind sammen og heng opp krydderurtene

Det første som må gjøres er å rengjøre krydderurtene. Begynn med å riste dem godt og skylle dem  i springen. Tørk dem deretter på et tørkehånkle. Plukk av alle visne blader.

Ta noen få stilker med krydderurter og bind dem sammen med hyssing. Det er viktig å ikke binde sammen for mange på en gang, da vil ikke bladene få tilstrekkelig med luft. 

Heng opp krydderurtene med stilken opp på et tørt sted. Anbefalt temperatur er mellom 18 og 21 grader. Det kan være fristende og dekorativt å henge dem opp over komfyren, men her blir temperaturen for høy og luften er heller ikke tørr nok. 

Tørke krydderurter ute

Hvis du har en tørr plass ute, for eksempel en baldakin eller overbygd terrasse, kan du henge dem opp der med en papirpose rundt. På den måten beskytter du dem mot skadedyr, støv og skitt. 

Tørk krydderurtene dine i poser

Papirposer beskytter krydderurtene mot vær og vind. Foto: Food52.

La krydderurtene henge i en til tre uker. Hold godt øye med dem underveis så de ikke faller ned og angripes av skadedyr.

Husk at urter med kraftige stilker (for eksempel rosemarin) krever som regel lenger tørketid, enn de med tynnere stilker (for eksempel persille). 

Urtene er ferdig tørket når bladene smuldrer mellom fingrene dine. Knus forsiktig bladene på krydderurter som persille, timian og andre beslektede med fingrene. På andre, som rosemarin, skal bladene rives av stilken. 

Oppbevar krydderurtene i tette glass på et kjølig og tørt sted. 

Andre måter å tørke eller bevare krydderurter på

Urtetørker: Dersom du virkelig er ivrig kan du kjøpe din egen urtetørker. Det finnes enkle varianter hvor du legger urtene på brett og mer avanserte som går på strøm. Disse får du for eksempel kjøpt hos Elkjøp. 

Tørke krydderurter i mikrobølgeovn: Krydderurter kan også hurtigtørkes i en mikrobølgeovn. Fremgangsmåten er samme som ved lufttørking. Krydderurtene skal rengjøres og tørkes før de legges inn i mikrobølgeovnen mellom to lag kjøkkenpapir. Sett mikrobølgeovnen på høy effekt i ett minutt. Tørk dem i 30 sekunder til hvis dette ikke er nok. 

Frys ned urtene med olje: Legg krydderurter i en isbitform. Det skal være 2/3 krydderurter i hvert rom. Hell olivenolje eller smeltet smør over urtene. Legg dem i fryseren over natten før du legger terningene i tette poser eller bokser. Se hele fremgangsmåten her.

Les flere artikler om dyrking og planting

Kilde: Food52

Få inspirasjon til hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt