Ikke la mosen i plenen ta overhånd.
Ikke la mosen i plenen ta overhånd. Bilde: Rolf Magnus W. Sæther

Slik unngår du mose i plenen

Gressplen

Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet.

– En vinter med temperaturer fra null til fem plussgrader, mye fuktighet og lite lys, er rene paradiset for mosen. For gresset er det derimot lite gunstig, sier forskningsleder Trygve Aamlid ved Bioforsk. Han er ekspert på plantevekster og gress.

I følge Aamlid har mosen denne vinteren hatt et konkurransefortrinn.

– Det har vært lite snø, så mange hager har ligget bare. På grunn av lite sol og mye regn har bare mosen klart å vokse. Gresset er helt avhengig av lys og vokser ikke når det er under fem varmegrader, sier forskeren.

Likevel er det ingen grunn til å fortvile dersom mosen har fått tak i plenen. Det er flere ting du kan gjøre for å bli kvitt den upopulære veksten.

– Før i tiden pleide man å kalke plenen mot mose. Det har jeg ingen tro på. Men det finnes jo andre metoder, sier planteforskeren.

Gode råd mot mose i plenen

Hageekspert Peter Hjuler, som er salgssjef i Bayer Garden, har tre gode råd mot mose.

– Min anbefaling er at man ikke skal klippe gresset for kort. Med litt lengre gress er det vanskeligere for mosen å vokse, sier Hjuler.

Mosefjerner på plenen er også en fordel.

– Det har kommet en ny type mosefjerner, Trim, som strøs på plenen. Den fjerner mose og gjødsler gresset samtidig. På den måten slår man to fluer i en smekk, sier Hjuler.

Mens de gamle mosefjernerne gjerne støvet mye og kunne lage svimerker i gresset, er den nye typen enklere å strø på og mer skånsom mot gresset.

Og så kommer man ikke utenom gjødsel. Ønsker man en hage med tett og grønn plen, må man være flink til å gjødsle gresset.

– Mange gjør den feilen at de aldri gjødsler, eller at de gjødsler for sjelden. Gjødsler du plenen to til tre ganger i løpet av sesongen, får gresset næring og vokser bedre enn mosen, sier salgssjefen.

For å gjødsle en hage på rundt 100 kvadratmeter trenger du om lag to og en halv kilo gjødsel. For en større hage på rundt 250 kvadratmeter trengs rundt syv og en halv kilo.

Tenk fremover

Mosen sprer seg ved hjelp av sporer. Den har ikke røtter, men festetråder. Gjennom bladverket trekker mosen til seg vann og næring.

– Den grønne teppeveksten vokser forholdsvis raskt. Får den være i fred kan den i løpet av et par år danne et teppe over plenen. Moseteppet gjør det vanskelig for gresset å vokse, sier Hjuler.

Med jevn klipping av gresset, gjødsling og mosefjerner, er det likevel enkelt å holde plenen mosefri, selv for de uten grønne fingere.

– Hør gjerne med en gartner. Noen hager er mer utsatt på grunn av busker og trær som danner skygge, eller de ligger slik til i terrenget av de samler opp mye fuktighet. Likevel finnes det som regel en løsning, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

30 april 2014
Mer om Gressplen

Kan man slå gresset når det regner?

Gressplen Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gressplen Gi plenen verdifull næring - helt gratis.

6 tips til grønnere gressplen

Gressplen Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Høsthagesyssel

Gressplen På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Effektiv vanning

Gressplen Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Gjødsel – ikke bare møkk

Gressplen Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Ta vare på gressplenen

Gressplen Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

Fryd med prydgress i hagen

Gressplen Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

Til kamp mot mosen

Gressplen Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Hvordan klipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

Vent med vårstell av plenen

Gressplen Alle vil ha en perfekt plen! Men bakken bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den.

Stell pent med plenen

Gressplen Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Skamklipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen for ofte, risikerer du å få en plen dekket av mose.

Slik pleier du plenen

Gressplen Plenen må stelles jevnlig for å fremstå som et grønt teppe utendørs. Og ikke glem å vanne skikkelig når du vanner. Ingen annen hageplante krever mer...