Ta vare på gressplenen

Gressplen

Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

Selv om du kanskje ikke har håp om å få en plen som ligner en golfbane, kan riktig vedlikehold og stell føre deg nærmere målet om at en plen ivertfall bør være grønn.

Vanning
En etablert plen bør vannes sjelden og rikelig (tilsvarende 20-30 mm nedbør –sett ut regnmåler under vannsprederen). Ved sjelden og rikelig vanning vil plenen være bedre rustet for uttørking da dette gir dypt rotsystem. Hyppig og lite vanning vil føre til at røttene holder seg i det øvre jordsjiktet.

Dersom du har begrenset tid til hagearbeid og ønsker å prioritere hva du skal vanne i hagen, kan gressplenen stå nederst på listen. Selv om den tørker og blir ganske brunsvidd, vil den ganske fort bli grønn igjen når regnet kommer. Blomster og busker kan dø helt uten tilstrekkelig vann.

Klipping
Gresset bør være 5 cm høyt om sommeren og 6-7 cm om høsten da kort gress overvintrer dårligere. Ideelt bør man ikke klippe mer enn 1/3 av gresstrået i sommersesongen og det bør klippes minst en gang i uken.

Mose
Mange hageeiere har et problem med mose i plenen. Dette kan ha mange årsaker; jorda kan være for fuktig, sur eller næringsfattig, voksestedet er skyggefullt eller gresset er klippet for kort.
Ta en jordprøve av jorda for å finne årsaken til problemet. Du får kjøpt jordprøveposer hos hagesentrene. Mosefjerner, som består av jernsulfat og gjødselstoff, kan brukes dersom problemet er stort. Den tørre mosen kan rakes vekk med jernrive.

Hvis årsaken til mosen er skygge (som det ganske ofte kan være), kommer mosen veldig fort tilbake igjen. Det må derfor gjøres noe med årsaken til mosen for å få en varig løsning. Tips til årsaksutbedringer: Gjødsle kraftigere, kalke, drenere fuktig jord, klippe gresset høyere og eventuelt vertikalskjære (lufte) plenen med plenlufter. Plenen vil etter kort tid vokse seg vakker og slitesterk.

NB! Mosefjerner misfarger og forårsaker rust på betongstein og asfalt!
23 oktober 2008

Slik tar du vare på plenen om høsten

Ønsker du deg en ekstra fin gressplen til neste vår og sommer? Da bør du begynne allerede nå i høst.

Du kan fortsette å bruke RoundUp litt til

Men om ikke mange månedene, kan det bli forbudt.

Derfor bør du satse på ferdigplen

Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Slik blir du kvitt moseplenen

En mild vinter rundt omkring i landet betyr mer mose i gressplenen. Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen før hagesesongen.

Med organisk gjødsel kan du gjødsle når du vil

Bruker du organisk gjødsel kan du gjødsle plen, trær og busker når du vil, også på en solskinnsdag.

Gressplen på kort tid med ferdigplen

Hvis du vil ha plettfri plen på kort tid er det bare å rulle ut en ferdigplen. Her får du vite hvor enkelt det er å få en herlig gressplen i hagen.

Gressplen – Slik pleier du gressplenen

En fin gressplen er noe de fleste hageeiere ønsker seg. Slik får du en fin gressplen sesongen igjennom.

10 skritt til den perfekt plen

Den perfekte plen kommer ikke av seg selv, men krever en innsats av deg som eier. Vi gir deg rådene.

Til kamp mot mosen

Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Fiks ferdig plen

Her er noen tips til deg som vil legge ferdigplen i hagen.

Fryd med prydgress i hagen

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

En gressplen til begjær - og besvær

Smaragdgrønn, nyklippet og fri for løvetann - det er den ultimate plendrømmen for mange hageeiere. Men virkeligheten svarer ofte ikke til ambisjonene....

Hold plenen grønn

Slik holder du plenen grønn - sommeren gjennom.

Gjødsel – ikke bare møkk

Hvis gjødselplanen for hagen din arter seg omtrent som følgende, føyer du og den seg pyntelig inn i det store norske hagefellesskapet.

Høsthagesyssel

På høsten når hagen sitt ytterste klimaks. Om du griper den riktig fatt, blir våren enda bedre. Her har du noen høsthagegrep.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no