Effektiv vanning

Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.


Jevn og effektiv vanning må til for å få en frodig og flott hage (Foto: Vanning.no)

En automatisk vanningsanlegg kan være mobilt (Foto: Gardena)

– Uansett hvilket system man velger er det viktig å ta hensyn til eventuelle vanningsrestriksjoner i kommunen der du bor, og tilrettlegge vanningen på bakgrunn av det. Da unngår man å bli lovbryter, sier Gustav Redalen, fagsjef i Hageselskapet.

– Når det er sagt, så er jeg av den oppfatning at dryppvanning er en effektiv måte å vanne på. Det er både vannbesparende, rimelig og gir plantene den nødvendige vanntilførselen, sier Redalen.

Dryppvanningssystemer finnes i en rekke ulike varianter, beregnet på tomter av ulik størrelse, men kan også benyttes på terrasser. I prinsippet kobles det en slange direkte til vannkilden. Denne er igjen utstyrt med tynne perforerte ledninger som legges der det er behov for vann.

Enten det er i krukker og kasser, kjøkkenhager eller blomsterbed. Disse kan legges på bakken, graves ned eller klipses fast. Utførelsen er forskjellig. Det finnes helt enkle varianter, og mer avanserte typer utstyrt med magnetventiler.

– Det holder som regel å sette på dryppvanningssystemet et par timer om dagen. Men det er ikke noe godt alternativ for gressplenen. Da er det bedre med en vannspreder, mener Redalen.

Automatiske anlegg
Også vannspredere finnes i mange utgaver, fra de helt enkle manuelle og til de helautomatiske anleggene som kan programmeres både i forhold til tidspunkt, vannmengde, og hvor vannstrålene skal treffe.

Disse anleggene husker hvordan plenen ser ut fra gang til gang.
Som regel er det tilstrekkelig å grave ned en slange når de monteres. Eller de kan brukes som mobilenheter. Dette gir uansett en jevn vannfordeling over hele plenen til fastsatte tidspunkter uansett om man er til stede i huset eller ikke.

– Har man anledning til å investere i denne typen anlegg så er man sikret god vanning. Det finnes en rekke forskjellige utgaver, og å anbefale det ene framfor det andre vil jeg ikke gjøre. Hver enkelt må finne den utgaven som passer best til deres behov, sier Redalen.

Enklere løsninger
I noen tilfeller er ikke behovet for et komplett vanningsanlegg til stede. Da kan det være tilstrekkelig med selvvanningskasser eller potter. I disse ligger det et vannreservoar i bunnen, og dyrkningsmediet ligger høyere i potta og suger opp vannet etter hvert. Disse kassene og pottene holder minst en uke før de trenger påfyll.

– Ellers er det selvsagt nødløsninger når man skal reise bort. Vi kjenner jo alle den med en halvannen liters brusflaske som fylles med vann og stikkes hurtig ned i jorden med tuten ned. Effektivt og billig. Ellers er jo også samarbeid med naboen greit når man skal reise bort. Hjelpe hverandre med vanning, post og stell av husdyr, sier Gustav Redalen.

Leverandørinformasjon
Akabus Norge AS, www.lawnbelt.no tlf. 91 61 58 07
Vanning.no, www.vanning.no tlf. 64 93 60 60
Gardena Norden AB, www.gardena.no tlf. 64 83 40 50
Bauhaus Norge KS, www.bauhaus.no tlf. 66 84 02 00
Dryppvanning AS, www.dryppvanning.no tlf. 61 19 46 00