Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Velduftende og sprøstekt. Ingenting smaker bedre enn brød fra vedfyrt ovn.
Velduftende og sprøstekt. Ingenting smaker bedre enn brød fra vedfyrt ovn.

Det er noe eget med nybakt brød. Når det i tillegg er bakt under åpen himmel, blir det noe helt spesielt. Det gir brødet en egen smak. En tilsetning av atmosfære. Noe udefinerbart unnfanget gjennom naturopplevelser og frihetsfølelse under åpen himmel.

Dette kan du selv oppnå uten altfor store anstrengelser, og til en kostnad som er innenfor rimelighetens grenser.

 

 

 

– Bakerovner er mer hett en noensinne, like hett som et nybakt brød, forteller Else ”Sprossa” Rønnevig. Hun er en av landets frontfigurer i kampen for vern av eldre bygninger, og blant annet forfatter av boken Bakaromnen - trend og tradisjon.

Les også:

5 tips for deg som vil ha kjøkkenøy

Kjøkkenøy har blitt et populært innslag på kjøkkenet. Drømmer du om din egen kjøkkenøy, bør du få med deg disse fem rådene før du går i gang.

 

En utendørs bakerovn skaper miljø og trivsel i uterommet.
En utendørs bakerovn skaper miljø og trivsel i uterommet.
  – Det bygges bakerovner overalt i landet som aldri før. Ofte er det mannen i huset som er pådriver i prosessen. Bakerovnen har et såpass maskulint tilsnitt at mennene kaster seg inn i brødbakingen med liv og lyst.

Ikke bare brødbakingen, for øvrig, en bakerovn er like velegnet til å bake en god pizza. I utgangspunktet er en bakerovn som vi kjenner den, lik de pizzaovnene vi finner rundt Middelhavet, informerer Rønnevig.

Mer informasjon om bygging av bakerovner finner du på www.sprossa.no og i boken Bakaromnen – trend og tradisjon.


Gjør det selv
Hvem som helst kan bygge en bakerovn. Materialene kan du få kjøpt i ethvert byggvarehus. Gjør du jobben selv, ligger materialkostnadene på et sted i overkant av 15 000 kroner. Leier du inn hjelp til å utføre arbeidet, må du beregne at det vil koste omtrent det samme som materialene.

 

Les også:

Matvarene som hjelper deg med rengjøringen

Du trenger nødvendigvis ikke bruke penger på dyre rengjøringsmidler - du kan komme langt med ting du allerede har på kjøkkenet!

Dette trenger du til en liten bakerovn 
Har du litt erfaring med mørtel og murerskje gjør du jobben selv.
Har du litt erfaring med mørtel og murerskje gjør du jobben selv.
  • Ildfast mørtel: 50 kg
  • Ildfast stein: 90 stk.
  • Teglstein, gjerne håndbanket variant: 300 stk. 
  • C-25 tørrbetong 40 kg 5 stk.
  • B-mørtel 40 kg mur & puss: 5 stk.
  • Fin pussesand og grovt salt kan brukes til varme magasin 
  • Bakerovnsdør: Ulefoss leverer én variant

  • Conservado 30 – vannavvisende impregnering 3–5 liter Disse mengdene gir en bakerovn med en bredde på ca. 60 cm og en dybde på 80 cm med plass til 9–12 brød.

Kilde www.sprossa.no

Oppskrifter på mørtel
For de som ønsker å bygge en ovn som ligger mest mulig opp til det opprinnelige, har Else Rønnevig fått tak i to mørteloppskrifter fra gamle murermestere. Disse kan benyttes som et alternativ til de ferdigkjøpte.

Leirmørtel 1 del leire (gjerne keramisk leire) IKKE ILDFAST!, 2 deler sand + vann. Bland dette til middels tykk "grøt". Leirmørtelen brukes i bakerovn der det skal mures bunn, sider og hvelv med ildfast murstein. Kalkmørtel 1 del kalk (vanlig hydratkalk) og 3 deler sand + vann.

La blandingen gå lenge i blanderen så mørtelen blir lett å arbeide med. Den skal ha samme konsistens som til murmørtel. Kalkmørtelen tørker litt senere enn sementblanding, men til gjengjeld holder den seg mer elastisk enn den beinharde sementblandingen.

Bakerovnen skal også pusses med kalkmørtel. Ha da noe bløtere konsistens på mørtelen. Utenpå kalkpuss er det viktig at malingen er av det slaget som puster.

  


Les også:

IKEA-hack: 7 personer i 1 seng

For at både foreldrene og de fem barna skulle få sove godt, laget Elisabeth like godt en smart seng som rommer hele familien!

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Grill, utekjøkken og utepeis Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Grill, utekjøkken og utepeis Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

Ut med kjøkkenet!

Grill, utekjøkken og utepeis Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Utepeis forlenger sommeren

Grill, utekjøkken og utepeis Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik planlegger du utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Grill er gøy

Grill, utekjøkken og utepeis En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Gøy med grill

Grill, utekjøkken og utepeis Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no