Slik lager du ditt eget utekjøkken

Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan familien Dybro bygde sitt eget utekjøkken.

Lag ditt eget utekjøkken

Familien Dybro i Skellefteå ville utnytte plassen bak rekkehuset sitt, og bygde et utekjøkken i tilknytning til grillen. I denne artikkelen kan du se hvordan de gjorde det, hva du skal huske på når du skal lage ditt eget, samt andre tips og triks.

Slik bygde de sitt utekjøkken:

Praktisk info

Tid og pris: Prosjektet «utekjøkken» tok halvannen til to uker, og kostet cirka 3 500 kr – inkludert alt materiale, blandebatteri, vask og kobling til hageslangen.

Utekjøkkenets mål: Kjøkkenet ble bygd i målene 196 x 56 cm. Betongbenkeplaten er 200 x 60 cm. Det er brukt vanlige plankelengder i størrelsen 45 x 95 mm til å bygge rammen med. Lang- og kortsidene er bygget med rupanel, 21 x 45 mm.

1. Slik bygde vi rammen

Vi begynte med å bygge en ramme med lengdene til utekjøkkenet
Start med å bygge en ramme.

Vi begynte med å bygge en ramme med lengdene. Deretter grunnet vi både rammen og trevirket til lang- og kortsidene med impregnerende grunningsolje, hvit grunning og avsluttet med to strøk lasurmaling.

Vi festet rupanelet med skruer, og lot det være igjen et 42 x 37 cm rom i fronten. Gjennom åpningen er det enkelt å komme til redskapene som ligger på oppbevaringshyllen.

2. Hyllen og luken

I utekjøkkenet er det en 120 x 56 cm stor oppbevaringshylle av høvlet virke, 120 x 22 mm.

Vi ville ikke ha synlige hengsler på utekjøkkenet, så derfor laget vi en luke som kan åpnes
God plass med en stor oppbevaringphylle.

Vi ville ikke ha synlige hengsler på utekjøkkenet, så derfor laget vi en luke som kan åpnes – den skjuler baljen som samler opp vannet fra avløpet på vasken.

Luken er festet til rammen med magneter, slik at den kan løftes vekk.

Luken til utekjøkkenet er festet til rammen med magneter
Luken er festet med magneter.

Etter monteringen malte vi over alle skruehoder for å gjøre dem så lite synlige som mulig.

Etter monteringen malte vi over alle skruehoder for å gjøre dem så lite synlige som mulig.

3. Benkeplaten i betong

Vi startet med å lage en form i kryssfinér med målene 200 x 60 cm, og så blandet vi ca. 125 kilo finbetong. Vi støpte inn vasken direkte i benkeplaten, det var den enkleste måten å få et hull i riktig størrelse.

Benkeplate i betong til utekjøkken
Det kan være en ide å støpe vasken direkte inni betongen, for å få riktig hullstørrelse.

For å lage hull til blandebatteriet, brukte vi en sjampoflaske i passe størrelse. Vi forsterket benkeplaten med armeringsnett for å gjøre den mer stabil.

Hull til blandebatteriet
La benkeplaten hvile i to-tre dager.

Disse klipte vi til i riktig størrelse, og tok ut hull til vasken. Etter det slo vi bort luftboblene med en hammer, og lot så benkeplaten hvile i to-tre dager.

Bind fast armeringsnettingen med ståltråd

TIPS! Bind fast armeringsnettingen med ståltråd, eller fest det med kroker slik at de ikke «faller igjennom» når du slår ut luftboblene

4. Praktisk vask

Til utekjøkkenet har vi koblet til en vanlig hageslange med en balje under vasken som fanger opp avløpsvannet. Baljen blir skjult av en luke.

Til utekjøkken har vi koblet til en vanlig hageslange med en balje under vasken
Vask kan kjøpes på IKEA.

Vasken – Boholmen – er kjøpt på Ikea for kr 395. Blandebatteriet er en billig variant fra Coop, men den er ikke ment til å stå ute året rundt, så vi tar den inn om vinteren.

Blandebatteriet er en billig variant fra Coop, utekjøkken
Å lage et flyttbart utekjøkken på hjul kan være en god investering.

Dette bør du tenke på før du setter i gang:

  • Plassering: Ha utekjøkkenet i nærheten av inngangen til kjøkkenet (om du har)
  • Sats på holdbare materialer om kjøkkenet skal stå utendørs året rundt. Velg et flyttbart kjøkken på hjul om du vil ta det inn om vinteren.
  • Lag mer mat med en portabel koketopp på utekjøkkenet ditt.