En vakker gressplen kan du få raskt på plass med en ferdigplen.
En vakker gressplen kan du få raskt på plass med en ferdigplen.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Gressplen

Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Slik gjør du grunnarbeidet

 • Fres opp jorda ned til om lag 15 cm dybde.
 • Hvis du har hard leirjord du skal belegge, kan du frese inn vanlig sand.
 • Sandjord forbedrer du ved å blande inn torv eller barkmuld.
 • Gjødsle med omlag 4 kg fullgjødsel pr. hundre kvadrat. 
 • Fin-planer overflaten, for å få et godt resultat.
 • Fjern steiner, kvist, røtter og ugress. Deretter velter du om overflaten og vanner dersom det føles tørt.

Slik får du gressmatten på plass

 • Begynn med den lengste siden.
 • Legg ut lengdene i mønster slik at skjøtene ikke kommer midt ut for hverandre. Press skjøtene sammen. La mattene få god kontakt med det bearbeidede jordunderlaget.
 • Rett etter utlegging skal du vanne rikelig, for vanning skaper vekst. Vann gjerne 25-30 mm.
 • I løpet av de to - tre første ukene må den nye gressplenen vannes mye, og du må aldri la den tørke ut i denne tiden.

Gressplen på rull

Slik får du grønn plen

 • Du får lettest sterk plenvekst ved  mye gjødsling og vanning (ca. 16 kg fullgjødsel pr. hundre kvadratmeter fordelt over fire gjødslinger).
 • Klipp deretter gresset når det er ca. 5 cm høyt. Husk at klippehøyden må være minst 3-4cm. Fjern evt. gresskladder som blir liggende igjen etter klipping.
 • Etter noen uker har gressrøttene vokst seg fast i marken, og du har fått en grønn, lettstelt gressmatte som vil være sunn og frodig. Klipp deretter gresset ved ca. 5 cm høyde. For sportsplener, golfbaner og idrettsanlegg kan klipping ofte være nødvendig opptil tre ganger pr. uke.

Kilde: Adamsrød Ferdigplen AS

Gressplentips

Mai/juni

Hvis gressplenen som kommer opp om våren er full av ugress, kan ugresskverk med hell brukes. Dette er et middel som har veldig god virkning mot de mest vanlige ugressarter som kommer opp i plenen. 

Når du har brukt ugressmiddel, er det smart å gjødsle noen dager etter, dette for å styrke gresset. Det finnes flere midler i handelen, Weibulls gressgjødsel er et godt alternativ. Bruk ca 3 kg allround hagegjødsel per 100 kvadratmeter.

Fjern tørt og gammelt gress. En løvrive med metalltinner kan brukes for å stelle plenen ekstra godt for å få vekk gammelt rusk. Den vil samtidig rufse opp i det øver jordlaget, slik at jorden blir tilført oksygen, noe den til enhver tid trenger.

Juni

Gi gressplenen en ny omgang med gjødsel, men denne gang ren kalksalpeter. Bruk ca. 2 -3 kg/100kvm av Weibulls Kalksalpeter og tilfør dette f. eks. første og 3 uke i juni. Dette er siste gjødsling som skal foretas! Skal du passe ekstra godt på plenen din, må du også huske å tilføre litt toppdressing i form av Weibulls Plantejord

Hvis gresset er tørt, vann skikkelig. En rotbløyte av plenen som trekkes ned 25-30 i jorden kan gjøre plenen godt og gi grønnere gress.

Juli

I denne måneden kan det lønne seg å klippe gresset hver fjerde dag og vann  sjeldent men mye hver gang. Gresset bør helst ikke være mer enn 25-30 mm langt.

August

Allerede i august er gresset godt  i gang med å forberede seg på vinterdvalen. En gjødsling vil virke forstyrrende på denne prosessen og skal derfor ikke tilføres. Sørg for god vanntilførsel og klipp jevnlig.

September

I september begynner gressets vekst og avta grunnet at temperaturen synker og skal ikke lenger klippes så ofte. La den siste klippingen være på rundt 4 cm. høyde. 

Oktober- november

For å hindre at mose sprer seg i gresset er det nå tid for å strø antimosemiddel utover plenen. Antimosemiddelet gjør også at gresset takler vinterpåkjenningen bedre.

Kilde: Marit Næss/www.hageplanlegging.no.

Fire gode tips for å bekjempe mose i plenen

1. Klipp gresset jevnlig – det fremmer gressets tilvekst. Klipp aldri mer enn 1/3 av gressets lengde.

2. Gamle gressrester og mose bør fjernes fra plenen minst en gang i året, april/mai.

3. Uten tilvekst blir det ingen tykk, grønn plen. Bruk en langtidsvirkende og god plengjødsel. April/mai og juli/august.

4. Vann plenen grundig en eller to ganger pr uke. Det sikreste tegnet på an tørst plen er en lett, grågrønn misfarge eller at gresset ikke reiser seg etter å ha blitt tråkket på.

Kilde: www.ariens.no

Her får du vite mer om ferdiggressplen:

www.ferdigplen.no

www.ferdiggress.no

www.bjerketvedtferdigplen.no

01. juni 2012
Mer om Gressplen

Kan man slå gresset når det regner?

Gressplen Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gressplen Gi plenen verdifull næring - helt gratis.

6 tips til grønnere gressplen

Gressplen Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Høsthagesyssel

Gressplen På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Effektiv vanning

Gressplen Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Gjødsel – ikke bare møkk

Gressplen Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Slik unngår du mose i plenen

Gressplen Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet.

Ta vare på gressplenen

Gressplen Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

Fryd med prydgress i hagen

Gressplen Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

Til kamp mot mosen

Gressplen Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Hvordan klipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

Vent med vårstell av plenen

Gressplen Alle vil ha en perfekt plen! Men bakken bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den.

Stell pent med plenen

Gressplen Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Skamklipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen for ofte, risikerer du å få en plen dekket av mose.

Slik pleier du plenen

Gressplen Plenen må stelles jevnlig for å fremstå som et grønt teppe utendørs. Og ikke glem å vanne skikkelig når du vanner. Ingen annen hageplante krever mer...