Test av gressklippere: hvilket merke er best?

Gressklipper

Hvilke gressklippermerker gjør det best i test? Her er svaret, takket være Forbrukerrådet og  det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön. 

Forbrukerrådet har laget en merkestatistikk basert på Råd & Rön sine omfattende tester av over 80 maskiner fra 17 merker. I sin merkestatistikk har Forbrukerrådet tatt utgangspunkt i 72 modeller fra 10 produsenter. 

Magasinet Råd & Rön er medlem av det internasjonale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research and Testing), som utfører noen av verdens grundigste, laboratoriebaserte produkttester. 

Kriterier

Klippeevne teller 50 % (testdisipliner: klipperesultat standard gressplen, tidsforbruk på standard gressplen, langt-, vått- og tykt gress, klippe i helling og klipping langs kanter)

Brukervennlighet teller 25 % (testdisipliner: innstilling av klippehøyde, oppbevaring og vedlikehold)

Videre teller energiforbruk, støynivå, holdbarhet, allsidighet og bruksanvisning alle 5%. 

De beste gressklipper-merkene: Viking, Bosch og Honda

Råd & Rön har siden 2007 publisert testresultater for hele 80 gressklippermodeller i alle prisklasser, og Forbrukerrådet har analysert testresultatene.

De har fokusert på de merkene som er testet tre eller flere ganger og analysen viser at det er tre merker som peker seg tydelig ut: Viking, Bosch og Honda. 

Viking, kjent for sin lysegrønne farge, oppnår i gjennomsnitt hele 73,1 av 100 oppnåelige poeng og havner øverst på Forbrukerrådets liste.

Like bak ligger tyske Bosch med 72,5 poeng, og på tredjeplass japanske Honda med 71,3 poeng.      

Deretter følger:

Al-Ko 63,5 poeng
Stiga 62,6 poeng
Gardena 62,2 poeng
Klippo 59,8 poeng
Husqvarna 59,4 poeng
Flymo 57,5 poeng
Partner 54,0 poeng

NB! Flymo og Partner, som i likhet med Klippo og Gardena eies av Husqvarna, selges ikke lenger i Skandinavia.  I stedet har Husqvarna valgt å satse på et annet av sine varemerker – amerikanske McCulloch som ikke er testet av Råd & Rön. 

Klippeevne

I og med at klippeevnen er en gressklippers viktigste egenskap rangerer også Forbrukerrådet dette etter merke - her gis det 0 til 10 poeng.

Igjen er det Viking som troner øverst med 7,9 poeng. Honda får 7,5 poeng og bytter plass med Bosch som får 7,1 poeng. 

Deretter følger:

Stiga 5,9 poeng
Klippo 5,8 poeng
Al-Ko (Ginge) 5,6 poeng
Husqvarna 5,4 poeng
Flymo 5,3 poeng
Gardena 5,1 poeng
Partner 4,8 poeng

Hvilken teknologi bør man satse på?

Bensin, strøm, batteri eller hånddrevet?  Det kommer an på hva som er viktigst for deg, kun klippeevnen eller hele totalpakken.  

Ut i fra Forbrukerrådets tall er det batteriklipperne som kommer best ut når man tar utgangspunkt i totalkarakteren. De seks testede batteriklipperne oppnår i gjennomsnitt 66,7 poeng.

Man bør være oppmerksom på at batteriklippere nødvendigvis har begrenset batterikapasitet og derfor ikke egner seg for større hager.          

Avstanden til bensindrevne gressklippere (66,1 poeng) og elektriske ledningsklippere (65,8 poeng) er moderat. Helt i bunnen finner vi hånddrevne sylinderklippere  med 53,7 poeng.

Underteknologier

Det er også forskjeller mellom ulike underteknologier. For eksempel oppnår elektriske klippere med både bio- og oppsamlingsfunksjon hele 72,8 poeng.

Elektriske klippere som kun har oppsamlingsfunksjon oppnår 65,7 poeng, mens de elektriske sveveklipperne kun oppnår 52,7 poeng.

Tilsvarende oppnår batteridrevne oppsamlingsklippere langt bedre resultater (72,5) enn batteridrevne sylinderklippere (55,0).

Klippeevne: bensin er best

Hvis man utelukkende ser på klippeevne tegner det seg et annet bilde. 

Da havner bensinklippere på topp med 6,9 poeng i snitt. Deretter følger elektrisk ledningsklippere på 6,2 poeng. Og vi må helt ned på 5,7 poeng før batteriklipperne dukker opp.

De hånddrevne klipperne havner også denne gang nederst på listen, med bare 3,5 poeng.       

For mer informasjon om Råd & Röns test av gressklippere, se www.radron.se (betalingstjeneste).

Kilde: Forbrukerrådet

20 mai 2014

Web-TV: Hvilken gressklipper skal du velge?

Velg gressklipper ut i fra størrelsen på plenen din.

Takk gressklipperen for i år

Det nærmer seg tid for siste plenklipp denne høsten. Etterpå må du gi gressklipperen en omgang.

Kjøpe gresstrimmer? Vi har testet 8 gresstrimmere

Vi har testet åtte gresstrimmere: Fire på bensin og fire som går på strøm.

Test av 8 oppladbare gressklippere

Oppladbare gressklippere har mange fordeler. De er nesten lydløse, du snubler ikke i ledningen – eller klipper den av. Du skal ikke fylle på bensin, og...

Gi gressklipperen riktig vedlikehold

En gressklipper trenger ikke så mye vedlikehold, og ved hjelp av noen enkle tiltak kan gressklipperen din få betydelig lengre levetid.

Gressklipper som passer deg

En god gressklipper gjør jobben enklere.

Robotgressklipper – din lille hjelper i hagen

Hva er fordelene og ulempene med robotgressklipper, og hva er verdt å tenke på? Vi har snakket med en ekspert på området, og dessuten valgt ut 6 robotgr...

Sjekkpunkter ved gressklipperkjøp

Hvert år kjøper vi mer enn 100 000 gressklippere i Norge. Her har du 12 sjekkpunkter for å finne fram til en som holder.

Gressklippertips fra fem eksperter

For å gjøre jobben så enkel som mulig når du skal klippe plenen bør du velge gressklipper som er tilpasset ditt behov. Her får du smarte råd fra fem...

Hvilken bensindrevet gressklipper er best-i-test?

Gressklipperen med bensinmotor er det sikre valget. Den klarer det meste, krever ingen ledning eller lading av batterier. Hell på bensin – og klipp. Vi...

Hvorfor velge en robotgressklipper?

Det er flere grunner til å velge robotgressklippere og de er ikke kun for de eldre eller de med flere mål tomt - les hvorfor!

Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Gressklipper: Klipp gresset effektivt - med markedets beste gresskl...

Når du skal kjøpe gressklipper velg en som gir lite støy, og avgasser, samt har smartere design og bedre klippeeffekt. Det gjør det enklere og mer...

Ny innovativ traktor fra VIKING

Gressklipperprodusenten VIKING lanserer i disse dager en helt ny traktorklipper. Med helt nytt eget design, mange praktiske og innovative løsninger,...

Populært å klippe plenen helt uten anstrengelser

Helt siden 1995 har robotgressklippere vært å finne på det norske markedet. I dag er de å se i hager over hele landet, men hvorfor er de så populære?...