Bilde: Produsentene og Colourbox

10 skritt til den perfekt plen

Gressplen

Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Her er ti skritt som vil ta deg nærmere målet om den perfekte plen.

1. Velg riktig gress
Et godt grunnlag er viktig, og det starter med valg av gressfrø. De fleste av oss ønsker en robust gressplen som tåler å bli brukt, enten det er til lek og spill eller ved soling og piknik. For at plenen skal tåle en slik slitasje, bør du velge en tykkere gresstype, eller gjerne en blanding av robuste gressarter. Hvis du derimot ønsker en plen som først og fremst skal ta seg bra ut, kan du gå for finere gresstyper som vil gi en glatt overflate.

2. Gi plenen næring
Den vakre dypgrønne fargen vi forbinder med sunne gressplener kommer ikke av seg selv. De fleste plener trenger litt hjelp.

– En næringsfattig plen vil bli lysegrønn. For å unngå det bør du gi plenen næring minst én gang i året med en plengjødsel som passer for årstiden, skriver Guy Barter, forfatteren av Den store hageboken, som kom ut på Cappelen Damm tidligere i år.

3. Klipp med omhu
Vil du ha en vakker plen, holder det ikke med skippertak med gressklipperen. Velg en god gressklipper som gjør klippingen til en lek og la klippingen bli en vane.


Unngå skippertak: Ikke klipp gresset for langt ned. Foto: Colourbox

– Regelmessig klipping oppmuntrer til tett vekst. Klipp lite og ofte, så du ikke fjerner mer enn en tredjedel av gressbladet for hver klipping, anbefaler Barter.

4. La avklippet ligge
Mange raker og fjerner det avklipte gresset fra plenen. Da fjerner de samtidig næring. La heller avklippet ligge og komme til nytte som næring. Unntaket er om du har brukt ugressmiddel på plena. Da bør du kaste gressklippet i søpla heller enn å bruke det i komposten eller i plenen.


Bioklipp: Gressklipperen fra Husqvarna har et 3-i-1 klippesystem som lar deg velge mellom bioklipp, oppsamler eller utkast.

Den beste, enkleste og peneste måten å bruke gressklipp som næring på, er å benytte en gressklipper med bioklippfunksjon. Kort fortalt går det ut på at det avklippede gresset blir finhakket før det blåses tilbake ned i plenen. Plantemassen legger seg ikke på toppen av plenen, men trenger ned i gresset til jordnivå.

5. Vann rikelig
Som oftest er det ikke behov for å vanne plenen, den får nok vann gjennom regnet. Men i tørre perioder kan det likevel være nødvendig å hjelpe til. Da er det viktig at du ikke sparer på vannet, for det kan gjøre vondt verre.

– Hvis du må vanne plenen, så sørg for å gjøre det grundig, slik at jorden blir fuktig i 10-15 cm dybde. For grunn vanning kan resultere i grunne røtter og en plen som er følsom for tørke, sier Barter.

6. Sørg for god lufttilførsel


Plenlufter: Plassbesparende plenluftger fra Gardena.

Mange tenker ikke over at plenen trenger lufting. En plen som er i flittig bruk blir tråkket på, og dermed blir luftrommene i jorden presset sammen. Det fører igjen til at røttene ikke får puste. Du kan bøte på dette problemet ved å bruke en plenlufter.

7. Gi plenen toppdressing
Toppdressing vil si å spre jordforberedende materialer i et så tynt lag på plenen at gresset kan vokse igjennom. Disse jordforberedende materialene kan f.eks. være sand, grus, leire eller kompost. Du bør tilpasse toppdressingen til jordtypen i hagen din.

– God jordstruktur oppmuntrer aktiviteten til meitemarkene, som igjen bedrer dreneringen. Meitemark gjør også en god jobb med å trekke overflateavfall ned i jorden, kan man lese i Cappelen Damms store økologiske hagebok.

8. Ta opp kampen mot mosen
Noen liker den myke følelsen av mose under føttene, andre kan ikke fordra at gresset blir trengt bort fra plenen. Hvis du tilhører den siste kategorien, er det bare å sette i gang kampen mot mosen. Du kan bruke en mosefjerner, men for å vinne kampen mot mosen, må du forstå vekstvilkårene og hvordan du endrer dem. Det kan du lese mer om i artikkelen Til kamp mot mosen.

9. Hold ugresset unna
Du vil få ugress i plenen, sånn er det bare. Frø kommer flyvende fra utmark og naboer og blir spredd med fugler. Hva du velger å gjøre med ugresset er opp til deg. Noen lar seg ikke plage av det, men synes at blomstene fra f.eks. tusenfryd, kløver og krypsolei veier opp for det plantene gjør med plenen. Andre godtar ikke annet enn gress i plenen. Det viktigste du gjør for å holde ugresset unna, er å sørge for en sunn plen.

– Regelmessig klipping tar knekken på det meste, og friskt og sunt gress som vokser bra, vil presse det ut. Ugresset vil innta nakne flekker der gresset er slitt ned eller der ugress er blitt fjernet for hånd. Unngå det ved å så nye frø på bare flekker, sier Barter.

10. Etterså
Og det bringer oss over på siste punkt – ettersåing. Plenen vil sannsynligvis ha behov for foryngelse her og der en gang iblant. Tørre flekker, bare flekker eller en glissen plen kan hjelpes ved å strø plenfrø over den. Bruk samme gressfrø som du har sådd plenen med fra før, men bruk mindre enn om du skal så ny plen. Halv mengde er vanligvis nok.

6 juni 2011

Slik tar du vare på plenen om høsten

Ønsker du deg en ekstra fin gressplen til neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Slik blir du kvitt moseplenen

En mild vinter rundt omkring i landet betyr mer mose i gressplenen. Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Med organisk gjødsel kan du gjødsle når du vil

Bruker du organisk gjødsel kan du gjødsle plen, trær og busker når du vil, også på en solskinnsdag.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Gressplen – Slik pleier du gressplenen

En fin gressplen er noe de fleste hageeiere ønsker seg. Slik får du en fin gressplen sesongen igjennom.

Til kamp mot mosen

Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Fiks ferdig plen

Her er noen tips til deg som vil legge ferdigplen i hagen.

Fryd med prydgress i hagen

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

En gressplen til begjær - og besvær

Smaragdgrønn, nyklippet og fri for løvetann - det er den ultimate plendrømmen for mange hageeiere. Men virkeligheten svarer ofte ikke til ambisjonene....

Hold plenen grønn

Slik holder du plenen grønn - sommeren gjennom.

Gjødsel – ikke bare møkk

Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Høsthagesyssel

På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Ta vare på gressplenen

Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no