Bilde: Colourbox

Fryd med prydgress i hagen

Gressplen

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Gress er ikke lenger bare gress. Med prydgress i hagen, bringer du et helt nytt element inn i uterommet.

Plant prydgresset som en del av samspillet med andre planter, eller la det stå alene som en elegant skulptur. Valget er ditt. For en oversikt over ulike sorter prydgress, anbefales boka "Prydgress" fra Landbruksforlaget.

Prydgress i samplanting
Prydgress kan skape spennende kontraster til staudebedet. Du kan utnytte høyde til dramatisk effekt, eller la slanke blad stå i kontrast til fyldige blader fra andre planter. Det er heller ikke noe i veien for å plante prydgress samme med trær og busker, ettersom det finnes gressarter som trives godt i slik skygg.

Prydgress ved vann
Det er blitt stadig mer populært med vann i hagen, og prydgress passer svært godt inn i vannhagen. Raslingen i bladverket og planten som speiler seg i vannet gir en meditativ ro til hagebildet. Mange gresstyper trives spesielt godt i fuktigheten ved dammen eller bekken, og enkelte sorter kan du sågar plante midt i vannet, i den grunnere delene av dammen.

Prydgress som skulptur
La prydgresset stå alene, og det blir som en vakker skulptur i hagen. For å få best effekt av en slik levende skulptur, er det viktig å velge en art sort som har en viss størrelse og helst har elegante blader og kanskje også blomster. Velger du en sort som i tillegg ser vakker ut i høstfarger, har du truffet jackpot. En slik plante kan stå alene og være slående ved en enkel betongvegg, den kan hilse gjester velkommen ved inngangsporten, eller være selve smykket i hagen.

Prydgress i krukker
Det er ikke noe i veien for å plante prydgress i krukker. Da har du også muligheten til å flytte planten rundt i hagen i løpet av sommeren. Sørg for at krukken har hull og at det ligger noen centimeter med dreneringslag av lecakuler, grus, potteskår eller lignende i bunnen. La krukken være stor nok til at røttene for bre seg utover, og dekk jorden med steiner, grus eller bark for å holde på fuktigheten. Du kan ha både ettårig og flerårig gress i krukker.

Ideer hentet fra boka "Prydgress" fra Landbruksforlaget.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Kan man slå gresset når det regner?

Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gi plenen verdifull næring - helt gratis.

6 tips til grønnere gressplen

Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Høsthagesyssel

På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Effektiv vanning

Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Gjødsel – ikke bare møkk

Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Slik unngår du mose i plenen

Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet...

Ta vare på gressplenen

Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

Til kamp mot mosen

Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Hvordan klipper du plenen?

Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

Vent med vårstell av plenen

Alle vil ha en perfekt plen! Men bakken bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den.

Stell pent med plenen

Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Skamklipper du plenen?

Klipper du plenen for ofte, risikerer du å få en plen dekket av mose.

Slik pleier du plenen

Plenen må stelles jevnlig for å fremstå som et grønt teppe utendørs. Og ikke glem å vanne skikkelig når du vanner. Ingen annen hageplante krever mer...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no