Bilde: Produsentene

Grill er gøy

Grill, utekjøkken og utepeis

En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Grilling er noe alle kan drive med, og det ligger nedarvet. Helt fra den gangen vi var jegere, la ned store og små byttedyr og stekte skrottene over bål, forteller Eivind Smith. Han er grillguru med fire norgesmesterskap og en fjerdeplass i VM i grilling på cven.

Så snart det byr seg en anledning er han klar med pølseklype og et assortert utvalg råvarer som han tilbereder etter alle kunstens regler. – Grilling er både morsomt og sosialt. Grillingen gir også en bedre arbeidsfordeling mellom mellom familiemedlemmene. Som regel trår far svært aktivt til når grillen fyres opp, sier Smith.

Kull eller gass
– Tid er viktig når du skal grille. Det er en forutsetning for å oppnå et godt resultat. Grilling er også rekreasjon, så sett av et stort rom på timeplanen og eksperimenter med nye smaker og kombinasjoner. Selv begynner jeg med handlerunden. For å kjøpe inn det jeg trenger. Spesielt til marinadene, de er så hemmelige at jeg ikke engang kjøper alle ingrediensene i samme butikk, forteller Eivind med glimt i øyet.

Om det er gasseller kullgrill tar ikke Eivind så nøye. De forskjellige variantene utfyller hverandre.


Eivind Smith er en erfaren griller som griller så snart anledningen byr seg. Foto: Trond Folckersahm

– Jeg griller like gjerne på gasssom på kullgrill. Det er egentlig tidsaspektet som avgjør. Har jeg liten tid er gass det beste alternativet. Den blir fort varm i motsetning til en kullgrill som trenger en viss tid før den oppnår riktig temperatur. Men det er som oftest ikke gass eller kull som avgjør smaken. Det er mer hvordan du tilbereder maten, hva slags marinade eller grillolje du bruker underveis. Det er nemlig her noe av hemmeligheten ligger, beholde fuktigheten i kjøttet, informerer Eivind Smith.

Med Lokk
Når man skal anskaffe seg en grill bør man satse på en med lokk. Det gir større mulighet til å regulere varmen,og man kan strekke grillingen over lengre tid for å oppnå skikkelig mørt kjøtt. Benytter man en gassgrill, bør det være en med minst to bluss. Det gir mulighet til både direkte og indirekte grilling, og til å holde maten varm. Grilling er ikke noe far skal sysle med alene - her skal familie og venner også trå til! Har man kullgrill kan man velge mellom grillkull eller grillbriketter. Generelt sett brenner kullet fortere opp, mens briketten varer lenge og gir en jevnere varme, og er nok det beste alternativet selv om de er litt dyrere i innkjøp. Tennvæske er også en forutsetning for å få fyr på kullgrillen.

- Bruk rikelig med tennvæske, men la det brenne lenge nok, da unngår du at væsken setter smak på maten. Fyr skikkelig opp, og reguler varmen i etterkant med en spruteflaske fylt med vann. Og husk det er gjestene som skal vente på grillmaten og ikke maten som skal vente på gjestene, anbefaler grillguru Smith.

12 grilltips
* Ikke stikk maten med gaffel, bruk klype. Gjerne treklype om gir godt feste.

* Tilfør fuktighet, smør jøttet med saus og marinader kontinuerlig, også pølser.

* Grill så store kjøttstykker som mulig

* Skaff deg kunnskap om grilling, det er ikke så enkelt som du tror. Matprat.no er et bra sted.

* Kjøp grill med lokk og flere bluss.

* Fyr opp skikkelig, la grillen bli ordentlig varm, bruk vann for å regulere temperaturen.

* Ikke stress, ta deg god tid. Ikke la gjestene styre spisetiden. La maten avgjøre.

* Vær tålmodig, hold temperaturen nede.

* Prøv og feil med nye kombinasjoner.

* Vær nøye med renholdet.

* Pass på at maten ikke blir brent.Det er verken sunt eller godt.

* Lytt til erfarne grillkokker, Start med noen ventepølser, gjerne chilipølser eller lignende, men bare en til hver.

* Det skjerper appetitten og korter ventetiden.

Les også:

Slik lager du egen platting

Med en velplassert platting kan du utvide bruksområdet av tomta, enten det er hjemme eller på hytta. Vi viser deg hvordan du går frem!

28. mai 2009
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer her noen spennende utepeiser, som hjelper deg å holde varmen når været blir for kjølig.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

Ut med kjøkkenet!

Grill, utekjøkken og utepeis Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Utepeis forlenger sommeren

Grill, utekjøkken og utepeis Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik planlegger du utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Gøy med grill

Grill, utekjøkken og utepeis Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no