Bilde: Foto: Cedric Archer

Klar for ny grillsesong

Grill, utekjøkken og utepeis

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen.

Selv om den gamle, gode kulegrillen fortsatt er populær, velger stadig flere nordmenn gassgrill. En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen. Prisforskjellen henger blant annet sammen med om grillen er i rustfritt stål, støpejern eller i et mindre bestandig materiale. Dessuten om hvor mange brennere grillen har og kvaliteten på komponentene. En kvalitetsgrill vil vare i mange år om den behandles pent.


Miljøvinner
Gassgrillen er kjapp å bruke, enkel å holde ren og miljømessig en vinner i forhold til kullgrillen.
- Ingen utslipp eller store utgifter som går med til fremstilling av kull. Kostnadsmessig rundt halv pris å benytte gass i forhold til kull, understreker avdelingsleder Arne J. Aarum ved Byggmakker Zeiner i Tønsberg.
Mange velger kullgrill på grunn av det spesielle røykpreget maten får. Som tilleggsutstyr til de fleste gassgriller kan du imidlertid kjøpe en røykboks som fylles med fuktet ved. Røyken damper ut og setter smak på maten.
Elektriske griller egner seg best der det ikke er lov til å benytte gass eller kull, for eksempel på balkonger. Ulempen med slike griller er at kapasiteten ofte er liten.

Hele måltidet
Det er mye mer du kan lage på dagens utegriller enn tidligere. Hele måltidet kan problemfritt tilberedes på grillen. Fisk, kjøtt, grønnsaker, poteter, saus, dessterter og kaker. Bare fantasien setter grenser.
Mange griller er utstyrt med stekeplate i tillegg til grillristene, der du kan steke speilegg til dagens frokost eller bare holde maten varm. De fleste gassgrillene har dessuten ett eller flere sidebluss for koking av saus, ris eller poteter.
For å utnytte grillen optimalt, finnes en mengde smart tilbehør. Blant annet stativ for steking av kylling, stativ store steker, grillkurv som passer for grilling av kreps, reker, fisk eller grovhakkede grønnsaker. Glem heller ikke messingbørste til rengjøring av grillen.

Fagmannens grilltips:

* Prisen reflekterer materialvalg og funksjoner. Du får hva du betaler for.
* Hva er behovet? Er behovet langsiktig, velg gassgrill.
*  Grill på terrassen som du stadig benytter, velg kvalitet.
* I værutsatte kyststrøk, rustfritt mest holdbart.
* Sjekk at gassgrillen er utstyrt med minst to brennere med god spredring, samt varmeskjold som fordeler varmen godt.
*  La aldri gassflasken stå under grillen mens du griller dersom grillen ikke er CE-godkjent nettopp for dette.
* Har grillen elektronisk tenning, sjekk at grillen er tent før du lukker lokket.
* Brenn grillen ren under høy temperatur.
* Deler i rustfritt stål eller emalje kan vaskes i oppvaskmaskin.
* Pensle alle deler med matolje etter rengjøring. Forhindrer at mat brenner seg fast og forlenger levetiden.
* Viktig å sjekke slanger og tilkoblinger før sesongen. Skift hvis slangene virker tørre og sprø. Sjekk med forhandleren om reservedeler.

23. oktober 2008

Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Slik blir du kvitt en av sommerens verste plager: Knotten

Grill, utekjøkken og utepeis En grill, kull og matolje er alt du trenger for å lage din egen knottfelle.

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Grill, utekjøkken og utepeis Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Getty Images
Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Grill, utekjøkken og utepeis Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Disse grilltabbene må du unngå

Grill, utekjøkken og utepeis Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Vi prøver bordgrill: Perfekt stekte biffer året rundt

Grill, utekjøkken og utepeis Lekkert kjøtt av alle slag, aubergineskriver med grillstreker, sprød toast eller lune nanbrød. Den mobile bordgrillen Tefal Optigrill leverer alt -...

Fem enkle griller du kan lage selv

Grill, utekjøkken og utepeis Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Er slangen til gassgrillen i orden?

Grill, utekjøkken og utepeis Slik tester du om gasslangen fortsatt holder mål.

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?