Grillguide – inviter til grillfest

Grill, utekjøkken og utepeis

Hva er vel sommeren uten grilling? Men hvilken grill skal du velge, og hvorfor akkurat denne? Vi i Villas grillguide gir deg de beste tipsene.

For ikke så veldig mange årene siden var en grill synonymt med en kullgrill. Og grillmat var pølser og hamburgere, samt kanskje en og annen kotelett.

Nå er utvalget av griller overveldende. Det samme er utvalget av grillmat og tilbehør av alle slag. De mest entusiastiske av oss vet alt om ulike grillkvaliteter og har klare preferanser.

Noen gleder seg over gassgrillens muligheter, mens andre insisterer på at kull er det eneste som gjelder. Hvordan skal vi andre velge grill, og hvilke typer finnes? Her får du svar.

Kjøpstips

  • Det kan være fristende å spandere på seg en kostbar grill, men ikke kjøp en grill som er så avansert at du ikke klarer å bruke den! Det er mye  bedre å starte forsiktig, og eventuelt skaffe seg en mer "proff" grill etter hvert.
  • Når du først er i butikken bør du  passe på at du kjøper med deg det mest grunnleggende tilbehøret. Du trenger en børste til å rengjøre grillristen med, og et trekk til grillen dersom den skal stå ute.
  • Det finnes to typer rister på marke- det: vanlig blank aluminiumrist samt porselensbelagte rister. Matrester brenner seg ikke så fast på porselenet, derfor er det langt lettere å rengjøre disse.
  • Kjøp deg en god fiskerist med det samme. Grillet fisk er godt og sunt!
  • Husk på brannfaren! Uansett hvor liten grillen er, må den være så solid at den står støtt.
  • Kjøper du en dyrere grill bør du forhøre deg vedrørende service og vedlikehold, samt forsikre deg om at det er mulig å få tak i reservedeler.

 

Kullgrillen

Den tradisjonelle kullgrillen er fremdeles den mest benyttede grillen, og mange holder på at ingenting smaker så godt som mat tilberedt over varme kull.

Skal du bruke en kullgrill må du beregne tilstrekkelig tid. Det tar om lag 30 minutter fra du tenner grillen til den er klar til bruk. Dette behøver ikke være en ulempe, tiden kan brukes til å tilberede maten, og det er noe eget ved det å bruke tid på matlagingen.

Entusiastene har gjerne sine egne triks for å få riktig varme, og mer enn èn hobbykokk setter stoltheten sin inn på å lage et perfekt grillbål.

Også kullgrillene kommer i alle størrelser og prisklasser, fra de enkleste engangsgrillene til store luksusvarianter innebygd i møbler. Hvorvidt man velger en toppmodell eller en enklere variant er opp til den enkelte.

Men husk: Har grillen lokk, så er det til for å brukes. En av de store fordelene med lokket er at det fordeler varmen og forbedrer stekeprosessen.

 

 

bildetekst

Da Georg Stephen designet sin første kullgrill i 1952, visste han nok ikke at dette ble starten på en revolusjon innen dette området. Georg arbeidet på Weber Brothers metal works i USA og var lei av alle griller som brente kjøttet og oste av røyk. Han designet derfor sin egen modell, som folk først lo av, men som de senere tok flittig i bruk da de oppdaget hva grillen presterte.

 

 

Gassgrill

Interessen for gassgrill har økt kraftig de siste årene, og ingenting tyder på at den vil avta. Det er kanskje ikke så rart, for å grille ved hjelp av gass er mye enklere enn å bruke kull.

 

Grillen trenger ikke lang tid på oppvarmingen. Dessuten er det  svært lett å regulere varmen underveis og enkelt å holde grillen ren. Du trenger ikke å bli kvitt en masse gammel aske etterpå.

 

Gassgrillen kobles til en vanlig propanbeholder, de av oss som har gass innlagt i boligen kan også koble den direkte til boligens gassnett.

 

Gassgrillene leveres i alle mulige størrelser og varianter. Prisen er gjennomgående noe høyere enn prisen for en kullgrill, men gassen koster mindre enn kull, så over tid kan dette jevne seg ut. Selv de store grillene blir fort varme.

 

Blant de mer eksklusive gassgrillene finnes også griller med sidebluss. Sideblusset gjør det mulig å koke saus eller annet samtidig som man griller, da har man plutselig et komplett utekjøkken. Det finnes også gassgriller med skap, avlastningsbord og så videre. Så her er det bare å velge og vrake.

 

bildetekst

Solide gassgriller!

 

 

Elektrisk grill

Den store fordelen med en elektrisk grill er at den er klar med det samme du setter i kontakten, og når du trekker ut kontakten igjen er den ikke lengre brannfarlig. Andre fordeler er at den verken trenger propanflaske, kull eller tennveske, alt den trenger er strøm.

 

Elektriske griller egner seg gjerne spesielt i blokkleiligheter, hvor det ofte ikke er lovlig å benytte kull- eller gassgrill. Ulempen er at man ikke ser åpen flamme, og man får kanskje ikke den samme følelsen av å grille når bålet ikke er der.

 

Maten mangler også den gode grill-smaken. Men nå kommer det en ny gene-rasjon elektriske griller, i disse ligger varme-elementene i en støpejernsgrillplate. Ved å tilberede maten på denne får man et helt annet resultat enn man oppnår ved å bruke de ordinære elektriske grillene.

 

bildetekst

Denne smarte elektriske utegrillen tar ikke mye plass.

 

 

Luksusgrillen

I dag satser en del produsenter på store griller som nesten som ser ut som et helt møbel.

 

Outdoor Chef har blant annet en stor rund gulvmodell i teak, der man plasserer grillen i sentrum. Man sitter og spiser direkte rundt grillen og møbelet er fullt av skuffer og hyller for alt tilbehør som man har bruk for. Luksusvarianten koster ca 17 900 kroner. Da er den utrustet med gass-grill, pizzapanne og en hel del andre tilbehør. Spesialdesignede stoler hører også til. De inngår ikke i prisen og koster 2500 kroner per stykk.

 

bildetekst

Luksusgrillen for entusiastene koster ca 17 900 kroner. Leveres både som gassgrill og kullgrill. Velger du kullgrill går prisen ned til ca 15 000 kroner.

 

Den greie engangsgrillen

En engangsgrill er et lettvint alternativ når man er på tur. Men selv om den er liten, er den like farlig som større griller. Dessuten har engangsgriller utviklet seg til å blitt et forurensningsproblem. Bruk derfor engangs-grillen med vett og forstand. Dvs: Ikke gå fra en varm engangsgrill. Kjøl den ned med vann før du kaster den i søpla. NB! Det er et generelt forbud mot å tenne opp bål i  naturen fra 15. april til 15. september.

 

Her får du vite mer:

 

 

 

 

 

 

 

 

23 oktober 2008

Slik rengjør du grillen på høsten

Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Kjøkken i det fri

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

Genial grillstue

På Flekkerøya nær Kristiansand har et ungt par bygget grillstue under tak helt i utkanten av tomten. Deler av et fjell ble sprengt vekk for å få plass...

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Grill er gøy

En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Gøy med grill

Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Sommerens griller

Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat!

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...

Velg en "grønn" grill i sommer

Mange er lei av miljøgriseriet med engangsgriller. Nå har det endelig kommet "grønne" griller på markedet, som både er enkle å bruke og som ikke skaper...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no