Bilde: Cedric Archer

Gressklipperguide: enklere jobb med riktig gressklipper

Gressklipper

En god gressklipper er viktig for å oppnå en velstelt plen. Hva slags klipper du skal velge er avhengig av hagestørrelse og lommebok.

For liten hageflekk fungerer en elektrisk klipper bra. Aller mest miljøvennlig er den manuelle sylinderklipperen. Begge har enkelt vedlikehold, sier parkansvarlig ved Gjennestad gartnerskole, Kari Anita Gram.

Lettere å håndtere. Til bruk i vanlige villahager mener Gram en bensindrevet klipper er et fornuftig valg. De fleste foretrekker en selvgående gressklipper med fast hastighet, men mange modeller har også variabel hastighet. De rimeligste modellene er uten fremdrift.

– Personlig foretrekker jeg en klipper uten fremdrift. Den er ofte lettere å håndtere, spesielt i en hage med mange trær som skal klippes rundt, sier gartneren.

Sitteklipper.
Med stor hage gjør sitterklipperen jobben enklere Det er mange modeller å velge mellom. Sitteklippere er enten utstyrt med klippeaggregat i fronten eller har midtstilt panne.

– Selv liker jeg best klipper med frontaggregat fordi jeg da lettere kommer til under busker og trær og slipper å ta en runde med håndklipperen etterpå, påpeker Kari Anita Gram.

Ulempen kan være dårligere fremkommelighet i bratt terreng. Fordelen med plentraktor er god fremkommelighet og stabilitet, samtidig som den i mange tilfeller faller rimeligere. Sitteklipperen bør ha lavt tyngdepunkt, spesielt dersom tomten har hellinger. Firehjulstrekk en ubetinget fordel.

Les også:

Mangoliatreet – hagens stolte skjønnhet

Magnoliatreet lyser opp med sine vakre blomster. Les mer om hvordan du får det eksotiske treet til å trives og pryde hagen din i mange år.

Renhold viktig
Uansett hvilken klipper du velger er det viktig å spyle godt oppunder klippepadden hver gang klipperen har vært i bruk. Mange av dagens klippere har bioklipp. Ren padde gir bedre et klipperesultat for bioklippen. Selv foretrekker Gram bioklipp fordi næringen da føres tilbake til plenen, og fordi man slipper stadig tømming av oppsamleren under klippeprosessen. Men er man ikke flink nok til å klippe plenen regelmessig, vil ofte noe gress bli liggende igjen. I slike tilfeller passer klipper med oppsamler bedre.

Klippebredde
Tenk også på klippebredde når du velger gressklipper. Jo større klippebredde, desto kjappere utført jobb. Klippebredden varierer fra 35 cm på de minste elektriske klipperne og opp til 125 cm på store plentraktorer. På vanlige bensindrevne klippere varierer bredden i grove trekk mellom 40 og 50 cm.

Plentips
Parkansvarlig Kari A nita G ram ved G jennestad gartnerskole i Vestfold er utdannet gartner og har arbeidet med vedlikehold av grøntanlegg i bortimot 20 år. Her er hennes råd for en velstelt plen:
Foruten regelmessig klipping trenger plenen gjødsling. Det har i mange år vært snakk om kalking mot mose i plenen. Min påstand er imidlertid at vi bør bruke fullgjødsel slik at gresset får så god vekst at det fortrenger mosen.
Samtidig er det viktig ikke å overdrive. To gjødselrunder i sesonger er passe. En tidlig i mai og neste runde i begynnelsen av juli. Husk at det bør regne når man sprer gjødsel for å unngå sviskader. Cirka 3-4 kg per 100 kvadratmeter kan være en passende mengde.
Gress med litt lengde er mer tørkesterkt. Klippehøyden bør derfor være ca 5 cm.

Gressklippertips
* Les alltid i instruksjonsboken om hvordan klipperen skal vippes opp. Dette for at bensin ikke skal renne inn i luftfilteret og forårsake at klipperen ikke starter.
* Bytt olje på klipperen en eller to ganger årlig avhengig av bruk. S jekk filter. S mør opp smørenipler for å ta vare på hjullager og andre slitedeler.
* Rengjør klippepannen helst etter hver bruk.
* Avbalanser knivene og slip dem etter behov. S ørg for at knivene er i likevekt før de settes på igjen.
* Rengjør hele klipperen grundig før du setter den bort for vinteren. Dette forhindrer rust og gjør at knivene holder seg bedre.
* Sett gjerne klipperen bort til service. V erkstedet oppdager ofte småfeil som fort kan bli alvorlige.

12. april 2010
Mer om Gressklipper
Annonsørinnhold

Slipp gressklipperen fri – det er sommer!

Gressklipper Gressklippersesonen er i gang! Her får du tipsene til en finere hage og en mer velfungerende klipper.  

Hako Ground & Garden
Annonsørinnhold

Denne gressklipperen går så stille at du ikke merker den

Gressklipper Med en hjelpende hånd som kjører hele natten, kan du våkne opp til en nystelt og ferdigklippet gressplen om morgenen. 

Kjøpe gresstrimmer? Vi har testet 8 gresstrimmere

Gressklipper Vi har testet åtte gresstrimmere: Fire på bensin og fire som går på strøm.

Test av 8 oppladbare gressklippere

Gressklipper Oppladbare gressklippere har mange fordeler. De er nesten lydløse, du snubler ikke i ledningen – eller klipper den av. Du skal ikke fylle på bensin, og de lukter ikke. Ulempen er at den må lades opp og har begrenset driftstid på en opplading. I denne testen kan du lese mer om hvor langt utviklingen er kommet.

Hvorfor velge en robotgressklipper?

Gressklipper Det er flere grunner til å velge robotgressklippere og de er ikke kun for de eldre eller de med flere mål tomt - les hvorfor!

3 gressklippere

Gressklipper Et godt tips er å ta gressklipperen og kjøre en siste runde over alt løvet som ligger på plenen. De oppklipte løvene er bra for gressmattens vinterdvale...

Robotgressklipper – din lille hjelper i hagen

Gressklipper Hva er fordelene og ulempene med robotgressklipper, og hva er verdt å tenke på? Vi har snakket med en ekspert på området, og dessuten valgt ut 6 robotgressklippere som er å finne på det norske markedet.

Gi gressklipperen riktig vedlikehold

Gressklipper En gressklipper trenger ikke så mye vedlikehold, og ved hjelp av noen enkle tiltak kan gressklipperen din få betydelig lengre levetid.

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

Gressklipper En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

En stille stund i hagen

Gressklipper Hagearbeid behøver ikke medføre motorstøy og sure blikk fra naboer som vil ha en rolig stund på terrassen. Velg batteridrevne alterantiver.

Vårens gressklippernyheter

Gressklipper Vi har tatt en titt på vårens nyheter innen gressklippere.

Takk gressklipperen for i år

Gressklipper Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Gressklipper Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Kjøpe gressklipper - Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklipper Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Før gressklipperen settes bort

Gressklipper Her er 7 ting du bør gjøre før gressklipperen settes bort for sesongen.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no