Bilde: Foto: Cedric Archer

Klar for ny grillsesong

Grill, utekjøkken og utepeis

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen.

Selv om den gamle, gode kulegrillen fortsatt er populær, velger stadig flere nordmenn gassgrill. En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen. Prisforskjellen henger blant annet sammen med om grillen er i rustfritt stål, støpejern eller i et mindre bestandig materiale. Dessuten om hvor mange brennere grillen har og kvaliteten på komponentene. En kvalitetsgrill vil vare i mange år om den behandles pent.


Miljøvinner
Gassgrillen er kjapp å bruke, enkel å holde ren og miljømessig en vinner i forhold til kullgrillen.
- Ingen utslipp eller store utgifter som går med til fremstilling av kull. Kostnadsmessig rundt halv pris å benytte gass i forhold til kull, understreker avdelingsleder Arne J. Aarum ved Byggmakker Zeiner i Tønsberg.
Mange velger kullgrill på grunn av det spesielle røykpreget maten får. Som tilleggsutstyr til de fleste gassgriller kan du imidlertid kjøpe en røykboks som fylles med fuktet ved. Røyken damper ut og setter smak på maten.
Elektriske griller egner seg best der det ikke er lov til å benytte gass eller kull, for eksempel på balkonger. Ulempen med slike griller er at kapasiteten ofte er liten.

Hele måltidet
Det er mye mer du kan lage på dagens utegriller enn tidligere. Hele måltidet kan problemfritt tilberedes på grillen. Fisk, kjøtt, grønnsaker, poteter, saus, dessterter og kaker. Bare fantasien setter grenser.
Mange griller er utstyrt med stekeplate i tillegg til grillristene, der du kan steke speilegg til dagens frokost eller bare holde maten varm. De fleste gassgrillene har dessuten ett eller flere sidebluss for koking av saus, ris eller poteter.
For å utnytte grillen optimalt, finnes en mengde smart tilbehør. Blant annet stativ for steking av kylling, stativ store steker, grillkurv som passer for grilling av kreps, reker, fisk eller grovhakkede grønnsaker. Glem heller ikke messingbørste til rengjøring av grillen.

Fagmannens grilltips:

* Prisen reflekterer materialvalg og funksjoner. Du får hva du betaler for.
* Hva er behovet? Er behovet langsiktig, velg gassgrill.
*  Grill på terrassen som du stadig benytter, velg kvalitet.
* I værutsatte kyststrøk, rustfritt mest holdbart.
* Sjekk at gassgrillen er utstyrt med minst to brennere med god spredring, samt varmeskjold som fordeler varmen godt.
*  La aldri gassflasken stå under grillen mens du griller dersom grillen ikke er CE-godkjent nettopp for dette.
* Har grillen elektronisk tenning, sjekk at grillen er tent før du lukker lokket.
* Brenn grillen ren under høy temperatur.
* Deler i rustfritt stål eller emalje kan vaskes i oppvaskmaskin.
* Pensle alle deler med matolje etter rengjøring. Forhindrer at mat brenner seg fast og forlenger levetiden.
* Viktig å sjekke slanger og tilkoblinger før sesongen. Skift hvis slangene virker tørre og sprø. Sjekk med forhandleren om reservedeler.

23 oktober 2008
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Grill, utekjøkken og utepeis Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer her noen spennende utepeiser, som hjelper deg å holde varmen når været blir for kjølig.

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

Ut med kjøkkenet!

Grill, utekjøkken og utepeis Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Utepeis forlenger sommeren

Grill, utekjøkken og utepeis Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik planlegger du utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Grill er gøy

Grill, utekjøkken og utepeis En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Gøy med grill

Grill, utekjøkken og utepeis Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?