Menn mellom 40 og 59 år som bor i Oslo er de som har aller størst tro på seg selv ved grillen.
Menn mellom 40 og 59 år som bor i Oslo er de som har aller størst tro på seg selv ved grillen. Bilde: Colourbox

Menn griller med stor selvtillit

Grill, utekjøkken og utepeis

Ingen har større tro på seg selv som grillkokker enn godt voksne mannfolk. Men det er heldigvis ikke bare svidde grillpølser og koteletter med smak av tennveske som gjelder lenger.

55 prosent av norske menn anser at de har meget gode eller gode grillferdigheter, mens 47 prosent av kvinnene har samme selvtillit bak grillen, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– De regionale forskjellene er store. Mens 53 prosent av folk i Oslo sier de er flinke til å grille, svarer 40 prosent av befolkningen i Nord-Norge at de føler seg komfortable med grillklypa, sier analyseansvarlig Gunnar Thoen i Matprat.

Selvtilliten varierer også med alder, og det er de mellom 40-59 år som er aller mest selvtilfredse med sine egne grillferdigheter. Bare 12 prosent av alle spurte mener de er dårlige grillere.

Hele måltider på grillen

– I grillingens barndom i Norge syntes mange det var godt nok å servere svidde pølser og koteletter med smak av tennvæske, sier en av landets fremste grilleksperter, Bjørn Tore Teigen.

Slik er det ikke lenger. Nå lager mange hele måltidet på grillen, og de gjør det ofte. Maten skal være variert og sunnere enn før.

– Bedre utvalg av griller og grillmat i butikkene, sammen med all medieoppmerksomheten om grilling, har bidratt til å heve kunnskapen i løpet av få år. NM i grilling har også vært med på å øke interessen landet rundt, sier matrådgiver Teigen.

Nesten 90 prosent av oss griller

Til tross for korte somre med ustabilt vær, tilbereder de aller fleste grillmat i løpet av sommeren her i landet. I fjor gjorde hele 86 prosent det. Grillmat er synonymt med sommer.

– Flere legger store kjøttstykker på grillen, som hele biffer og fileter. De er heller ikke redd for å grille sjømat og grønnsaker. Nordmenn våger seg på å grille mye mer enn før, og da skal det mer til for å imponere, mener Teigen.

Grilling fyrer også opp konkurranseinstinktet hos mange, og det holdes nasjonale mesterskap i barbecue i en rekke land. For ti år siden tok Bjørn Tore Teigen sammen med Matprat initiativ til et eget Norgesmesterskap i grilling.

– Vi retter oss mot det brede lag i befolkningen, ikke bare proffgrillerne, som det blir stadig flere av, sier Bjørn Tore Teigen, som for øvrig er en av medlemmene av det norske grillandslaget.

Tiårsjubileum for grillmesterskap

Selv om det norske grillmesterskapet er underlagt retningslinjene til World Barbecue Association, har det hele tiden vært gjort lokale tilpasninger. De fleste årene har rundt 20 lag deltatt i NM. Toppen ble nådd i 2007 da 32 lag var med.

– På disse ti årene har det vært en voldsom forbedring av grillferdighetene. Ikke bare griller vi mye mer variert, men mange deler tips og bilder på digitale forum. Grillentusiaster lager til egne grillområder ute, i hagen eller på terrassen. Noen har faktisk fem–seks forskjellige griller hjemme og på hytta, sier Bjørn Tore Teigen.

I år markeres tiårsjubileet av NM i grilling med et stort arrangement på Sukkerbiten i Oslo lørdag 10. august. Samtidig arrangeres det NM i grilling av gatemat, såkalt streetfood, på kvelden samme sted. Hele arrangementet er åpent for publikum.

Kilder: Newswire, Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK)

6 august 2013

Slik rengjør du grillen på høsten

Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Grillguide – inviter til grillfest

Hva er vel sommeren uten grilling? Men hvilken grill skal du velge, og hvorfor akkurat denne? Vi i Villas grillguide gir deg de beste tipsene.

Grilltips fra norgesmester i grilling

De beste grilltipsene fra Eivind Smith - norgesmester i grilling.

Velg rett grill

Nå er det endelig tid for å grille utendørs igjen. Her viser vi deg noen av de siste grillnyhetene som passer til store og små uteplasser.

Utepeis forlenger sommeren

Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik blir grillen som ny på 1-2-3

Nå er det endelig tid for å ta frem grillen! Vi gir deg noen håndfaste tips på hvordan du får grillen din i toppform til sommeren, enten du sverger til...

Nyt et utekjøkken

En ting er å ha en grill på terrassen, noe helt annet, og enda bedre - er et utekjøkken.

Fem enkle griller du kan lage selv

Frister det å grille, men du har ingen grill? Disse fem små grillene kan du enkelt lage selv!

Utepeis i hagen

Før du går i gang med å realisere drømmen om ny utepeis i hagen må du sørge for trygg fyring. Her får du oppdaterte råd som sikrer at din utepeis gir...

Kjøkken i det fri

Grillsesongen er godt i gang og det er deilig å nyte maten ute på varme sommerkvelder. Hvorfor ikke skaffe ekstra utstyr og flytte hele kjøkkenet ut.

Bygg et eget utekjøkken

Hadde det ikke vært deilig å gjøre i stand en ordentlig grillmiddag, helt uten søl og rot på kjøkkenet? For den som har et utekjøkken er det hverdag –...

Utebord kan du bygge selv

Et utebord laget av armeringsjern og stein er både tøft og stødig. Ikke minst er det veldig enkelt – om enn litt tungt – å bygge. Vi viser deg hvordan!