Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.


De fleste kjenner stoffet glyfosat fra plantevernmiddelet RoundUp – verdens mest solgte ugressmiddel.

Bare i Norge brukes det årlig rundt 300 tonn av plantevernmiddelet, ifølge Mattilsynet.

Glyfosat som er virkestoffet i RoundUp-produktene, fungerer ved at det angriper et enzym som kun er i planter, og på den måten dreper hele planten.

Fra middelet ble godkjent i hele EU i 2002, har det vært omstridt på grunn av mistanke om økt kreftfare både for dem som sprøyter og de som får i seg rester av kjemikalet gjennom maten.

Miljøskade har også vært en bekymring. Ettersom godkjenningen av middelet kun varer i ti år av gangen, skulle lisensen dermed opp til en ny vurdering i desember 2015.

Forlenges i 18 måneder

Ettersom EU ikke kom til en avgjørelse ble, lisensen forlenget til 31. juni 2016. Med det så det lenge ut som dette var slutten for glyfosat i EU.

Det var derfor helt på tampen da EU-kommisjonen tirsdag 28. juni kunngjorde at de forlenger lisensen i 18 måneder, melder nyhetsbyrået Reuters.

Slik utsettes avgjørelsen i påvente av ytterligere vitenskapelige studer.

Avgjørelsen ble overlatt til EU-kommisjonen etter at Rådet for den europeiske union ikke klarte å fatte en beslutning hverken i desember eller tidligere i juni.

Dersom glyfosat ikke hadde blitt godkjent i EU, ville produsentene hatt seks måneder på seg til å fase ut produktene som inneholdt middelet.

Hold deg oppdatert på siste nytt innen hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!