Kjøkken i det fri

Grill, utekjøkken og utepeis

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

Det er noe uhøytidelig og hyggelig med å tenne grillen, lage salat ved utekjøkkenet og spise under åpen himmel – både til hverdag og fest.

Et utekjøkken trenger ikke være en stor investering. Du trenger bare en god bordplate, vask, eventuelt et gassbluss eller en ekstra grill.

Utekjøkken selges som aldri før og du finner svært mange modeller på markedet. De fleste selges i moduler som kan settes sammen slik at de dekker akkurat dine behov.

Blir du bitt av utelivsbasillen, kan du på en enkel måte utvide utekjøkkenet. Har du overbygg på terrassen eller en markise, så er det lurt å sette opp utekjøkkenet der. Kommer det en uventet skur slipper du å få regn i maten.

Stødig og praktisk
Et utekjøkken står best på et stødig flisunderlag som ikke vrir seg. Har du et overbygg på terrassen må du også tenke på hvordan røyk og os fra grillen slippes ut.

Vann får du fra hageslangen som kobles til vasken med en kobling som ganske enkelt kobles fra når du skal vanne i hagen. Vannslangen bør ikke være laget av PVC, da vann fra slike slanger ikke bør drikkes eller brukes i matlaging. Avløpet fra vasken kobles til en slange som legges til nærmeste vannrenne eller i blomsterbedet, så sant du ikke bruker såpe i vannet. Trenger du å bruke blender eller håndmikser, så kan du bruke en skjøteledning fra nærmeste stikkontakt.

Les også:

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...


Utekjøkkenet bør stå på et stødig underlag som ikke vrir seg.

Gjør det enkelt

Med en ekstra hylle eller et skap kan du oppbevare de viktigste kjøkkenredskapene ute.

Med en ekstra hylle eller et skap kan du oppbevare de viktigste kjøkkenredskapene ute. 

Arbeidsbenken bør være stor. Det er gode grunner til at kjøkkenredskaper ikke har egen plass utendørs, men oppbevares inne i leiligheten. Det skal være plass til kjøtt og grønnsaker - og det må være plass til å sette fra seg ting på.

En god ide er å ha en egen kasse hvor du samler sammen dagens mat, tallerkener, bestikk og alt det andre du trenger å ha med ut til utekjøkkenet. Når måltidet er fortært, samles oppvasken i kassen og bæres inn igjen. Enkelt og lurt!

Les også:

Slik rengjør du grillen

Grillmaten blir mer fristende med en ren og pen grill. Ved hjelp noen enkle steg kan grillen bli god som ny!

Hvis utekjøkkenet står under tak, kan du ha de viktigste kjøkkenredskapene, krydder og gryter som fast inventar på kjøkkenet. Det krever enten et skap eller noen hyller. Du kan også oppbevare tingene i en vanntett plastkasse, hvor de står trygt og godt.

Et par potter med krydderurter på bordet er nyttig og dekorativt - og ikke minst sunt.

Husk tilbehøret
Har du grillselskap og står for matlagingen kan det bli mye løping mellom grillen og kjøkkenet. Så hvorfor ikke flytte hele kjøkkenet ut? Du får utekjøkken som er fullt utstyrt, slik at du kan bake, koke og steke.

En ekstra mulighet til å steke mat kan fikses på flere måter. Et ekstra gassbluss med en innebygget gassflaske er en enkel mulighet. Er du bitt av grillbasillen, så er det også en ide å ha en ekstra grill til tilbehøret. Til de fleste griller kan du i dag få kjøpt både wok/stekepanne, gryter, brødrister og bakeplater.

Før du kjøper

Les også:

Slik lykkes du med kjøkkenhagen

Miljøvennlig og nærdyrket - sommerens første grønnsaker fra egen avling. Her kommer våre beste tips for å lykkes med kjøkkenhagen i sommer.

Rustfritt stål er lett å holde rent og det tåler å stå ute.
Rustfritt stål er lett å holde rent

Utekjøkkenet bør stå i stil med hagen og omgivelsene rundt. Materialene bør være lette å rengjøre og de bør tåle både regn og snø. Rustfritt stål er lett å holde rent og det tåler å stå ute. Hvis du ikke har overbygg på terrassen bør du kjøpe en parasoll som beskytter mot uventet regn når du lager mat.

Vinteroppbevaring
Allerede når du skal kjøpe et utekjøkken er det en god ide å tenke på hvor det skal stå om vinteren. Størrelsen bør kanskje passe til redskapsboden eller under et overbygg, muligens blir det også stående under åpen himmel.

Uansett bør utekjøkkenet være laget av materialer som tåler oppbevaring utendørs hele vinteren eller i et kaldt skur.

Granitt, rustfritt stål og teaktre er materialer som alle tåler en støyt. En god presenning er også en lur investering. Kjøper du et ferdig utekjøkken kan du ofte kjøpe en formsydd presenning som passer til kjøkkenet.

En annen viktig ting er å koble fra vannslangen om vinteren. Sørg for at alle rør, både vanninntak og avløp, er tømt for vann, slik at de ikke fryser og går i stykker.

 

Granitbord og teakhyller er en lekker løsning.
Granitbord og teakhyller er en lekker løsning

Hvordan lage maten ute
Svært mye av maten kan tilberedes direkte på grillen. Det krever en stor grill og litt ekstra grillutstyr. En liten ekstra grill kan være en god løsning som gir muligheter for spennende tilbehør.

Store grønnsaker kan marineres og grilles på spyd. Maiskolber legges rett på grillen med bladene på. Både grønnsaker og poteter kan tilberedes på stekeplater som legges på grillen, eller bakes i en lukket grill. Vil du helst ha kokt ris, pasta eller poteter som tilbehør er det lurt å investere i en ekstra kokemulighet til utekjøkkenet. Et campingbluss kan løse det problemet.

En god ide er å bake små brød og rundstykker på en bakeplate rett på grillen. Du får ikke bedre brød enn brød som er stekt på grillen!

23. oktober 2008
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer her noen spennende utepeiser, som hjelper deg å holde varmen når været blir for kjølig.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

Ut med kjøkkenet!

Grill, utekjøkken og utepeis Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Utepeis forlenger sommeren

Grill, utekjøkken og utepeis Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik planlegger du utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Grill er gøy

Grill, utekjøkken og utepeis En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Gøy med grill

Grill, utekjøkken og utepeis Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?