Bilde: Cedric Archer

Gressklipperguide: enklere jobb med riktig gressklipper

Gressklipper

En god gressklipper er viktig for å oppnå en velstelt plen. Hva slags klipper du skal velge er avhengig av hagestørrelse og lommebok.

For liten hageflekk fungerer en elektrisk klipper bra. Aller mest miljøvennlig er den manuelle sylinderklipperen. Begge har enkelt vedlikehold, sier parkansvarlig ved Gjennestad gartnerskole, Kari Anita Gram.

Lettere å håndtere. Til bruk i vanlige villahager mener Gram en bensindrevet klipper er et fornuftig valg. De fleste foretrekker en selvgående gressklipper med fast hastighet, men mange modeller har også variabel hastighet. De rimeligste modellene er uten fremdrift.

– Personlig foretrekker jeg en klipper uten fremdrift. Den er ofte lettere å håndtere, spesielt i en hage med mange trær som skal klippes rundt, sier gartneren.

Sitteklipper.
Med stor hage gjør sitterklipperen jobben enklere Det er mange modeller å velge mellom. Sitteklippere er enten utstyrt med klippeaggregat i fronten eller har midtstilt panne.

– Selv liker jeg best klipper med frontaggregat fordi jeg da lettere kommer til under busker og trær og slipper å ta en runde med håndklipperen etterpå, påpeker Kari Anita Gram.

Ulempen kan være dårligere fremkommelighet i bratt terreng. Fordelen med plentraktor er god fremkommelighet og stabilitet, samtidig som den i mange tilfeller faller rimeligere. Sitteklipperen bør ha lavt tyngdepunkt, spesielt dersom tomten har hellinger. Firehjulstrekk en ubetinget fordel.

Renhold viktig
Uansett hvilken klipper du velger er det viktig å spyle godt oppunder klippepadden hver gang klipperen har vært i bruk. Mange av dagens klippere har bioklipp. Ren padde gir bedre et klipperesultat for bioklippen. Selv foretrekker Gram bioklipp fordi næringen da føres tilbake til plenen, og fordi man slipper stadig tømming av oppsamleren under klippeprosessen. Men er man ikke flink nok til å klippe plenen regelmessig, vil ofte noe gress bli liggende igjen. I slike tilfeller passer klipper med oppsamler bedre.

Klippebredde
Tenk også på klippebredde når du velger gressklipper. Jo større klippebredde, desto kjappere utført jobb. Klippebredden varierer fra 35 cm på de minste elektriske klipperne og opp til 125 cm på store plentraktorer. På vanlige bensindrevne klippere varierer bredden i grove trekk mellom 40 og 50 cm.

Plentips
Parkansvarlig Kari A nita G ram ved G jennestad gartnerskole i Vestfold er utdannet gartner og har arbeidet med vedlikehold av grøntanlegg i bortimot 20 år. Her er hennes råd for en velstelt plen:
Foruten regelmessig klipping trenger plenen gjødsling. Det har i mange år vært snakk om kalking mot mose i plenen. Min påstand er imidlertid at vi bør bruke fullgjødsel slik at gresset får så god vekst at det fortrenger mosen.
Samtidig er det viktig ikke å overdrive. To gjødselrunder i sesonger er passe. En tidlig i mai og neste runde i begynnelsen av juli. Husk at det bør regne når man sprer gjødsel for å unngå sviskader. Cirka 3-4 kg per 100 kvadratmeter kan være en passende mengde.
Gress med litt lengde er mer tørkesterkt. Klippehøyden bør derfor være ca 5 cm.

Gressklippertips
* Les alltid i instruksjonsboken om hvordan klipperen skal vippes opp. Dette for at bensin ikke skal renne inn i luftfilteret og forårsake at klipperen ikke starter.
* Bytt olje på klipperen en eller to ganger årlig avhengig av bruk. S jekk filter. S mør opp smørenipler for å ta vare på hjullager og andre slitedeler.
* Rengjør klippepannen helst etter hver bruk.
* Avbalanser knivene og slip dem etter behov. S ørg for at knivene er i likevekt før de settes på igjen.
* Rengjør hele klipperen grundig før du setter den bort for vinteren. Dette forhindrer rust og gjør at knivene holder seg bedre.
* Sett gjerne klipperen bort til service. V erkstedet oppdager ofte småfeil som fort kan bli alvorlige.

12 april 2010
Annonsørinnhold

Slipp gressklipperen fri – det er sommer!

Gressklippersesonen er i gang! Her får du tipsene til en finere hage og en mer velfungerende klipper.

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Takk gressklipperen for i år

Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Gressklipper som passer deg

En god gressklipper gjør jobben enklere.

Robotgressklipper – din lille hjelper i hagen

Hva er fordelene og ulempene med robotgressklipper, og hva er verdt å tenke på? Vi har snakket med en ekspert på området, og dessuten valgt ut 6 robotgr...

Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Gressklipper: Klipp gresset effektivt - med markedets beste gresskl...

Når du skal kjøpe gressklipper velg en som gir lite støy, og avgasser, samt har smartere design og bedre klippeeffekt. Det gjør det enklere og mer...

Ny innovativ traktor fra VIKING

Gressklipperprodusenten VIKING lanserer i disse dager en helt ny traktorklipper. Med helt nytt eget design, mange praktiske og innovative løsninger,...

Populært å klippe plenen helt uten anstrengelser

Helt siden 1995 har robotgressklippere vært å finne på det norske markedet. I dag er de å se i hager over hele landet, men hvorfor er de så populære?...

Kjøpe gressklipper - Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Annonsørinnhold

Denne gressklipperen går så stille at du ikke merker den

Med en hjelpende hånd som kjører hele natten, kan du våkne opp til en nystelt og ferdigklippet gressplen om morgenen. 

3 gressklippere

Et godt tips er å ta gressklipperen og kjøre en siste runde over alt løvet som ligger på plenen. De oppklipte løvene er bra for gressmattens vinterdvale...

Annonsørinnhold

Denne gressklipperen får slutt på nabokranglene én gang for alle

Bevar husfreden med en gressklipper som kjører så stille at ikke engang naboen merker den.

Før gressklipperen settes bort

Her er 7 ting du bør gjøre før gressklipperen settes bort for sesongen.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no