Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Gressklipper

Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.

1. Sikkerhet
Drift- og motorstans er et krav. Om du mister taket i klipperen, skal den stoppe umiddelbart. Sikringsmekanikken skal ikke kreve krefter. Selv et barn skal kunne holde inne håndtak for drifts- eller motorstans.
Beskyttelsesdekselet over rotoren ("padda") skal være produsert i et slagfast og rustfritt materiale. Støpegods er langt å foretrekke framfor formpresset metallplate. Plastmaterialer bør unngås.

2. Miljø
Klipperen skal ha 4-taktsmotor utstyrt med katalysator. Klippere med 2-taktsmorer med oljeblandet bensin er søppel. Støynivået for motoren skal være lavest mulig. Ideelt sett burde hageeiere bruke elektriske klippere. Mange av dem gjør jobben like godt som bensindrevne.

3. Arbeidsmiljø
Motorer vibrerer. Det er ikke heldig for hendene og armene dine om håndtaket vibrerer med. Håndtaket skal defor være festet i klipperen med gummifôringer.

4. Ergonomi
Siden svært få familiemedlemmer er akkurat like høye, bør klipperens arbeidshøyde kunne justeres. Alternativet er at den som klipperen passer best til, alltid må klippe plenen fordi alle andre klager over at de får vondt i ryggen.

5. Bevegelse
Uten svingbare forhjul må du vippe opp klipperen når du skal svinge og snu. Det er slitsomt for ryggen, og samtidig litt skummelt fordi rotoren blottlegges. På noen få klippere kan håndtaket dreies til siden. Det er lurt fordi du da kan klippe helt inntil busker og hekker uten at greinene pisker deg i trynet. Hjulene bør ha kulelagre mot akselen, hjulfelgene bør være av metall og hjulet av gummi.


Gressoppsamleren bør være enkel å hekte av og tåle en skikkelig støyt.

Ryggen elsker startsnorer med feste et stykke opp på gressklipperhåndtaket.


Rotoren går svært fort og kan slynge stein av gårde. Derfor skal beskyttelsesdekslet eller ”padda” være av slagfast metall.

6. Motorkrefter
Motorstyrken avhenger av om du velger drift på hjulene, oppsamler og klippebredde. En motor på omkring 4 kW (5hk) vil klare det meste. En svak motor bråker og forurenser mer. En klipper med oppsamler over bakhjul med drift klatrer godt i oppoverbakker.

7. Klippehøyde
Riktig klippehøyde på plen er fire centimeter, men ofte har du behov for å variere, særlig om du skal klippe ned plenen etter sommerferien. Én sentralt plassert justering for alle fire hjul er selvfølgelig enklest, men anordning for parvis hjuljustering er også OK.

8. Effektivitet
Klippebredden for vanlige gressklippere varierer fra omtrent 40 til 55 cm. Ditt valg må tilpasses din hage. Husk at stor klippebredde gir større rotor som gir mer støy og krever mer motorkraft. På den annen side; med en smal klipper bruker du lengre tid. Har du liten plen og mange plantefelt, velger du en smal og smidig en.

9. Oppsamling
Mange klippere har oppsamlere for gressklipp som er så klumsete å få av og på at de aldri blir bruk. Oppsamleren må tåle at rotoren slenger en og annen stein oppi med stor kraft.

10. Flerbruk
Utkastet mot oppsamleren, og eventuelt sideutkastet, skal kunne tettes. Slik kan du bruke klipperen til å male opp høstløvet i stedet for å rake det opp. Enkelte klippere markedsføres som "bioklippere" ved at rotoren finmaler gressavklippet flere ganger under dekselet ("padda") før det kastes ut. Slikt er lurt.

11. Enkel start
Startsnoren bør nås fra normal arbeidsposisjon og gjerne være montert et stykke opp på håndtaket. Motoren skal være lettstartet. Klippere med el-start er ikke snobberi, bare inmari behagelig.

12. Service
Velg en klipper av kjent merke. En dag får du behov for reservedeler. Det kan også være fornuftig å kjøpe klipperen hos en profesjonell gressklipperbutikk. Det åpner antagelig for bedre service dersom noe skulle gå i stykker.


23. oktober 2008
Mer om Gressklipper
Annonsørinnhold

Slipp gressklipperen fri – det er sommer!

Gressklipper Gressklippersesonen er i gang! Her får du tipsene til en finere hage og en mer velfungerende klipper.  

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Gressklipper Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Takk gressklipperen for i år

Gressklipper Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Gressklipper som passer deg

Gressklipper En god gressklipper gjør jobben enklere.

Robotgressklipper – din lille hjelper i hagen

Gressklipper Hva er fordelene og ulempene med robotgressklipper, og hva er verdt å tenke på? Vi har snakket med en ekspert på området, og dessuten valgt ut 6 robotgr...

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

Gressklipper En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Gressklipper: Klipp gresset effektivt - med markedets beste gresskl...

Gressklipper Når du skal kjøpe gressklipper velg en som gir lite støy, og avgasser, samt har smartere design og bedre klippeeffekt. Det gjør det enklere og mer miljøvennlig å bruke gressklipperen.

Ny innovativ traktor fra VIKING

Gressklipper Gressklipperprodusenten VIKING lanserer i disse dager en helt ny traktorklipper. Med helt nytt eget design, mange praktiske og innovative løsninger,...

Populært å klippe plenen helt uten anstrengelser

Gressklipper Helt siden 1995 har robotgressklippere vært å finne på det norske markedet. I dag er de å se i hager over hele landet, men hvorfor er de så populære?...

Kjøpe gressklipper - Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklipper Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Hako Ground & Garden
Annonsørinnhold

Denne gressklipperen går så stille at du ikke merker den

Gressklipper Med en hjelpende hånd som kjører hele natten, kan du våkne opp til en nystelt og ferdigklippet gressplen om morgenen. 

3 gressklippere

Gressklipper Et godt tips er å ta gressklipperen og kjøre en siste runde over alt løvet som ligger på plenen. De oppklipte løvene er bra for gressmattens vinterdvale...

Hako Ground & Garden
Annonsørinnhold

Denne gressklipperen får slutt på nabokranglene én gang for alle

Gressklipper Bevar husfreden med en gressklipper som kjører så stille at ikke engang naboen merker den.

Før gressklipperen settes bort

Gressklipper Her er 7 ting du bør gjøre før gressklipperen settes bort for sesongen.

Gressklipperguide: enklere jobb med riktig gressklipper

Gressklipper En god gressklipper er viktig for å oppnå en velstelt plen. Hva slags klipper du skal velge er avhengig av hagestørrelse og lommebok.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no