Ikke vann plenen for ofte, da lærer den ikke å klare seg selv. Etablerte plener trenger vann om lag én gang i uka. Om sola steker, er det best å vanne på kveldstid, da fordamper ikke vannet før gressrøttene klarer å nyttegjøre seg av det.
Ikke vann plenen for ofte, da lærer den ikke å klare seg selv. Etablerte plener trenger vann om lag én gang i uka. Om sola steker, er det best å vanne på kveldstid, da fordamper ikke vannet før gressrøttene klarer å nyttegjøre seg av det. Bilde: Getty Images og produsenten

6 tips til grønnere gressplen

Gressplen

Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

1.Lufte og rake

Mange steder i landet har det vært en mild og fuktig vinter, noe som har gitt gode vekstvilkår for mosen.

Det krever litt innsats for å komme mosen til livs: Først bør du dra over plenen med en plenlufter, og deretter bør du rake gresset grundig med en stålrive.

Samle sammen mosen og fjern den. 

2. Gjødsling 

Den mer langsiktige kampen mot mosen handler egentlig om å gi gresset så gode vekstvilkår som mulig.

Derfor er det veldig viktig å gjødsle plenen godt – tre ganger i løpet av sesongen.

Den første gangen bør være midt i april, neste runde rundt sankthans og til slutt en siste gjødsling i midten av august.

Å gjødsle bør du gjøre når gresset er tørt, slik at den ikke klistrer seg fast til gresset. Bruk mineralsk gjødsel, og følg mengdeanvisningene på pakken.

Du kan alternativt bruke organisk gjødsel om våren. Det avgir næring sakte, fordi mikroorganismene i jorden må bryte ned gjødselen.

Da sikrer du at plenen har næring nok hele sommeren, og så kan du eventuelt supplerere med litt mineralsk gjødsel i august. 

3. Vertikalskjæring 

Vertikalskjæring gjøres ofte samtidig som du lufter plenen, og poenget er å løse opp harde jordklumper og få opp dødt materiale, samtidig som gressrøttene deler seg og dermed sprer seg lettere.

Dette er sjelden nødvendig å gjøre på en relativt ny plen, mens en eldre plen bør vertikalskjæres ved behov.  (mange maskiner kan gjøre begge deler) Plenlufter/vertikalskjærer kan leies på f.eks hagesentre. 

Stiga Combi 40 AE gressklipper har kraftig 48V batteri og 40 liters oppsamler. Kr 1399, Jernia.

4. Toppdressing 

For å gjenvinne balansen i plenen og jevne ut dumper og hull etter vinteren, er det ofte nødvendig ha på en toppdressing – altså tilføre mer jord.

Dette kan godt være en blanding av jord, kompost og sand, som ikke bør dekke mer enn en tredel opp på de eksisterende gresstråene.

Det finnes også kombinasjonsprodukter som i tillegg gir plenen gjødsel, mosemiddel eller ugressmiddel.

Uansett bør ikke dette gjøres før plenen har fått skikkelig fart på seg, gjerne mot slutten av mai i begynnelsen av juni. 

5. Ettersåing 

Kanskje du tenker «alt som er grønt, er plen – så hvorfor skal jeg etterså?» Det er det flere gode grunner til at du bør gjøre.

Hvis du bare lar gresset spre seg av seg selv på de bare flekkene, vil det i stor grad være ettårig raigress som etablerer seg i plenen. Den er nemlig den eneste gresstypen som er i stand til å blomstre og sette pollen og frø når den blir slått jevnlig.

Du bør altså etterså for å forbedre plenens kvalitet. Du kan for eksempel så en gressblanding med mikrokløver i, som sprer seg raskt, dekker bare flekker og hindrer ugress i å komme opp.

Nelson Gardens plenfrøblanding Reparera er perfekt til å etterså flekker og fikse skavanker i plenen. Den spirer allerede innen en uke, kr 199 for en kilo.

Mikrokløver tåler tørke, pluss at det samler opp nitrogen fra lufta og omdanner det til gjødsel for plenen. Vil du ha mer «ekte» gress, anbefaler vi at du ser etter frø merket med Quick Action.

Det etablerer seg fort, men vokser sakte, er motstandsdyktig mot sykdommer og har en fin, mørkegrønn farge. Uansett hva du velger, bør du ikke gå for de billigste gressfrøene.

Stort sett vokser gresset raskere jo billigere frøene er, og da må du også klippe plenen hyppigere. 

AL-KO Combi Care 38 E er en kombinert plenlufter og vertikalskjærer. Kommer med oppsamler, kr 1579.

6. Vanning 

En ny plen bør vannes ofte, men ikke vann med en gang du har sådd – da skyller du bare bort frøene. Det er best å så på fuktig, men ikke våt jord.

Det er viktig å vanne nok når du først vanner – gjerne i 10–15 minutter, til plenen er skikkelig våt.

Men ikke vann for ofte, da lærer du ikke plenen til å klare seg selv ved hjelp av det naturlig regnvann gir den.

En eldre plen tåler tørke bedre og trenger bare å vannes ukentlig – om den er tørr. 

26 mai 2015
Mer om Gressplen

Kan man slå gresset når det regner?

Gressplen Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gressplen Gi plenen verdifull næring - helt gratis.

Høsthagesyssel

Gressplen På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Effektiv vanning

Gressplen Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Gjødsel – ikke bare møkk

Gressplen Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Slik unngår du mose i plenen

Gressplen Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet...

Ta vare på gressplenen

Gressplen Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

Fryd med prydgress i hagen

Gressplen Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

Til kamp mot mosen

Gressplen Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Hvordan klipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

Vent med vårstell av plenen

Gressplen Alle vil ha en perfekt plen! Men bakken bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den.

Stell pent med plenen

Gressplen Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Skamklipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen for ofte, risikerer du å få en plen dekket av mose.

Slik pleier du plenen

Gressplen Plenen må stelles jevnlig for å fremstå som et grønt teppe utendørs. Og ikke glem å vanne skikkelig når du vanner. Ingen annen hageplante krever mer...