Bilde: Foto: Cedric Archer

Klar for ny grillsesong

Grill, utekjøkken og utepeis

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen.

Selv om den gamle, gode kulegrillen fortsatt er populær, velger stadig flere nordmenn gassgrill. En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen. Prisforskjellen henger blant annet sammen med om grillen er i rustfritt stål, støpejern eller i et mindre bestandig materiale. Dessuten om hvor mange brennere grillen har og kvaliteten på komponentene. En kvalitetsgrill vil vare i mange år om den behandles pent.


Miljøvinner
Gassgrillen er kjapp å bruke, enkel å holde ren og miljømessig en vinner i forhold til kullgrillen.
- Ingen utslipp eller store utgifter som går med til fremstilling av kull. Kostnadsmessig rundt halv pris å benytte gass i forhold til kull, understreker avdelingsleder Arne J. Aarum ved Byggmakker Zeiner i Tønsberg.
Mange velger kullgrill på grunn av det spesielle røykpreget maten får. Som tilleggsutstyr til de fleste gassgriller kan du imidlertid kjøpe en røykboks som fylles med fuktet ved. Røyken damper ut og setter smak på maten.
Elektriske griller egner seg best der det ikke er lov til å benytte gass eller kull, for eksempel på balkonger. Ulempen med slike griller er at kapasiteten ofte er liten.

Hele måltidet
Det er mye mer du kan lage på dagens utegriller enn tidligere. Hele måltidet kan problemfritt tilberedes på grillen. Fisk, kjøtt, grønnsaker, poteter, saus, dessterter og kaker. Bare fantasien setter grenser.
Mange griller er utstyrt med stekeplate i tillegg til grillristene, der du kan steke speilegg til dagens frokost eller bare holde maten varm. De fleste gassgrillene har dessuten ett eller flere sidebluss for koking av saus, ris eller poteter.
For å utnytte grillen optimalt, finnes en mengde smart tilbehør. Blant annet stativ for steking av kylling, stativ store steker, grillkurv som passer for grilling av kreps, reker, fisk eller grovhakkede grønnsaker. Glem heller ikke messingbørste til rengjøring av grillen.

Fagmannens grilltips:

* Prisen reflekterer materialvalg og funksjoner. Du får hva du betaler for.
* Hva er behovet? Er behovet langsiktig, velg gassgrill.
*  Grill på terrassen som du stadig benytter, velg kvalitet.
* I værutsatte kyststrøk, rustfritt mest holdbart.
* Sjekk at gassgrillen er utstyrt med minst to brennere med god spredring, samt varmeskjold som fordeler varmen godt.
*  La aldri gassflasken stå under grillen mens du griller dersom grillen ikke er CE-godkjent nettopp for dette.
* Har grillen elektronisk tenning, sjekk at grillen er tent før du lukker lokket.
* Brenn grillen ren under høy temperatur.
* Deler i rustfritt stål eller emalje kan vaskes i oppvaskmaskin.
* Pensle alle deler med matolje etter rengjøring. Forhindrer at mat brenner seg fast og forlenger levetiden.
* Viktig å sjekke slanger og tilkoblinger før sesongen. Skift hvis slangene virker tørre og sprø. Sjekk med forhandleren om reservedeler.

23 oktober 2008

Slik rengjør du grillen på høsten

Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Grillguide – inviter til grillfest

Hva er vel sommeren uten grilling? Men hvilken grill skal du velge, og hvorfor akkurat denne? Vi i Villas grillguide gir deg de beste tipsene.

Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Velg rett grill

Nå er det endelig tid for å grille utendørs igjen. Her viser vi deg noen av de siste grillnyhetene som passer til store og små uteplasser.

Utepeis forlenger sommeren

Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik blir grillen som ny på 1-2-3

Nå er det endelig tid for å ta frem grillen! Vi gir deg noen håndfaste tips på hvordan du får grillen din i toppform til sommeren, enten du sverger til...

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Fem enkle griller du kan lage selv

Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Utepeis i hagen

Før du går i gang med å realisere drømmen om ny utepeis i hagen må du sørge for trygg fyring. Her får du oppdaterte råd som sikrer at din utepeis gir...

Kjøkken i det fri

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

Bygg et eget utekjøkken

Hadde det ikke vært deilig å gjøre i stand en ordentlig grillmiddag, helt uten søl og rot på kjøkkenet? For den som har et utekjøkken er det hverdag –...