Bilde: Newswire

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gressplen

Gi plenen verdifull næring - helt gratis. 

– Så lenge man klipper gresset ofte, fungerer det fint å la det klippete gresset ligge igjen på plenen. Kort, kuttet gress blir til super næring for gresset, sier Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) til Newswire.

Såkalt bioklipp vil si at gresset hakkes opp i små biter som blåses ned i plenen istedenfor å havne i en oppsamler.

– Umiddelbart startes en slags kompostering nede mellom gresstråene. Denne omdanningen gir mat til mikrober, bakterier og andre organismer som finnes i jorden og gjør at gressrøttene får mer luft og næring, sier Ladstein.

Gress som gjødsel er også miljøvennlig.

– De naturlige næringsstoffene i gresset føres tilbake til jorda, og man slipper å gjødsle mer enn nødvendig. Så lenge plantematerialet er friskt, er det flott å bruke de ressursene vi har i hagen i kretsløp, sier Ladstein.

Hennes inntrykk er at flere har fått øynene opp for å bruke gress som gjødsel.

Les også:

10 stilige prosjekter som forvandler hagen

Ingenting er bedre enn å bruke sommeren til å fikse opp i hagen. Vi viser deg 10 små og store prosjekter som vil forandre hagen din.

– Plenen får verdifull næring helt gratis, og man slipper å bruke en oppsamler som må tømmes regelmessig eller rake bort hauger med tungt gress. Selv bruker jeg aldri en rake, men klipper gresset jevnt og ofte, sier hun.

Klipp plenen hyppig

De fleste gressklippere som selges i dag har bioklippfunksjon, et klippenivå der gresset finklippes. Biltema kan opplyse om at en stor overvekt av gressklipperne de selger har denne funksjonen.

– Velger man å gå for bioklipp, skal man være klar over at det krever noe hyppigere klipping av plenen og en sterk gressklipper. Blir gresset for langt, blir det vanskelig for bioklipperen å gjøre jobben sin, sier varehussjef Kirsti Skogholm i Biltema til Newswire.

– Det er forskjell på flate amerikanske hager med fint gress og norske hager med ulendt terreng og kraftige gressplanter. Norsk klima gjør at plenen ofte er fuktig og våt og det krever mer av gressklipperen. Klipp helst gressplenen når det er tørt, da vil maskinen jobbe lettere, sier Skogholm.

Skulle man glemme å klippe plenen en tid, kan det være greit å kunne sette på en oppsamler når man klipper plenen igjen. Ellers får man ta raken.

Les også:

Slik blir du kvitt moseplenen

En mild vinter rundt omkring i landet betyr mer mose i gressplenen. Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Du bør gjødsle plenen

Selv om bioklipp er en god måte å gi gressplantene næring på, er det også lurt å bruke gjødsel.

– Jevn tilførsel av god næring er viktig for å få en fin plen. Jeg anbefaler å gjødsle ofte, men lite. Tre til fire ganger i løpet av en sesong er fint. Bare pass på å ikke gjødsle for sent på høsten, sier Ladstein.

Har man en sterk og frisk gressmatte, er det også vanskeligere for mosen å trenge igjennom.

– En perfekt lengde på gresset for å holde mosen i sjakk er minimum fire centimeter. Når gresset får overtaket klarer ikke mosen å vokse og spre seg, sier Ladstein.

Om våren vokser gresset ofte svært fort i og med at det endelig har god tilgang på lys, temperatur og ikke minst fuktighet i bakken.

– Da er det viktig å enten klippe ofte eller klippe gresset lavere over flere klippinger. En gyllen regel er at man skal klippe maksimum en tredjedel av gressets lengde per gang. Er gresset blitt veldig høyt eller legger seg flatt, kan det være verdt å finne fram riva slik at plenen får luft igjen, sier hun.

Les også:

Hvordan klipper du plenen?

Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

Man kan faktisk gjøre gresset mindre hardført hvis man vanner mye.

– Gresset skal klare seg selv med det regnet som kommer. Kun ved lange perioder uten regn skal man vanne, og da helst en skikkelig gjennomvanning. Det er best å vanne om kvelden når sola har gått ned så vannet ikke fordamper, sier Ladstein.

Kilde: Newswire

01 juni 2017
Mer om Gressplen

Kan man slå gresset når det regner?

Gressplen Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

6 tips til grønnere gressplen

Gressplen Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Høsthagesyssel

Gressplen På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Effektiv vanning

Gressplen Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Gjødsel – ikke bare møkk

Gressplen Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Slik unngår du mose i plenen

Gressplen Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet...

Ta vare på gressplenen

Gressplen Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

Fryd med prydgress i hagen

Gressplen Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

Til kamp mot mosen

Gressplen Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Hvordan klipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

Vent med vårstell av plenen

Gressplen Alle vil ha en perfekt plen! Men bakken bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den.

Stell pent med plenen

Gressplen Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Skamklipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen for ofte, risikerer du å få en plen dekket av mose.

Slik pleier du plenen

Gressplen Plenen må stelles jevnlig for å fremstå som et grønt teppe utendørs. Og ikke glem å vanne skikkelig når du vanner. Ingen annen hageplante krever mer...