Grilltips

Grill, utekjøkken og utepeis

Hva er vel sommeren uten grilling? Men pass på og følg grillvegtt-reglene.

  Solid grillbestikk, som gjør det enkelt å snu biffen, gjør grill-jobben enda mer lystbetont.
  • Rengjør risten ofte, da er det langt enklere å holde den ren.
  • Du kan godt vente med å legge risten på grillen til du er klar for å grille.
  • Dersom du pensler risten med olje før du bruker den, unngår du at maten fester seg.
  • Ta råvarene ut av kjøleskapet i god tid. Fisk og kjøtt blir best om de har tilnærmet romtemperatur.
  • Husk å la grillen stå lunt. Trekk og vind gir ujevn varme.
  • Ikke tenn på kullet før tennvæsken  har trukket godt inn. Ikke start grillingen før grillen er skikkelig varm, kullet skal ha et grått askelag på utsiden før maten legges på.
  • Snu alltid kjøttet eller fisken ved hjelp av en grillklype. Stikker du hull i kjøttet med gaffel, renner den gode kjøttsmaken ut med kjøttsaften.
  • Fett som drypper ned i flammene tar fyr. Særlig med svinekjøtt kan en oppleve dette, og man kan oppleve det ved bruk av de fleste griller. Problemet unngås dersom man griller magert kjøtt eller fisk, men man kan også benytte en spesiallaget stekebakke. Dette er en aluminiumsform som en kan legge kjøttet i. Formen samler opp fettet og hindrer at det renner ned i flammene.

 

Grill fisken

Ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, uer, makrell og sild er blant de fiskeslaga som egner seg for grilling.

  

bildetekst

  

Les også:

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

  • Fisken kan legges rett på grillristen, den kan træs på et grillspyd, legges i en dobbel grillrist, grilles i wok eller på grillen pakket inn i aluminiumsfolie.
  • Rengjør grillristen og pensle den med litt olje før du starter grillingen. Husk at kullet skal være glødende og skikkelig varmt før du legger på fisken.
  • En dobbel grillrist gjør grilling av fisk svært enkelt.
  • En marinade bør inneholde en god olje og en syrlig ingrediens i tillegg til krydder og litt salt. Mariner fisken 15 - 20 minutter i romtemperatur eller 1 time i kjøleskap. Fisk som er marinert i romtemperatur bør grilles samme dag.

 

 

 

23. oktober 2008
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Slik blir du kvitt en av sommerens verste plager: Knotten

Grill, utekjøkken og utepeis En grill, kull og matolje er alt du trenger for å lage din egen knottfelle.

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Grill, utekjøkken og utepeis Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Getty Images
Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Grill, utekjøkken og utepeis Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Disse grilltabbene må du unngå

Grill, utekjøkken og utepeis Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Grill, utekjøkken og utepeis Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Fem enkle griller du kan lage selv

Grill, utekjøkken og utepeis Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Er slangen til gassgrillen i orden?

Grill, utekjøkken og utepeis Slik tester du om gasslangen fortsatt holder mål.

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no