Bilde: Newswire

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gressplen

Gi plenen verdifull næring - helt gratis. 

– Så lenge man klipper gresset ofte, fungerer det fint å la det klippete gresset ligge igjen på plenen. Kort, kuttet gress blir til super næring for gresset, sier Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) til Newswire.

Såkalt bioklipp vil si at gresset hakkes opp i små biter som blåses ned i plenen istedenfor å havne i en oppsamler.

– Umiddelbart startes en slags kompostering nede mellom gresstråene. Denne omdanningen gir mat til mikrober, bakterier og andre organismer som finnes i jorden og gjør at gressrøttene får mer luft og næring, sier Ladstein.

Gress som gjødsel er også miljøvennlig.

– De naturlige næringsstoffene i gresset føres tilbake til jorda, og man slipper å gjødsle mer enn nødvendig. Så lenge plantematerialet er friskt, er det flott å bruke de ressursene vi har i hagen i kretsløp, sier Ladstein.

Hennes inntrykk er at flere har fått øynene opp for å bruke gress som gjødsel.

Les også:

Vertikalskjærer med luftervalse og bensinmotor

Ideell til pleie av store plener med busker og trær.

– Plenen får verdifull næring helt gratis, og man slipper å bruke en oppsamler som må tømmes regelmessig eller rake bort hauger med tungt gress. Selv bruker jeg aldri en rake, men klipper gresset jevnt og ofte, sier hun.

Klipp plenen hyppig

De fleste gressklippere som selges i dag har bioklippfunksjon, et klippenivå der gresset finklippes. Biltema kan opplyse om at en stor overvekt av gressklipperne de selger har denne funksjonen.

– Velger man å gå for bioklipp, skal man være klar over at det krever noe hyppigere klipping av plenen og en sterk gressklipper. Blir gresset for langt, blir det vanskelig for bioklipperen å gjøre jobben sin, sier varehussjef Kirsti Skogholm i Biltema til Newswire.

– Det er forskjell på flate amerikanske hager med fint gress og norske hager med ulendt terreng og kraftige gressplanter. Norsk klima gjør at plenen ofte er fuktig og våt og det krever mer av gressklipperen. Klipp helst gressplenen når det er tørt, da vil maskinen jobbe lettere, sier Skogholm.

Skulle man glemme å klippe plenen en tid, kan det være greit å kunne sette på en oppsamler når man klipper plenen igjen. Ellers får man ta raken.

Les også:

Vår i hagen - slik forbereder du hagesesongen

Gjør deg klar til våren. Nå kommer den!

Du bør gjødsle plenen

Selv om bioklipp er en god måte å gi gressplantene næring på, er det også lurt å bruke gjødsel.

– Jevn tilførsel av god næring er viktig for å få en fin plen. Jeg anbefaler å gjødsle ofte, men lite. Tre til fire ganger i løpet av en sesong er fint. Bare pass på å ikke gjødsle for sent på høsten, sier Ladstein.

Har man en sterk og frisk gressmatte, er det også vanskeligere for mosen å trenge igjennom.

– En perfekt lengde på gresset for å holde mosen i sjakk er minimum fire centimeter. Når gresset får overtaket klarer ikke mosen å vokse og spre seg, sier Ladstein.

Om våren vokser gresset ofte svært fort i og med at det endelig har god tilgang på lys, temperatur og ikke minst fuktighet i bakken.

– Da er det viktig å enten klippe ofte eller klippe gresset lavere over flere klippinger. En gyllen regel er at man skal klippe maksimum en tredjedel av gressets lengde per gang. Er gresset blitt veldig høyt eller legger seg flatt, kan det være verdt å finne fram riva slik at plenen får luft igjen, sier hun.

Les også:

Vi i villas 10 epletrebud

Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!

Man kan faktisk gjøre gresset mindre hardført hvis man vanner mye.

– Gresset skal klare seg selv med det regnet som kommer. Kun ved lange perioder uten regn skal man vanne, og da helst en skikkelig gjennomvanning. Det er best å vanne om kvelden når sola har gått ned så vannet ikke fordamper, sier Ladstein.

Kilde: Newswire

1. juni 2017
Mer om Gressplen

10 skritt til den perfekt plen

Gressplen Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Til kamp mot mosen

Gressplen Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Slik unngår du mose i plenen

Gressplen Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet...

Slik tar du vare på plenen om høsten

Gressplen Ønsker du deg ekstra fin gressplen neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Kan man slå gresset når det regner?

Gressplen Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Slik lykkes du med gressplenen

Gressplen Smaragdgrønn, nyklippet og fri for løvetann - det er den ultimate plendrømmen for mange hageeiere. Men virkeligheten svarer ofte ikke til ambisjonene....

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Gressplen Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Hvordan klipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

6 tips til grønnere gressplen

Gressplen Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Gressplen – Slik pleier du gressplenen

Gressplen En fin gressplen er noe de fleste hageeiere ønsker seg. Slik får du en fin gressplen sesongen igjennom.

Kunsten å anlegge plen

Gressplen Plenen er en del av hagens gulv, og for de fleste villaeiere er nok en hage uten plen nærmest utenkelig.

Effektiv vanning

Gressplen Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Gjødsel – ikke bare møkk

Gressplen Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.