Kunsten å anlegge plen

Gressplen

Plenen er en del av hagens gulv, og for de fleste villaeiere er nok en hage uten plen nærmest utenkelig.

Det første en ofte tenker på er å få anlagt gressplen. Men plenen bør du faktisk vente en stund med. Først bør du bestemme hvor terrasser, gangstier, blomsterbed, trær og busker skal plasseres. Dermed slipper du å spa vekk store arealer med gresstorv senere.

Grubbing
Ofte er jorda blitt hardt sammenpakket av tunge anleggsmaskiner under byggingen, eller grunnen består av stiv leirjord. For at det skal være mulig å få gress og planter til og trives, kan det i begge tilfelle være nødvendig å løsne på den. Dette gjøres ved såkalt grubbing. Skrap av eventuell matjord, og legg den til side. Grunnen bør løsnes i en halvmeters dybde.Det er ofte det beste å få en anleggsgartner til å gjøre dette med en traktor. Foreta grubbing over hele tomta før noe annet anleggsarbeid settes i gang.

Jordbearbeiding
Etter grubbing og grovplanering, skal matjorda på plass. Tykkelsen på jordlaget har mye å si for kvaliteten på plenen. 20 – 30 cm gir en slitesterk og robust gressplen som tåler en del tørke. Blir jordlaget tynnere, blir plenen mer sårbar for tørke, slitasje og rotugress.

Plukk ut store steiner, røtter, ugress og gammel torv. Spavend jorda grundig, gjerne i flere omganger, eller gå over med en jordfreser. Fres først i lengderetningen, så vinkelrett på denne. Det gjelder å få jorda lett og porøs. Har du svært sandholdig jord, holder det med lett spavending eller fresing. Fjern tilslutt mindre steiner med jernrive.

Gjødsling
Det lønner seg ofte å tilføre jorda litt ekstra organisk materiale i form av godt omdannet kompost eller moldjord. Er jorda svært leirholdig i tillegg, er det lurt å legge et 5 – 10 cm tykt lag med grov sand på toppen. Til slutt skal det grunngjødsles før alt blandes eller freses sammen. Bruk enten vanlig Som så ofte ellers i livet, er et godt grunnarbeid Grønne gleder viktig for en vellykket plen. Kunsten å anlegge plen fullgjødsel eller granulert naturgjødsel, som er snillere mot meitemark og andre nyttige småkryp som jorda inneholder. Hvor mye gjødsel som trengs, er avhengig av næringsinnholdet i jorda fra før. Det kan være lurt å få tatt en jordanalyse.

Finplanering
Gå over jorda med jernrive en gang til for å jevne den ut og for å fjerne mer stein og rusk. Deretter skal jordstykket tromles eller tråkkes for å få et så jevnt underlag som mulig, først i lengderetningen og så vinkelrett på denne. Unngå dumper som samler vann. Rak over en siste gang, og så er det klart for enten å så eller å rulle ut gressmatten.

Gress i frø
Normalt går det med 1 – 2 kg frø per 200 m2. Frøpakken inneholder en blanding av ulike frø, og det er lurt å røre godt i frøene før en sår. Et annet tips for å få et jevnest mulig resultat, er å dele inn arealet i mindre felt på for eksempel 10 eller 20 m2. Daerdetlettereåberegnefrømengden. Vannforsiktig tilslutt,slikatfrøenekommerigodkontakt medjorda.Nysåddgresstrengerkonstant fuktighetforåspireogetablereseg.

Til slutt kommer det nesten største kunststykket: Tålmodighet. Gressplenen må få etablert seg skikkelig før en slipper folk og dyr løs på den.

16 mars 2009

Slik tar du vare på plenen om høsten

Ønsker du deg en ekstra fin gressplen til neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Slik blir du kvitt moseplenen

En mild vinter rundt omkring i landet betyr mer mose i gressplenen. Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Gressplen – Slik pleier du gressplenen

En fin gressplen er noe de fleste hageeiere ønsker seg. Slik får du en fin gressplen sesongen igjennom.

10 skritt til den perfekt plen

Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Til kamp mot mosen

Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Fiks ferdig plen

Her er noen tips til deg som vil legge ferdigplen i hagen.

Fryd med prydgress i hagen

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

En gressplen til begjær - og besvær

Smaragdgrønn, nyklippet og fri for løvetann - det er den ultimate plendrømmen for mange hageeiere. Men virkeligheten svarer ofte ikke til ambisjonene....

Hold plenen grønn

Slik holder du plenen grønn - sommeren gjennom.

Gjødsel – ikke bare møkk

Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Høsthagesyssel

På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Ta vare på gressplenen

Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no