Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Velduftende og sprøstekt. Ingenting smaker bedre enn brød fra vedfyrt ovn.
Velduftende og sprøstekt. Ingenting smaker bedre enn brød fra vedfyrt ovn.

Det er noe eget med nybakt brød. Når det i tillegg er bakt under åpen himmel, blir det noe helt spesielt. Det gir brødet en egen smak. En tilsetning av atmosfære. Noe udefinerbart unnfanget gjennom naturopplevelser og frihetsfølelse under åpen himmel.

Dette kan du selv oppnå uten altfor store anstrengelser, og til en kostnad som er innenfor rimelighetens grenser.

 

 

 

– Bakerovner er mer hett en noensinne, like hett som et nybakt brød, forteller Else ”Sprossa” Rønnevig. Hun er en av landets frontfigurer i kampen for vern av eldre bygninger, og blant annet forfatter av boken Bakaromnen - trend og tradisjon.

 

En utendørs bakerovn skaper miljø og trivsel i uterommet.
En utendørs bakerovn skaper miljø og trivsel i uterommet.
  – Det bygges bakerovner overalt i landet som aldri før. Ofte er det mannen i huset som er pådriver i prosessen. Bakerovnen har et såpass maskulint tilsnitt at mennene kaster seg inn i brødbakingen med liv og lyst.

Ikke bare brødbakingen, for øvrig, en bakerovn er like velegnet til å bake en god pizza. I utgangspunktet er en bakerovn som vi kjenner den, lik de pizzaovnene vi finner rundt Middelhavet, informerer Rønnevig.

Mer informasjon om bygging av bakerovner finner du på www.sprossa.no og i boken Bakaromnen – trend og tradisjon.


Gjør det selv
Hvem som helst kan bygge en bakerovn. Materialene kan du få kjøpt i ethvert byggvarehus. Gjør du jobben selv, ligger materialkostnadene på et sted i overkant av 15 000 kroner. Leier du inn hjelp til å utføre arbeidet, må du beregne at det vil koste omtrent det samme som materialene.

 

Dette trenger du til en liten bakerovn 
Har du litt erfaring med mørtel og murerskje gjør du jobben selv.
Har du litt erfaring med mørtel og murerskje gjør du jobben selv.
  • Ildfast mørtel: 50 kg
  • Ildfast stein: 90 stk.
  • Teglstein, gjerne håndbanket variant: 300 stk. 
  • C-25 tørrbetong 40 kg 5 stk.
  • B-mørtel 40 kg mur & puss: 5 stk.
  • Fin pussesand og grovt salt kan brukes til varme magasin 
  • Bakerovnsdør: Ulefoss leverer én variant

  • Conservado 30 – vannavvisende impregnering 3–5 liter Disse mengdene gir en bakerovn med en bredde på ca. 60 cm og en dybde på 80 cm med plass til 9–12 brød.

Kilde www.sprossa.no

Oppskrifter på mørtel
For de som ønsker å bygge en ovn som ligger mest mulig opp til det opprinnelige, har Else Rønnevig fått tak i to mørteloppskrifter fra gamle murermestere. Disse kan benyttes som et alternativ til de ferdigkjøpte.

Leirmørtel 1 del leire (gjerne keramisk leire) IKKE ILDFAST!, 2 deler sand + vann. Bland dette til middels tykk "grøt". Leirmørtelen brukes i bakerovn der det skal mures bunn, sider og hvelv med ildfast murstein. Kalkmørtel 1 del kalk (vanlig hydratkalk) og 3 deler sand + vann.

La blandingen gå lenge i blanderen så mørtelen blir lett å arbeide med. Den skal ha samme konsistens som til murmørtel. Kalkmørtelen tørker litt senere enn sementblanding, men til gjengjeld holder den seg mer elastisk enn den beinharde sementblandingen.

Bakerovnen skal også pusses med kalkmørtel. Ha da noe bløtere konsistens på mørtelen. Utenpå kalkpuss er det viktig at malingen er av det slaget som puster.

  


Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Grillguide – inviter til grillfest

Hva er vel sommeren uten grilling? Men hvilken grill skal du velge, og hvorfor akkurat denne? Vi i Villas grillguide gir deg de beste tipsene.

Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Velg rett grill

Nå er det endelig tid for å grille utendørs igjen. Her viser vi deg noen av de siste grillnyhetene som passer til store og små uteplasser.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Utepeis forlenger sommeren

Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik blir grillen som ny på 1-2-3

Nå er det endelig tid for å ta frem grillen! Vi gir deg noen håndfaste tips på hvordan du får grillen din i toppform til sommeren, enten du sverger til...

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Fem enkle griller du kan lage selv

Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Utepeis i hagen

Før du går i gang med å realisere drømmen om ny utepeis i hagen må du sørge for trygg fyring. Her får du oppdaterte råd som sikrer at din utepeis gir...

Kjøkken i det fri

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no