Kunsten å anlegge plen

Gressplen

Plenen er en del av hagens gulv, og for de fleste villaeiere er nok en hage uten plen nærmest utenkelig.

Det første en ofte tenker på er å få anlagt gressplen. Men plenen bør du faktisk vente en stund med.

Først bør du bestemme hvor terrasser, gangstier, blomsterbed, trær og busker skal plasseres. Dermed slipper du å spa vekk store arealer med gresstorv senere.

Grubbing
Ofte er jorda blitt hardt sammenpakket av tunge anleggsmaskiner under byggingen, eller grunnen består av stiv leirjord. For at det skal være mulig å få gress og planter til og trives, kan det i begge tilfelle være nødvendig å løsne på den. Dette gjøres ved såkalt grubbing. Skrap av eventuell matjord, og legg den til side. Grunnen bør løsnes i en halvmeters dybde.Det er ofte det beste å få en anleggsgartner til å gjøre dette med en traktor. Foreta grubbing over hele tomta før noe annet anleggsarbeid settes i gang.

Jordbearbeiding
Etter grubbing og grovplanering, skal matjorda på plass. Tykkelsen på jordlaget har mye å si for kvaliteten på plenen. 20 – 30 cm gir en slitesterk og robust gressplen som tåler en del tørke. Blir jordlaget tynnere, blir plenen mer sårbar for tørke, slitasje og rotugress.

Plukk ut store steiner, røtter, ugress og gammel torv. Spavend jorda grundig, gjerne i flere omganger, eller gå over med en jordfreser. Fres først i lengderetningen, så vinkelrett på denne. Det gjelder å få jorda lett og porøs. Har du svært sandholdig jord, holder det med lett spavending eller fresing. Fjern tilslutt mindre steiner med jernrive.

Gjødsling
Det lønner seg ofte å tilføre jorda litt ekstra organisk materiale i form av godt omdannet kompost eller moldjord. Er jorda svært leirholdig i tillegg, er det lurt å legge et 5 – 10 cm tykt lag med grov sand på toppen. Til slutt skal det grunngjødsles før alt blandes eller freses sammen. Bruk enten vanlig Som så ofte ellers i livet, er et godt grunnarbeid Grønne gleder viktig for en vellykket plen. Kunsten å anlegge plen fullgjødsel eller granulert naturgjødsel, som er snillere mot meitemark og andre nyttige småkryp som jorda inneholder. Hvor mye gjødsel som trengs, er avhengig av næringsinnholdet i jorda fra før. Det kan være lurt å få tatt en jordanalyse.

Finplanering
Gå over jorda med jernrive en gang til for å jevne den ut og for å fjerne mer stein og rusk. Deretter skal jordstykket tromles eller tråkkes for å få et så jevnt underlag som mulig, først i lengderetningen og så vinkelrett på denne. Unngå dumper som samler vann. Rak over en siste gang, og så er det klart for enten å så eller å rulle ut gressmatten.

Gress i frø
Normalt går det med 1 – 2 kg frø per 200 m2. Frøpakken inneholder en blanding av ulike frø, og det er lurt å røre godt i frøene før en sår. Et annet tips for å få et jevnest mulig resultat, er å dele inn arealet i mindre felt på for eksempel 10 eller 20 m2. Daerdetlettereåberegnefrømengden. Vannforsiktig tilslutt,slikatfrøenekommerigodkontakt medjorda.Nysåddgresstrengerkonstant fuktighetforåspireogetablereseg.

Til slutt kommer det nesten største kunststykket: Tålmodighet. Gressplenen må få etablert seg skikkelig før en slipper folk og dyr løs på den.

16. mars 2009
Mer om Gressplen

Slik tar du vare på plenen om høsten

Gressplen Ønsker du deg ekstra fin gressplen neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Kan man slå gresset når det regner?

Gressplen Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gressplen Gi plenen verdifull næring - helt gratis.

Slik lykkes du med gressplenen

Gressplen Smaragdgrønn, nyklippet og fri for løvetann - det er den ultimate plendrømmen for mange hageeiere. Men virkeligheten svarer ofte ikke til ambisjonene. Det er imidlertid fullt mulig å få til en vakker gressmatte, selv om den ikke blir helt perfekt.

10 skritt til den perfekt plen

Gressplen Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Gressplen Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Vent med vårstell av plenen

Gressplen Alle vil ha en perfekt plen! Men bakken bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den.

Slik blir du kvitt moseplenen

Gressplen En mild vinter rundt omkring i landet betyr mer mose i gressplenen. Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Hvordan klipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer. 

6 tips til grønnere gressplen

Gressplen Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Gressplen – Slik pleier du gressplenen

Gressplen En fin gressplen er noe de fleste hageeiere ønsker seg. Slik får du en fin gressplen sesongen igjennom.

Til kamp mot mosen

Gressplen Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Effektiv vanning

Gressplen Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no