Grilltips

Grill, utekjøkken og utepeis

Hva er vel sommeren uten grilling? Men pass på og følg grillvegtt-reglene.

  Solid grillbestikk, som gjør det enkelt å snu biffen, gjør grill-jobben enda mer lystbetont.
  • Rengjør risten ofte, da er det langt enklere å holde den ren.
  • Du kan godt vente med å legge risten på grillen til du er klar for å grille.
  • Dersom du pensler risten med olje før du bruker den, unngår du at maten fester seg.
  • Ta råvarene ut av kjøleskapet i god tid. Fisk og kjøtt blir best om de har tilnærmet romtemperatur.
  • Husk å la grillen stå lunt. Trekk og vind gir ujevn varme.
  • Ikke tenn på kullet før tennvæsken  har trukket godt inn. Ikke start grillingen før grillen er skikkelig varm, kullet skal ha et grått askelag på utsiden før maten legges på.
  • Snu alltid kjøttet eller fisken ved hjelp av en grillklype. Stikker du hull i kjøttet med gaffel, renner den gode kjøttsmaken ut med kjøttsaften.
  • Fett som drypper ned i flammene tar fyr. Særlig med svinekjøtt kan en oppleve dette, og man kan oppleve det ved bruk av de fleste griller. Problemet unngås dersom man griller magert kjøtt eller fisk, men man kan også benytte en spesiallaget stekebakke. Dette er en aluminiumsform som en kan legge kjøttet i. Formen samler opp fettet og hindrer at det renner ned i flammene.

 

Grill fisken

Ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, uer, makrell og sild er blant de fiskeslaga som egner seg for grilling.

  

bildetekst

  

  • Fisken kan legges rett på grillristen, den kan træs på et grillspyd, legges i en dobbel grillrist, grilles i wok eller på grillen pakket inn i aluminiumsfolie.
  • Rengjør grillristen og pensle den med litt olje før du starter grillingen. Husk at kullet skal være glødende og skikkelig varmt før du legger på fisken.
  • En dobbel grillrist gjør grilling av fisk svært enkelt.
  • En marinade bør inneholde en god olje og en syrlig ingrediens i tillegg til krydder og litt salt. Mariner fisken 15 - 20 minutter i romtemperatur eller 1 time i kjøleskap. Fisk som er marinert i romtemperatur bør grilles samme dag.

 

 

 

23 oktober 2008

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkke...

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat...

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no