Ikke la mosen i plenen ta overhånd.
Ikke la mosen i plenen ta overhånd. Bilde: Rolf Magnus W. Sæther

Slik unngår du mose i plenen

Gressplen

Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet.

– En vinter med temperaturer fra null til fem plussgrader, mye fuktighet og lite lys, er rene paradiset for mosen. For gresset er det derimot lite gunstig, sier forskningsleder Trygve Aamlid ved Bioforsk. Han er ekspert på plantevekster og gress.

I følge Aamlid har mosen denne vinteren hatt et konkurransefortrinn.

– Det har vært lite snø, så mange hager har ligget bare. På grunn av lite sol og mye regn har bare mosen klart å vokse. Gresset er helt avhengig av lys og vokser ikke når det er under fem varmegrader, sier forskeren.

Likevel er det ingen grunn til å fortvile dersom mosen har fått tak i plenen. Det er flere ting du kan gjøre for å bli kvitt den upopulære veksten.

– Før i tiden pleide man å kalke plenen mot mose. Det har jeg ingen tro på. Men det finnes jo andre metoder, sier planteforskeren.

Gode råd mot mose i plenen

Hageekspert Peter Hjuler, som er salgssjef i Bayer Garden, har tre gode råd mot mose.

– Min anbefaling er at man ikke skal klippe gresset for kort. Med litt lengre gress er det vanskeligere for mosen å vokse, sier Hjuler.

Mosefjerner på plenen er også en fordel.

– Det har kommet en ny type mosefjerner, Trim, som strøs på plenen. Den fjerner mose og gjødsler gresset samtidig. På den måten slår man to fluer i en smekk, sier Hjuler.

Mens de gamle mosefjernerne gjerne støvet mye og kunne lage svimerker i gresset, er den nye typen enklere å strø på og mer skånsom mot gresset.

Og så kommer man ikke utenom gjødsel. Ønsker man en hage med tett og grønn plen, må man være flink til å gjødsle gresset.

– Mange gjør den feilen at de aldri gjødsler, eller at de gjødsler for sjelden. Gjødsler du plenen to til tre ganger i løpet av sesongen, får gresset næring og vokser bedre enn mosen, sier salgssjefen.

For å gjødsle en hage på rundt 100 kvadratmeter trenger du om lag to og en halv kilo gjødsel. For en større hage på rundt 250 kvadratmeter trengs rundt syv og en halv kilo.

Tenk fremover

Mosen sprer seg ved hjelp av sporer. Den har ikke røtter, men festetråder. Gjennom bladverket trekker mosen til seg vann og næring.

– Den grønne teppeveksten vokser forholdsvis raskt. Får den være i fred kan den i løpet av et par år danne et teppe over plenen. Moseteppet gjør det vanskelig for gresset å vokse, sier Hjuler.

Med jevn klipping av gresset, gjødsling og mosefjerner, er det likevel enkelt å holde plenen mosefri, selv for de uten grønne fingere.

– Hør gjerne med en gartner. Noen hager er mer utsatt på grunn av busker og trær som danner skygge, eller de ligger slik til i terrenget av de samler opp mye fuktighet. Likevel finnes det som regel en løsning, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

30. april 2014
Mer om Gressplen

Slik tar du vare på plenen om høsten

Gressplen Ønsker du deg ekstra fin gressplen neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Kan man slå gresset når det regner?

Gressplen Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gressplen Gi plenen verdifull næring - helt gratis.

Slik lykkes du med gressplenen

Gressplen Smaragdgrønn, nyklippet og fri for løvetann - det er den ultimate plendrømmen for mange hageeiere. Men virkeligheten svarer ofte ikke til ambisjonene. Det er imidlertid fullt mulig å få til en vakker gressmatte, selv om den ikke blir helt perfekt.

10 skritt til den perfekt plen

Gressplen Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Gressplen Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Vent med vårstell av plenen

Gressplen Alle vil ha en perfekt plen! Men bakken bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den.

Slik blir du kvitt moseplenen

Gressplen En mild vinter rundt omkring i landet betyr mer mose i gressplenen. Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Hvordan klipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer. 

6 tips til grønnere gressplen

Gressplen Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Til kamp mot mosen

Gressplen Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Kunsten å anlegge plen

Gressplen Plenen er en del av hagens gulv, og for de fleste villaeiere er nok en hage uten plen nærmest utenkelig.

Effektiv vanning

Gressplen Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.