Monter batteridrevet vanningsur før du reiser på ferie. Koble det opp mot vannspreder, med en time vanning annenhver natt.
Monter batteridrevet vanningsur før du reiser på ferie. Koble det opp mot vannspreder, med en time vanning annenhver natt.

Stell pent med plenen

Gressplen

Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Underlag for hagemøblementet, lekeplass for barna, badminton- og krokettbane. Stedet du kan legge deg ned med et gresstrå i munnen en solvarm sommerdag. Se på makrellskyene som skaper små kunstverk på en knallblå himmel.

Gressplenen har mange funksjoner og er en viktig plass i sommerhalvåret. Enten du har hage i parkdimensjoner, eller en tomt i litt mer beskjedent format, kan du med planlegging og en smule arbeidsinnsats nå målet om drømmeplenen.

Tips for en flott plen:

  • Når snøen forsvinner, begynn å kalke gresset for å gi jorda en høyere Ph-verdi. Da holdes mosen på avstand. Mose et er stort problem fordi den tar knekken på gresset.
  • Gjødsle plenen godt gjennom hele sommeren.
  • Plenen skal egentlig vannes for å holde seg pen. Men dersom du bor i et område med vanningsrestriksjoner kan det være bedre å ikke vanne. Gresset har egenskaper som gjør at det vil ta til seg vann når regnet kommer. Tåler du noen dager med gult gress på sommeren, kan du spare mye vann.
  • Gressklippere med oppsamler gjør at du slipper å rake. Lar du være å rake, og klipper plenen ofte, kan du la gresset ligge. Det gir næring til plenen.
  • Mange ser på ugress som et stort problem. For å få bukt med det, er du nødt til å slå gresset ofte og kanskje ty til plantevernmidler. Men husk at kjemikalier er skadelige.

    Eller du kan anskaffe en av de mange typene mekaniske ugressfjernere som finnes i handelen. Det er heller ikke noe i veien for å bruke håndkraft og nappe opp det som måtte finnes av ugress. Ugress er egentlig ikke farlig, og ofte er forekomst av ugress et tegn på at det er behov for jordforbedring. Når jorden holder god standard, vil ofte en del av ugresset forsvinne av seg selv.
  • På høsten skal du slutte med gjødslingen så gresset rekker å avmodne før snøen kommer. Du bør heller ikke slå gresset etter utgangen av september. Det forhindrer gressets herdingsprosess. Gresset trekker til seg vann for å få næring til å vokse. Når telen kommer, blir vannet etter hvert til is. Da forsvinner oksygentilgangen, og plenen kan dø. Et hjelpemiddel i denne sammenheng er å strø aske på snøen når våren igjen nærmer seg. Da smelter snøen raskere og gresset får igjen tilgang på oksygen.
23 oktober 2008

Slik tar du vare på plenen om høsten

Ønsker du deg en ekstra fin gressplen til neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Slik blir du kvitt moseplenen

En mild vinter rundt omkring i landet betyr mer mose i gressplenen. Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Gressplen – Slik pleier du gressplenen

En fin gressplen er noe de fleste hageeiere ønsker seg. Slik får du en fin gressplen sesongen igjennom.

10 skritt til den perfekt plen

Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Til kamp mot mosen

Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Fiks ferdig plen

Her er noen tips til deg som vil legge ferdigplen i hagen.

Fryd med prydgress i hagen

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

En gressplen til begjær - og besvær

Smaragdgrønn, nyklippet og fri for løvetann - det er den ultimate plendrømmen for mange hageeiere. Men virkeligheten svarer ofte ikke til ambisjonene....

Hold plenen grønn

Slik holder du plenen grønn - sommeren gjennom.

Gjødsel – ikke bare møkk

Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Høsthagesyssel

På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Ta vare på gressplenen

Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.