Det skal ikke så veldig mye til å for å forlenge levetiden til en gressklipper.
Det skal ikke så veldig mye til å for å forlenge levetiden til en gressklipper. Bilde: Produsenten

Gi gressklipperen riktig vedlikehold

Gressklipper

En gressklipper trenger ikke så mye vedlikehold, og ved hjelp av noen enkle tiltak kan gressklipperen din få betydelig lengre levetid.

Et av sommerens mest spennende øyeblikk er første gang plenen skal klippes: Starter gressklipperen? Står du og trekker til ryggen verker og ikke får liv i maskinen? Da kan du som regel takke deg selv. Bensinen er gammel, tennpluggen også, høstens rengjøring ble ”glemt”.

Enkelt vedlikehold av gressklipper

En gressklipper trenger egentlig lite vedlikehold, den er nøysom og gjør jobben med et minimum av tilsyn. Men noen enkle tommelfingerregler for vedlikehold av gressklipper:
•    En enkel vask med bøtte og såpevann, helst etter hver bruk
•    Ikke la bensinen stå i tanken vinteren over. Tøm tanken for årsgammel bensin.
•    Det er ikke mange timene motoren går i sommerens løp, men tennplugg bør skiftes minst hver 100. time, ­gjerne hver sesong.
•    Batteriklippere bør lades opp en gang eller to i vinterens løp.
•    Luftfilter og olje bør skiftes hvert år, her kan forhandleren eller håndboka gi nyttige råd.
•    Kontroller kniven for skader, skjevheter og hakk. Hvis forhandleren ikke kan slipe den gamle, er bytte av kniv som regel en enkel sak.

Ikke kjøp for liten gressklipper

Å kjøpe ny gressklipper byr på flere vanskelige valg: Det er en investering som du skal ”slite” med i mange år framover, så det gjelder å velge riktig hvis ikke gressklippingen skal bli et ork.

Har du et lite frimerke av en plen, kan det være tilstrekkelig med en liten manuell gressklipper hvis målet er å få litt trim samtidig. De fleste forhandlere har anbefalte modeller for ulike plenstørrelser og -typer.

Finn en modell som passer for deg, for det er bortkastet å kjøpe en altfor stor maskin. Men det er irriterende å slite med en for liten gressklipper, da stjeler klippejobben verdifull tid som bør brukes til å nyte hagelivet.

Derfor er klippebredden viktig også, for den avgjør hvor langt du må gå hver gang du klipper.

Oppsamling eller bioklipp?

De fleste hageeiere har behov for flere klippe­funk­sjon­er. De fleste nye maskiner har flere klippesystemer: Bakutkast, oppsamling og bioklipp (såkalt mulcherfunksjon). Oppsamlerpose sparer ikke bare mye tid fordi du slipper å rake.

Det gir også mindre allergiske reaksjoner mot gress, reduserer spredning av ugressfrø, og er praktisk når løvet skal samles opp om høsten. Men hvis du klipper ofte og kort, gir bioklippen god næring til plenen.

De fleste nye gressklippere er både driftssikre og lette å starte. Men både støy, vekt og innstillingsmuligheter for klippe­høyde osv. varierer. Derfor er det lurt å følge to gode råd før du bestemmer det:

•    La forhandleren demonstrere klipperen og gi deg en instruksjon i bruk og innstillingsmuligheter.

•    Be alltid om å få prøvekjøre gressklipperen før du bestemmer deg. Da er du trygg på at du får en ­pålitelig hjelper som vil gjøre som­meren i hagen enda lysere!

23. mai 2011
Mer om Gressklipper
Annonsørinnhold

Slipp gressklipperen fri – det er sommer!

Gressklipper Gressklippersesonen er i gang! Her får du tipsene til en finere hage og en mer velfungerende klipper.  

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Gressklipper Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Takk gressklipperen for i år

Gressklipper Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Gressklipper som passer deg

Gressklipper En god gressklipper gjør jobben enklere.

Robotgressklipper – din lille hjelper i hagen

Gressklipper Hva er fordelene og ulempene med robotgressklipper, og hva er verdt å tenke på? Vi har snakket med en ekspert på området, og dessuten valgt ut 6 robotgr...

Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Gressklipper Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

Gressklipper En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Gressklipper: Klipp gresset effektivt - med markedets beste gresskl...

Gressklipper Når du skal kjøpe gressklipper velg en som gir lite støy, og avgasser, samt har smartere design og bedre klippeeffekt. Det gjør det enklere og mer...

Ny innovativ traktor fra VIKING

Gressklipper Gressklipperprodusenten VIKING lanserer i disse dager en helt ny traktorklipper. Med helt nytt eget design, mange praktiske og innovative løsninger,...

Populært å klippe plenen helt uten anstrengelser

Gressklipper Helt siden 1995 har robotgressklippere vært å finne på det norske markedet. I dag er de å se i hager over hele landet, men hvorfor er de så populære? Vi har spurt de største leverandørene.

Kjøpe gressklipper - Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklipper Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Hako Ground & Garden
Annonsørinnhold

Denne gressklipperen går så stille at du ikke merker den

Gressklipper Med en hjelpende hånd som kjører hele natten, kan du våkne opp til en nystelt og ferdigklippet gressplen om morgenen. 

3 gressklippere

Gressklipper Et godt tips er å ta gressklipperen og kjøre en siste runde over alt løvet som ligger på plenen. De oppklipte løvene er bra for gressmattens vinterdvale. Hvis jeg skulle kjøpt meg ny gressklipper, ville jeg valgt en av de følgende ...

Hako Ground & Garden
Annonsørinnhold

Denne gressklipperen får slutt på nabokranglene én gang for alle

Gressklipper Bevar husfreden med en gressklipper som kjører så stille at ikke engang naboen merker den.

Før gressklipperen settes bort

Gressklipper Her er 7 ting du bør gjøre før gressklipperen settes bort for sesongen.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no