Bilde: Foto: Cedric Archer

Klar for ny grillsesong

Grill, utekjøkken og utepeis

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen.

Selv om den gamle, gode kulegrillen fortsatt er populær, velger stadig flere nordmenn gassgrill. En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid størrelsen som avgjør prisen. Prisforskjellen henger blant annet sammen med om grillen er i rustfritt stål, støpejern eller i et mindre bestandig materiale. Dessuten om hvor mange brennere grillen har og kvaliteten på komponentene. En kvalitetsgrill vil vare i mange år om den behandles pent.


Miljøvinner
Gassgrillen er kjapp å bruke, enkel å holde ren og miljømessig en vinner i forhold til kullgrillen.
- Ingen utslipp eller store utgifter som går med til fremstilling av kull. Kostnadsmessig rundt halv pris å benytte gass i forhold til kull, understreker avdelingsleder Arne J. Aarum ved Byggmakker Zeiner i Tønsberg.
Mange velger kullgrill på grunn av det spesielle røykpreget maten får. Som tilleggsutstyr til de fleste gassgriller kan du imidlertid kjøpe en røykboks som fylles med fuktet ved. Røyken damper ut og setter smak på maten.
Elektriske griller egner seg best der det ikke er lov til å benytte gass eller kull, for eksempel på balkonger. Ulempen med slike griller er at kapasiteten ofte er liten.

Hele måltidet
Det er mye mer du kan lage på dagens utegriller enn tidligere. Hele måltidet kan problemfritt tilberedes på grillen. Fisk, kjøtt, grønnsaker, poteter, saus, dessterter og kaker. Bare fantasien setter grenser.
Mange griller er utstyrt med stekeplate i tillegg til grillristene, der du kan steke speilegg til dagens frokost eller bare holde maten varm. De fleste gassgrillene har dessuten ett eller flere sidebluss for koking av saus, ris eller poteter.
For å utnytte grillen optimalt, finnes en mengde smart tilbehør. Blant annet stativ for steking av kylling, stativ store steker, grillkurv som passer for grilling av kreps, reker, fisk eller grovhakkede grønnsaker. Glem heller ikke messingbørste til rengjøring av grillen.

Fagmannens grilltips:

* Prisen reflekterer materialvalg og funksjoner. Du får hva du betaler for.
* Hva er behovet? Er behovet langsiktig, velg gassgrill.
*  Grill på terrassen som du stadig benytter, velg kvalitet.
* I værutsatte kyststrøk, rustfritt mest holdbart.
* Sjekk at gassgrillen er utstyrt med minst to brennere med god spredring, samt varmeskjold som fordeler varmen godt.
*  La aldri gassflasken stå under grillen mens du griller dersom grillen ikke er CE-godkjent nettopp for dette.
* Har grillen elektronisk tenning, sjekk at grillen er tent før du lukker lokket.
* Brenn grillen ren under høy temperatur.
* Deler i rustfritt stål eller emalje kan vaskes i oppvaskmaskin.
* Pensle alle deler med matolje etter rengjøring. Forhindrer at mat brenner seg fast og forlenger levetiden.
* Viktig å sjekke slanger og tilkoblinger før sesongen. Skift hvis slangene virker tørre og sprø. Sjekk med forhandleren om reservedeler.

23 oktober 2008

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkke...

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Slik rengjør du grillen

Slik rengjør du grillen før grillsesongen.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat...

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...