Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Det er noe eget med nybakt brød. Når det i tillegg er bakt under åpen himmel, blir det noe helt spesielt. Det gir brødet en egen smak. En tilsetning av atmosfære. Noe udefinerbart unnfanget gjennom naturopplevelser og frihetsfølelse under åpen himmel.

Dette kan du selv oppnå uten altfor store anstrengelser, og til en kostnad som er innenfor rimelighetens grenser.

Velduftende og sprøstekt. Ingenting smaker bedre enn brød fra vedfyrt ovn.
Velduftende og sprøstekt. Ingenting smaker bedre enn brød fra vedfyrt ovn.

– Bakerovner er mer hett en noensinne, like hett som et nybakt brød, forteller Else ”Sprossa” Rønnevig. Hun er en av landets frontfigurer i kampen for vern av eldre bygninger, og blant annet forfatter av boken Bakaromnen – trend og tradisjon.

En utendørs bakerovn skaper miljø og trivsel i uterommet.
En utendørs bakerovn skaper miljø og trivsel i uterommet.

  – Det bygges bakerovner overalt i landet som aldri før. Ofte er det mannen i huset som er pådriver i prosessen. Bakerovnen har et såpass maskulint tilsnitt at mennene kaster seg inn i brødbakingen med liv og lyst.

Ikke bare brødbakingen, for øvrig, en bakerovn er like velegnet til å bake en god pizza. I utgangspunktet er en bakerovn som vi kjenner den, lik de pizzaovnene vi finner rundt Middelhavet, informerer Rønnevig.

Mer informasjon om bygging av bakerovner finner du på www.sprossa.no og i boken Bakaromnen – trend og tradisjon.

Gjør det selv
Hvem som helst kan bygge en bakerovn. Materialene kan du få kjøpt i ethvert byggvarehus. Gjør du jobben selv, ligger materialkostnadene på et sted i overkant av 15 000 kroner. Leier du inn hjelp til å utføre arbeidet, må du beregne at det vil koste omtrent det samme som materialene.

Dette trenger du til en liten bakerovn 

Har du litt erfaring med mørtel og murerskje gjør du jobben selv.
Har du litt erfaring med mørtel og murerskje gjør du jobben selv.
  • Ildfast mørtel: 50 kg
  • Ildfast stein: 90 stk.
  • Teglstein, gjerne håndbanket variant: 300 stk.
  • C-25 tørrbetong 40 kg 5 stk.
  • B-mørtel 40 kg mur & puss: 5 stk.
  • Fin pussesand og grovt salt kan brukes til varme magasin
  • Bakerovnsdør: Ulefoss leverer én variant
  • Conservado 30 – vannavvisende impregnering 3–5 liter Disse mengdene gir en bakerovn med en bredde på ca. 60 cm og en dybde på 80 cm med plass til 9–12 brød.

Kilde www.sprossa.no

Oppskrifter på mørtel
For de som ønsker å bygge en ovn som ligger mest mulig opp til det opprinnelige, har Else Rønnevig fått tak i to mørteloppskrifter fra gamle murermestere. Disse kan benyttes som et alternativ til de ferdigkjøpte.

Leirmørtel 1 del leire (gjerne keramisk leire) IKKE ILDFAST!, 2 deler sand + vann. Bland dette til middels tykk «grøt». Leirmørtelen brukes i bakerovn der det skal mures bunn, sider og hvelv med ildfast murstein. Kalkmørtel 1 del kalk (vanlig hydratkalk) og 3 deler sand + vann.

La blandingen gå lenge i blanderen så mørtelen blir lett å arbeide med. Den skal ha samme konsistens som til murmørtel. Kalkmørtelen tørker litt senere enn sementblanding, men til gjengjeld holder den seg mer elastisk enn den beinharde sementblandingen.

Bakerovnen skal også pusses med kalkmørtel. Ha da noe bløtere konsistens på mørtelen. Utenpå kalkpuss er det viktig at malingen er av det slaget som puster.