Monter batteridrevet vanningsur før du reiser på ferie. Koble det opp mot vannspreder, med en time vanning annenhver natt.
Monter batteridrevet vanningsur før du reiser på ferie. Koble det opp mot vannspreder, med en time vanning annenhver natt.

Stell pent med plenen

Gressplen

Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Underlag for hagemøblementet, lekeplass for barna, badminton- og krokettbane. Stedet du kan legge deg ned med et gresstrå i munnen en solvarm sommerdag. Se på makrellskyene som skaper små kunstverk på en knallblå himmel.

Gressplenen har mange funksjoner og er en viktig plass i sommerhalvåret. Enten du har hage i parkdimensjoner, eller en tomt i litt mer beskjedent format, kan du med planlegging og en smule arbeidsinnsats nå målet om drømmeplenen.

Tips for en flott plen:

  • Når snøen forsvinner, begynn å kalke gresset for å gi jorda en høyere Ph-verdi. Da holdes mosen på avstand. Mose et er stort problem fordi den tar knekken på gresset.
  • Gjødsle plenen godt gjennom hele sommeren.
  • Plenen skal egentlig vannes for å holde seg pen. Men dersom du bor i et område med vanningsrestriksjoner kan det være bedre å ikke vanne. Gresset har egenskaper som gjør at det vil ta til seg vann når regnet kommer. Tåler du noen dager med gult gress på sommeren, kan du spare mye vann.
  • Gressklippere med oppsamler gjør at du slipper å rake. Lar du være å rake, og klipper plenen ofte, kan du la gresset ligge. Det gir næring til plenen.
  • Mange ser på ugress som et stort problem. For å få bukt med det, er du nødt til å slå gresset ofte og kanskje ty til plantevernmidler. Men husk at kjemikalier er skadelige.

    Eller du kan anskaffe en av de mange typene mekaniske ugressfjernere som finnes i handelen. Det er heller ikke noe i veien for å bruke håndkraft og nappe opp det som måtte finnes av ugress. Ugress er egentlig ikke farlig, og ofte er forekomst av ugress et tegn på at det er behov for jordforbedring. Når jorden holder god standard, vil ofte en del av ugresset forsvinne av seg selv.
  • På høsten skal du slutte med gjødslingen så gresset rekker å avmodne før snøen kommer. Du bør heller ikke slå gresset etter utgangen av september. Det forhindrer gressets herdingsprosess. Gresset trekker til seg vann for å få næring til å vokse. Når telen kommer, blir vannet etter hvert til is. Da forsvinner oksygentilgangen, og plenen kan dø. Et hjelpemiddel i denne sammenheng er å strø aske på snøen når våren igjen nærmer seg. Da smelter snøen raskere og gresset får igjen tilgang på oksygen.
23. oktober 2008

Mer om Gressplen

Til kamp mot mosen

Gressplen Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Slik unngår du mose i plenen

Gressplen Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet...

Slik tar du vare på plenen om høsten

Gressplen Ønsker du deg ekstra fin gressplen neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Kan man slå gresset når det regner?

Gressplen Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Derfor bør det nyklipte gresset ligge igjen på plenen

Gressplen Gi plenen verdifull næring - helt gratis.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Gressplen Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Hvordan klipper du plenen?

Gressplen Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

6 tips til grønnere gressplen

Gressplen Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Gressplen Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Gressplen – Slik pleier du gressplenen

Gressplen En fin gressplen er noe de fleste hageeiere ønsker seg. Slik får du en fin gressplen sesongen igjennom.

Kunsten å anlegge plen

Gressplen Plenen er en del av hagens gulv, og for de fleste villaeiere er nok en hage uten plen nærmest utenkelig.

Effektiv vanning

Gressplen Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Gjødsel – ikke bare møkk

Gressplen Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Slik pleier du plenen

Gressplen Plenen må stelles jevnlig for å fremstå som et grønt teppe utendørs. Og ikke glem å vanne skikkelig når du vanner. Ingen annen hageplante krever mer...