Den perfekte plenen kommer ikke av seg selv - de krever innsats.
Den perfekte plenen kommer ikke av seg selv - de krever innsats. Bilde: Getty Images

10 skritt til den perfekt plen

Gressplen

Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Her er ti skritt som vil ta deg nærmere målet om den perfekte plen.

1. Velg riktig gress

Et godt grunnlag er viktig, og det starter med valg av gressfrø. De fleste av oss ønsker en robust gressplen som tåler å bli brukt, enten det er til lek og spill eller ved soling og piknik. For at plenen skal tåle en slik slitasje, bør du velge en tykkere gresstype, eller gjerne en blanding av robuste gressarter. Hvis du derimot ønsker en plen som først og fremst skal ta seg bra ut, kan du gå for finere gresstyper som vil gi en glatt overflate.

2. Gi plenen næring

Den vakre dypgrønne fargen vi forbinder med sunne gressplener kommer ikke av seg selv. De fleste plener trenger litt hjelp.

– En næringsfattig plen vil bli lysegrønn. For å unngå det bør du gi plenen næring minst én gang i året med en plengjødsel som passer for årstiden, skriver Guy Barter, forfatteren av Den store hageboken fra Cappelen Damm.

Les også:

Bygg din egen pergola

En pergola er fantastisk – den skaper et hyggelig ekstra rom i hagen, der du kan nyte utelivet. Du kan lett endre målene – alt etter behov.

3. Klipp med omhu

Vil du ha en vakker plen, holder det ikke med skippertak med gressklipperen. Velg en god gressklipper som gjør klippingen til en lek og la klippingen bli en vane.

Unngå skippertak: Ikke klipp gresset for langt ned. Foto: Colourbox

– Regelmessig klipping oppmuntrer til tett vekst. Klipp lite og ofte, så du ikke fjerner mer enn en tredjedel av gressbladet for hver klipping, anbefaler Barter.

4. La avklippet ligge

Mange raker og fjerner det avklipte gresset fra plenen. Da fjerner de samtidig næring. La heller avklippet ligge og komme til nytte som næring. Unntaket er om du har brukt ugressmiddel på plena. Da bør du kaste gressklippet i søpla heller enn å bruke det i komposten eller i plenen.

Den beste, enkleste og peneste måten å bruke gressklipp som næring på, er å benytte en gressklipper med bioklippfunksjon. Kort fortalt går det ut på at det avklippede gresset blir finhakket før det blåses tilbake ned i plenen. Plantemassen legger seg ikke på toppen av plenen, men trenger ned i gresset til jordnivå.

Les også:

Dette skjer med en støvsugd edderkopp

Har du noen gang støvsugd en edderkopp? Og så ligget våken hele natta og lurt på om den kravlet ut igjen? Vel, her får du svaret på gåten.

5. Vann rikelig

Som oftest er det ikke behov for å vanne plenen, den får nok vann gjennom regnet. Men i tørre perioder kan det likevel være nødvendig å hjelpe til. Da er det viktig at du ikke sparer på vannet, for det kan gjøre vondt verre.

– Hvis du må vanne plenen, så sørg for å gjøre det grundig, slik at jorden blir fuktig i 10-15 cm dybde. For grunn vanning kan resultere i grunne røtter og en plen som er følsom for tørke, sier Barter.

6. Sørg for god lufttilførsel

Mange tenker ikke over at plenen trenger lufting. En plen som er i flittig bruk blir tråkket på, og dermed blir luftrommene i jorden presset sammen. Det fører igjen til at røttene ikke får puste. Du kan bøte på dette problemet ved å bruke en plenlufter.

7. Gi plenen toppdressing

Toppdressing vil si å spre jordforberedende materialer i et så tynt lag på plenen at gresset kan vokse igjennom. Disse jordforberedende materialene kan f.eks. være sand, grus, leire eller kompost. Du bør tilpasse toppdressingen til jordtypen i hagen din.

– God jordstruktur oppmuntrer aktiviteten til meitemarkene, som igjen bedrer dreneringen. Meitemark gjør også en god jobb med å trekke overflateavfall ned i jorden, kan man lese i Cappelen Damms store økologiske hagebok.

Les også:

Derfor bør du satse på ferdigplen

Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

8. Ta opp kampen mot mosen

Noen liker den myke følelsen av mose under føttene, andre kan ikke fordra at gresset blir trengt bort fra plenen. Hvis du tilhører den siste kategorien, er det bare å sette i gang kampen mot mosen.

Du kan bruke en mosefjerner, men for å vinne kampen mot mosen, må du forstå vekstvilkårene og hvordan du endrer dem.

9. Hold ugresset unna

Du vil få ugress i plenen, sånn er det bare. Frø kommer flyvende fra utmark og naboer og blir spredd med fugler. Hva du velger å gjøre med ugresset er opp til deg. Noen lar seg ikke plage av det, men synes at blomstene fra f.eks. tusenfryd, kløver og krypsolei veier opp for det plantene gjør med plenen. Andre godtar ikke annet enn gress i plenen. Det viktigste du gjør for å holde ugresset unna, er å sørge for en sunn plen.

– Regelmessig klipping tar knekken på det meste, og friskt og sunt gress som vokser bra, vil presse det ut. Ugresset vil innta nakne flekker der gresset er slitt ned eller der ugress er blitt fjernet for hånd. Unngå det ved å så nye frø på bare flekker, sier Barter.

10. Etterså

Og det bringer oss over på siste punkt – ettersåing. Plenen vil sannsynligvis ha behov for foryngelse her og der en gang iblant. Tørre flekker, bare flekker eller en glissen plen kan hjelpes ved å strø plenfrø over den. Bruk samme gressfrø som du har sådd plenen med fra før, men bruk mindre enn om du skal så ny plen. Halv mengde er vanligvis nok.

11. mai 2017
Mer om Gressplen

Slik tar du vare på plenen om høsten

Gressplen Ønsker du deg ekstra fin gressplen neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Kan man slå gresset når det regner?

Gressplen Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gressplen Gi plenen verdifull næring - helt gratis.

Slik lykkes du med gressplenen

Gressplen Smaragdgrønn, nyklippet og fri for løvetann - det er den ultimate plendrømmen for mange hageeiere. Men virkeligheten svarer ofte ikke til ambisjonene. Det er imidlertid fullt mulig å få til en vakker gressmatte, selv om den ikke blir helt perfekt.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Gressplen Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Vent med vårstell av plenen

Gressplen Alle vil ha en perfekt plen! Men bakken bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den.

Slik blir du kvitt moseplenen

Gressplen En mild vinter rundt omkring i landet betyr mer mose i gressplenen. Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Hvordan klipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

6 tips til grønnere gressplen

Gressplen Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Gressplen – Slik pleier du gressplenen

Gressplen En fin gressplen er noe de fleste hageeiere ønsker seg. Slik får du en fin gressplen sesongen igjennom.

Til kamp mot mosen

Gressplen Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Kunsten å anlegge plen

Gressplen Plenen er en del av hagens gulv, og for de fleste villaeiere er nok en hage uten plen nærmest utenkelig.

Effektiv vanning

Gressplen Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no