Er du redd for å mislykkes ved grillen? Fortvil ikke, med våre enkle tips klarer du deg.
Er du redd for å mislykkes ved grillen? Fortvil ikke, med våre enkle tips klarer du deg. Bilde: Colourbox

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som gjør det lettere å lykkes ved grillen!

Skal jeg velge grillkull eller briketter?
Dette er valget du har dersom du ikke er eier av en gassgrill. Forskjellen på grillkull og grillbriketter er at briketter brenner lenger mens kull ofte har bedre effekt. Uansett skal kull/briketter være tørt. Har det vært oppbevart et fuktig sted er det et dårlig utgangspunkt for en vellykket grillkveld.

Hva med tennvæske?
Sprut tennvæske på kullet/brikettene, og la det trekke inn i ca. 10 minutter før du tenner grillen. Tennvæske må ALDRI sprutes direkte på flammer. Da kan flasken eksplodere i hendene dine og forårsake store brannskader.

Når legger jeg på maten på grillen?
For å få et vellykket grillmåltid må grillen være skikkelig varm før du setter i gang. Gassgrill er varm etter ca. 5 minutter, mens griller med kull/briketter bruker noe lenger tid (15–20 minutter) på å bli varm. Du kan se at grillen er varm nok ved å se på kullet/brikettene. Disse skal være dekket av hvit aske, først da er grillen varm nok.

Hva skal jeg gjøre med grillristen?
Grillristen skal være rengjort for tidligere matopplevelser på grillen. En stålbørste er effektiv før rengjøring med vann og såpe. Det finnes mange spesielle børster til rengjøring av grill. Grillristen kan du gjerne pensle med olje slik at maten ikke brenner seg fast. Dette gjør du lettest med en grillpensel med langt skaft. Eller så kan du pensle selve grillmaten med olje for å unngå at den brenner seg fat!

Hvilket kjøtt passer best?
Kjøtt som skal grilles må være mørt fordi tilberedningstiden på grill er kort. Kokekjøtt som bog og høyrygg trenger lenger tilberedningstid for å bli mørt og vil derfor ikke egne seg til grilling. Indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og flatbiff er mørt kjøtt og egner seg svært godt til grilling.

Skal det være flammer i grillen?
Når kjøtt eller annen mat grilles vil kjøttsaft og smeltet fett dryppe ned på kullet/brikettene. Dette kan gi ekstra liv i grillen ved at det flammer opp. Legg kjøttet til side slik at det ikke blir brent. La fettet brenne opp og flammene slukke, og fortsett deretter grillingen. Ikke slukk flammene med vann, fordi når vannet har fordampet vil fettet begynne å brenne igjen.

Hvordan bruker jeg grillspyd?
Ingen ting er så hyggelig som å sitte å komponere sitt eget måltid i godt selskap hvor det ingen ende tar på samtaleemner. Vi anbefaler å sette grillspyd på menyen når du vil at gjestene dine skal få en skikkelig vellykket grillkveld. Tips til hva som egner seg til grillspyd får du også her. Når det gjelder grillspyd har de færreste av oss grillspyd i metall til hele jentegjengen, da er grillspyd i tre tingen. Trespyd får du tak i i velassorterte dagligvarebutikker, og bør ligge en stund i vann før du trer spydet. Da forhindrer du spydene i å ta fyr på grillen!

Er det verdt å bruke marinade?
Du kan gjerne marinere noe av kjøttet på forhånd. Marinader gir smak til kjøttet og kan også mørne kjøttet. Dessuten øker holdbarheten med et par dager. En marinade bør alltid inneholde olje, krydder og en syrlig væske som sitron eller eddik. Men husk, IKKE salt i marinader da dette trekker ut saftigheten av kjøttet!

5. mai 2009

Norges Vakreste Hage - stem på din favoritt!
Merethehageglad
Janne_paalandet
Husmannsplassen
Vestlandhage
Created with PollMaker
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Slik blir du kvitt en av sommerens verste plager: Knotten

Grill, utekjøkken og utepeis En grill, kull og matolje er alt du trenger for å lage din egen knottfelle.

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Grill, utekjøkken og utepeis Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Getty Images
Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Grill, utekjøkken og utepeis Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Disse grilltabbene må du unngå

Grill, utekjøkken og utepeis Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Grill, utekjøkken og utepeis Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Fem enkle griller du kan lage selv

Grill, utekjøkken og utepeis Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Er slangen til gassgrillen i orden?

Grill, utekjøkken og utepeis Slik tester du om gasslangen fortsatt holder mål.

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no