Med et eget utekjøkken kan du flytte matlagingen ut i sommerhalvåret.
Med et eget utekjøkken kan du flytte matlagingen ut i sommerhalvåret. Bilde: Tedd Soost

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener. 

Vi har tidligere skrevet om Felix Meyer og Eugenia Duarte Walker som med enkle midler har forvandlet en kjedelig grusplass til en fantastisk uteplass – et tilbygg som ga hele huset et løft. Samtidig bygde paret et fint utekjøkken.

Her forteller de om hvordan de bygde sitt eget utekjøkken på uteplassen. 

– Det har både kulegrill, rustfri vask og rennende vann, forteller Felix.  

Slik bygget de utekjøkken:

1. Understellet er laget i tre. Utekjøkkenet er i betong, men før vi støpte det snekret vi sammen understellet slik at passet perfekt mellom husveggen og en av søylene til pergolaen. 

Først ble rammen snekret sammen. 

Utekjøkkenet er i tre og betong.

2. Matolje gjør susen. Deretter bygde vi en støpeform av kryssfiner. For å lage hull til grill, oppvaskkum og blandebatteri, lagde vi maler av en isoporplate som ble teipet fast med dobbeltsidig tape der vi ville ha hullene.

Så la vi silikon rundt alle kanter og hjørner for en mykere avslutning, og smurte vi inn alle overflater med billig matolje slik at betongen skulle slippe enklere.  

Maler ble tegnet for grillen... 

... og for oppvaskkummen

Silikon gir mykere kanter

Oljen får betongen til å slippe

3. Ameringsnett i midten. Før vi blandet betongen, kuttet vi til et armeringsnett som vi plasserte i midten av betongen. For at armeringsnettet ikke skulle synke til bunnen, festet vi det med ståltråd til plankebiter som vi lot hvile på kanten av formen. 

Nettet holdes på plass med ståltråd

4. Betong krever tolmodighet. Vi helte betongen i formen og slo med en hammer på utsiden for å få bort luftbobler. Vi dekket betongen med plast, og vannet den innimellom for at betongen ikke skulle størkne for fort – da kan den sprekke. Etter en uke hadde vår benk stivnet helt, og vi kunne få den opp på understellet vi hadde bygget og malt hvitt. 

Ingen bobler i betongen, takk!


Betongen fikk tørke i en uke 

5. Rennende vann. Vi ville så klart gjerne ha rennende vann og oppvaskkum. Vi hadde så flaks at det allerede var en vannkran med både varmt og kaldt vann på husveggen, akkurat der utekjøkkenet skulle stå. Så vi trengte ikke noe annet enn en kum, armatur, to ekstra vannslanger, koblinger og en vannlås. 

Et must - vann på kjøkkenet

6. Avløpet da? Vi lagde ikke noe skikkelig avløp. En stor, rustfri bøtte som tømmer etter hvert holder fint for oss. 

Ute under tak. Pinnestol fra loppemarked.

Fargerikt og funksjonelt. Stor kurv med lokk, stripete kjøkkenhåndkle, Afro Art. Tallerkner, Ikea. Grillbestikk, Weber. Oppvaskmiddel og håndsåpe, Yard. Rustfri rund kum og kulegrill, K-rauta. Blandebatteri, Ikea. Koblinger, vannlås, trevirke og betongmaterialer, K-rauta. 

Få flere tips om utekjøkken i vårt nyhetsbrev

4 mai 2016

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Slik rengjør du grillen

Slik rengjør du grillen før grillsesongen.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat!

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...