7 ting du MÅ vite før du kjøper en robotgressklipper

En robotgressklipper kan være en stor glede, men det er viktig å finne en maskin som passer deg og hagen din. Her er syv ting du bør vite før du investerer i en robotgressklipper.

Sola skinner, fuglene kvitrer, blomstene spirer og gresset vokser. Og vokser! 

Du kan fort ende med å bruke store deler av sommermånedene på å klippe plenen. Hvis du heller vil bruke sommerdagene på å slappe av, kan det være lurt å investere i en robotgressklipper. 

Utvalget er imidlertid stort når man skal velge å investere i en ny robotgressklipper, og det kan være vanskelig å finne ut hva man egentlig skal gå for. Det forteller Vickie Dahl Matzen, produktgruppesjef i Bauhaus Danmark, i en pressemelding. 

Derfor har hun samlet syv råd om hva du trenger å vite for å kjøpe en robotgressklipper som passer til dine behov. 

1. Hagen min er stor og kupert – kan en robotgressklipper klare det? 

Du skal velge en robotgressklipper i henhold til størrelsen og terrenget i hagen din. En stor tomt krever en maskin med stor motor – og du kan få gressklippere som kan klare opp til 3000 kvadratmeter plen.

Hvis hagen er kupert, bør du gå for en robust og terrengpassende robotgressklipper. Og hvis du har mange kriker og kroker, blomsterbed og smale passasjer, er en robust robotgressklipper som kan legge kantledning med kort avstand et godt bud.

2. Må jeg grave opp hele hagen for å få kantledningen plassert? 

Kantledningen avgrenser robotens arbeidsområde, og må graves – eller stikkes – ned langs kanten av hagen og langs blomsterbed og terrasser. Det er ikke et kjempe stort prosjekt da den skal ligge i overflaten av plenen.

Selvfølgelig må du også huske å finne et sted for ladestasjonen med tilgang til strøm, slik at robotgressklipperen selv kan kjøre for lading, vanligvis etter 60-90 minutters arbeid. En robotgressklipper er utstyrt med sensor slik at den også kjører i ladestasjonen når det begynner å regne. 

3. Hva med kantene – den tar vel ikke de? 

Flere robotgressklippere har kantskjæring i repertoaret, slik at de kutter utover hjulene og kommer nærmere kantene. Men mest sannsynlig skal du selv klippe kantene innimellom.

Til gjengjeld skal du ikke gå å rive i gresset. En robotgressklipper klipper gresset i så små biter at de bare faller ned mellom gresstråene. 

4. Blir gresset like jevnt som jeg selv klipper det? 

De fleste robotgressklippere, uavhengig av pris, kan takle en vanlig eneboligtomt uten problemer. Hvis hagen din er mer krevende, kan du velge en dyrere modell med flere funksjoner – noen modeller har sensorer som måler området, bakker og værforholdene, og tilpasser kjøringen etter det. Du stiller inn ønsket klippehøyde selv, vanligvis mellom 15 og 60 mm. 

5. Bråker det ikke og forurenser? 

Nei, det gjør det faktisk ikke. Den er batteridrevet og kjører både sakte og stille rundt uten å gjøre mye oppstyr. Når det er sagt, er det selvfølgelig forskjeller mellom modellene – og du kan gå for en roligere modell hvis det er viktig for deg. En robotgressklipper kjører på strøm og på et oppladet batteri og har et veldig lavt strømforbruk. Uansett hva er støynivået og forurensningen mye lavere enn på en bensindrevet gressklipper. 

6. Kan andre bare gå inn i hagen min og ta min robotgressklipper?

De fleste robotgressklippere er utstyrt med et alarmsystem og en PIN-kode som sikrer dem mot tyveri. 

7. Koster ikke en robotgressklipper utrolig mye? 

Prisnivået på en robotgressklipper ligger typisk på mellom 4000 kroner til 20.000 kr. Mange ligger på et mellomnivå fra 11.000 – 20.000 kroner, mens andre ligger helt opp til 35.000 kroner. Prisene dekker de vanlig enkle maskinene og opp til de som skal klare tyngre terreng og som har flere funksjoner. 

..Da er det bare å glede seg til en sommer på terrassen mens din nye robotgressklipper klipper plenen for deg.

Kilde: idenyt.dk