Ta vare på gressplenen

Gressplen

Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

Selv om du kanskje ikke har håp om å få en plen som ligner en golfbane, kan riktig vedlikehold og stell føre deg nærmere målet om at en plen ivertfall bør være grønn.

Vanning
En etablert plen bør vannes sjelden og rikelig (tilsvarende 20-30 mm nedbør –sett ut regnmåler under vannsprederen). Ved sjelden og rikelig vanning vil plenen være bedre rustet for uttørking da dette gir dypt rotsystem. Hyppig og lite vanning vil føre til at røttene holder seg i det øvre jordsjiktet.

Dersom du har begrenset tid til hagearbeid og ønsker å prioritere hva du skal vanne i hagen, kan gressplenen stå nederst på listen. Selv om den tørker og blir ganske brunsvidd, vil den ganske fort bli grønn igjen når regnet kommer. Blomster og busker kan dø helt uten tilstrekkelig vann.

Klipping
Gresset bør være 5 cm høyt om sommeren og 6-7 cm om høsten da kort gress overvintrer dårligere. Ideelt bør man ikke klippe mer enn 1/3 av gresstrået i sommersesongen og det bør klippes minst en gang i uken.

Mose
Mange hageeiere har et problem med mose i plenen. Dette kan ha mange årsaker; jorda kan være for fuktig, sur eller næringsfattig, voksestedet er skyggefullt eller gresset er klippet for kort.
Ta en jordprøve av jorda for å finne årsaken til problemet. Du får kjøpt jordprøveposer hos hagesentrene. Mosefjerner, som består av jernsulfat og gjødselstoff, kan brukes dersom problemet er stort. Den tørre mosen kan rakes vekk med jernrive.

Hvis årsaken til mosen er skygge (som det ganske ofte kan være), kommer mosen veldig fort tilbake igjen. Det må derfor gjøres noe med årsaken til mosen for å få en varig løsning. Tips til årsaksutbedringer: Gjødsle kraftigere, kalke, drenere fuktig jord, klippe gresset høyere og eventuelt vertikalskjære (lufte) plenen med plenlufter. Plenen vil etter kort tid vokse seg vakker og slitesterk.

NB! Mosefjerner misfarger og forårsaker rust på betongstein og asfalt!
23 oktober 2008

6 tips til grønnere gressplen

Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

Høsthagesyssel

På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

Effektiv vanning

Vann må til for å skape en grønn og frodig hage. Det finnes mange måter å tilføre det på.

Gjødsel – ikke bare møkk

Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Slik unngår du mose i plenen

Mange hageeiere har oppdaget at det er ekstra mye mose i plenen i år. En mild vinter med mye nedbør har gitt mosen gode groforhold mange steder i landet...

Fryd med prydgress i hagen

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

Kunsten å anlegge plen

Plenen er en del av hagens gulv, og for de fleste villaeiere er nok en hage uten plen nærmest utenkelig.

Til kamp mot mosen

Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Hvordan klipper du plenen?

Klipper du plenen riktig? Les de gode rådene for en enklere plenklipp i sommer.

Vent med vårstell av plenen

Alle vil ha en perfekt plen! Men bakken bør bli skikkelig tørr etter vinteren før man steller og gjødsler den.

Stell pent med plenen

Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Slik tar du vare på plenen om høsten

Ønsker du deg en ekstra fin gressplen til neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

10 skritt til den perfekt plen

Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Skamklipper du plenen?

Klipper du plenen for ofte, risikerer du å få en plen dekket av mose.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no