Effektiv vanning

Gressplen

Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Jevn og effektiv vanning må til for å få en frodig og flott hage (Foto: Vanning.no)
En automatisk vanningsanlegg kan være mobilt (Foto: Gardena)

– Uansett hvilket system man velger er det viktig å ta hensyn til eventuelle vanningsrestriksjoner i kommunen der du bor, og tilrettlegge vanningen på bakgrunn av det. Da unngår man å bli lovbryter, sier Gustav Redalen, fagsjef i Hageselskapet.

– Når det er sagt, så er jeg av den oppfatning at dryppvanning er en effektiv måte å vanne på. Det er både vannbesparende, rimelig og gir plantene den nødvendige vanntilførselen, sier Redalen.

Dryppvanningssystemer finnes i en rekke ulike varianter, beregnet på tomter av ulik størrelse, men kan også benyttes på terrasser. I prinsippet kobles det en slange direkte til vannkilden. Denne er igjen utstyrt med tynne perforerte ledninger som legges der det er behov for vann.

Enten det er i krukker og kasser, kjøkkenhager eller blomsterbed. Disse kan legges på bakken, graves ned eller klipses fast. Utførelsen er forskjellig. Det finnes helt enkle varianter, og mer avanserte typer utstyrt med magnetventiler.

– Det holder som regel å sette på dryppvanningssystemet et par timer om dagen. Men det er ikke noe godt alternativ for gressplenen. Da er det bedre med en vannspreder, mener Redalen.

Automatiske anlegg
Også vannspredere finnes i mange utgaver, fra de helt enkle manuelle og til de helautomatiske anleggene som kan programmeres både i forhold til tidspunkt, vannmengde, og hvor vannstrålene skal treffe.

Disse anleggene husker hvordan plenen ser ut fra gang til gang.
Som regel er det tilstrekkelig å grave ned en slange når de monteres. Eller de kan brukes som mobilenheter. Dette gir uansett en jevn vannfordeling over hele plenen til fastsatte tidspunkter uansett om man er til stede i huset eller ikke.

– Har man anledning til å investere i denne typen anlegg så er man sikret god vanning. Det finnes en rekke forskjellige utgaver, og å anbefale det ene framfor det andre vil jeg ikke gjøre. Hver enkelt må finne den utgaven som passer best til deres behov, sier Redalen.

Enklere løsninger
I noen tilfeller er ikke behovet for et komplett vanningsanlegg til stede. Da kan det være tilstrekkelig med selvvanningskasser eller potter. I disse ligger det et vannreservoar i bunnen, og dyrkningsmediet ligger høyere i potta og suger opp vannet etter hvert. Disse kassene og pottene holder minst en uke før de trenger påfyll.

– Ellers er det selvsagt nødløsninger når man skal reise bort. Vi kjenner jo alle den med en halvannen liters brusflaske som fylles med vann og stikkes hurtig ned i jorden med tuten ned. Effektivt og billig. Ellers er jo også samarbeid med naboen greit når man skal reise bort. Hjelpe hverandre med vanning, post og stell av husdyr, sier Gustav Redalen.

Leverandørinformasjon
Akabus Norge AS, www.lawnbelt.no tlf. 91 61 58 07
Vanning.no, www.vanning.no tlf. 64 93 60 60
Gardena Norden AB, www.gardena.no tlf. 64 83 40 50
Bauhaus Norge KS, www.bauhaus.no tlf. 66 84 02 00
Dryppvanning AS, www.dryppvanning.no tlf. 61 19 46 00
23 oktober 2008

Slik tar du vare på plenen om høsten

Ønsker du deg en ekstra fin gressplen til neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Slik blir du kvitt moseplenen

En mild vinter rundt omkring i landet betyr mer mose i gressplenen. Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Gressplen – Slik pleier du gressplenen

En fin gressplen er noe de fleste hageeiere ønsker seg. Slik får du en fin gressplen sesongen igjennom.

10 skritt til den perfekt plen

Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Til kamp mot mosen

Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Fiks ferdig plen

Her er noen tips til deg som vil legge ferdigplen i hagen.

Fryd med prydgress i hagen

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

En gressplen til begjær - og besvær

Smaragdgrønn, nyklippet og fri for løvetann - det er den ultimate plendrømmen for mange hageeiere. Men virkeligheten svarer ofte ikke til ambisjonene....

Hold plenen grønn

Slik holder du plenen grønn - sommeren gjennom.

Gjødsel – ikke bare møkk

Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Høsthagesyssel

På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Ta vare på gressplenen

Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no