Gi gressklipperen riktig vedlikehold

En gressklipper trenger ikke så mye vedlikehold, og ved hjelp av noen enkle tiltak kan gressklipperen din få betydelig lengre levetid.


Et av sommerens mest spennende øyeblikk er første gang plenen skal klippes: Starter gressklipperen? Står du og trekker til ryggen verker og ikke får liv i maskinen? Da kan du som regel takke deg selv. Bensinen er gammel, tennpluggen også, høstens rengjøring ble ”glemt”.

Enkelt vedlikehold av gressklipper

En gressklipper trenger egentlig lite vedlikehold, den er nøysom og gjør jobben med et minimum av tilsyn. Men noen enkle tommelfingerregler for vedlikehold av gressklipper:
•    En enkel vask med bøtte og såpevann, helst etter hver bruk
•    Ikke la bensinen stå i tanken vinteren over. Tøm tanken for årsgammel bensin.
•    Det er ikke mange timene motoren går i sommerens løp, men tennplugg bør skiftes minst hver 100. time, ­gjerne hver sesong.
•    Batteriklippere bør lades opp en gang eller to i vinterens løp.
•    Luftfilter og olje bør skiftes hvert år, her kan forhandleren eller håndboka gi nyttige råd.
•    Kontroller kniven for skader, skjevheter og hakk. Hvis forhandleren ikke kan slipe den gamle, er bytte av kniv som regel en enkel sak.

Ikke kjøp for liten gressklipper

Å kjøpe ny gressklipper byr på flere vanskelige valg: Det er en investering som du skal ”slite” med i mange år framover, så det gjelder å velge riktig hvis ikke gressklippingen skal bli et ork.

Har du et lite frimerke av en plen, kan det være tilstrekkelig med en liten manuell gressklipper hvis målet er å få litt trim samtidig. De fleste forhandlere har anbefalte modeller for ulike plenstørrelser og -typer.

Finn en modell som passer for deg, for det er bortkastet å kjøpe en altfor stor maskin. Men det er irriterende å slite med en for liten gressklipper, da stjeler klippejobben verdifull tid som bør brukes til å nyte hagelivet.

Derfor er klippebredden viktig også, for den avgjør hvor langt du må gå hver gang du klipper.

Oppsamling eller bioklipp?

De fleste hageeiere har behov for flere klippe­funk­sjon­er. De fleste nye maskiner har flere klippesystemer: Bakutkast, oppsamling og bioklipp (såkalt mulcherfunksjon). Oppsamlerpose sparer ikke bare mye tid fordi du slipper å rake.

Det gir også mindre allergiske reaksjoner mot gress, reduserer spredning av ugressfrø, og er praktisk når løvet skal samles opp om høsten. Men hvis du klipper ofte og kort, gir bioklippen god næring til plenen.

De fleste nye gressklippere er både driftssikre og lette å starte. Men både støy, vekt og innstillingsmuligheter for klippe­høyde osv. varierer. Derfor er det lurt å følge to gode råd før du bestemmer det:

•    La forhandleren demonstrere klipperen og gi deg en instruksjon i bruk og innstillingsmuligheter.

•    Be alltid om å få prøvekjøre gressklipperen før du bestemmer deg. Da er du trygg på at du får en ­pålitelig hjelper som vil gjøre som­meren i hagen enda lysere!