Er du redd for å mislykkes ved grillen? Fortvil ikke, med våre enkle tips klarer du deg.
Er du redd for å mislykkes ved grillen? Fortvil ikke, med våre enkle tips klarer du deg. Bilde: Colourbox

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som gjør det lettere å lykkes ved grillen!

Skal jeg velge grillkull eller briketter?
Dette er valget du har dersom du ikke er eier av en gassgrill. Forskjellen på grillkull og grillbriketter er at briketter brenner lenger mens kull ofte har bedre effekt. Uansett skal kull/briketter være tørt. Har det vært oppbevart et fuktig sted er det et dårlig utgangspunkt for en vellykket grillkveld.

Hva med tennvæske?
Sprut tennvæske på kullet/brikettene, og la det trekke inn i ca. 10 minutter før du tenner grillen. Tennvæske må ALDRI sprutes direkte på flammer. Da kan flasken eksplodere i hendene dine og forårsake store brannskader.

Når legger jeg på maten på grillen?
For å få et vellykket grillmåltid må grillen være skikkelig varm før du setter i gang. Gassgrill er varm etter ca. 5 minutter, mens griller med kull/briketter bruker noe lenger tid (15–20 minutter) på å bli varm. Du kan se at grillen er varm nok ved å se på kullet/brikettene. Disse skal være dekket av hvit aske, først da er grillen varm nok.

Hva skal jeg gjøre med grillristen?
Grillristen skal være rengjort for tidligere matopplevelser på grillen. En stålbørste er effektiv før rengjøring med vann og såpe. Det finnes mange spesielle børster til rengjøring av grill. Grillristen kan du gjerne pensle med olje slik at maten ikke brenner seg fast. Dette gjør du lettest med en grillpensel med langt skaft. Eller så kan du pensle selve grillmaten med olje for å unngå at den brenner seg fat!

Hvilket kjøtt passer best?
Kjøtt som skal grilles må være mørt fordi tilberedningstiden på grill er kort. Kokekjøtt som bog og høyrygg trenger lenger tilberedningstid for å bli mørt og vil derfor ikke egne seg til grilling. Indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og flatbiff er mørt kjøtt og egner seg svært godt til grilling.

Skal det være flammer i grillen?
Når kjøtt eller annen mat grilles vil kjøttsaft og smeltet fett dryppe ned på kullet/brikettene. Dette kan gi ekstra liv i grillen ved at det flammer opp. Legg kjøttet til side slik at det ikke blir brent. La fettet brenne opp og flammene slukke, og fortsett deretter grillingen. Ikke slukk flammene med vann, fordi når vannet har fordampet vil fettet begynne å brenne igjen.

Hvordan bruker jeg grillspyd?
Ingen ting er så hyggelig som å sitte å komponere sitt eget måltid i godt selskap hvor det ingen ende tar på samtaleemner. Vi anbefaler å sette grillspyd på menyen når du vil at gjestene dine skal få en skikkelig vellykket grillkveld. Tips til hva som egner seg til grillspyd får du også her. Når det gjelder grillspyd har de færreste av oss grillspyd i metall til hele jentegjengen, da er grillspyd i tre tingen. Trespyd får du tak i i velassorterte dagligvarebutikker, og bør ligge en stund i vann før du trer spydet. Da forhindrer du spydene i å ta fyr på grillen!

Er det verdt å bruke marinade?
Du kan gjerne marinere noe av kjøttet på forhånd. Marinader gir smak til kjøttet og kan også mørne kjøttet. Dessuten øker holdbarheten med et par dager. En marinade bør alltid inneholde olje, krydder og en syrlig væske som sitron eller eddik. Men husk, IKKE salt i marinader da dette trekker ut saftigheten av kjøttet!

5 mai 2009

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkke...

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat...

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no