Menn mellom 40 og 59 år som bor i Oslo er de som har aller størst tro på seg selv ved grillen.
Menn mellom 40 og 59 år som bor i Oslo er de som har aller størst tro på seg selv ved grillen. Bilde: Colourbox

Menn griller med stor selvtillit

Grill, utekjøkken og utepeis

Ingen har større tro på seg selv som grillkokker enn godt voksne mannfolk. Men det er heldigvis ikke bare svidde grillpølser og koteletter med smak av tennveske som gjelder lenger.

55 prosent av norske menn anser at de har meget gode eller gode grillferdigheter, mens 47 prosent av kvinnene har samme selvtillit bak grillen, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– De regionale forskjellene er store. Mens 53 prosent av folk i Oslo sier de er flinke til å grille, svarer 40 prosent av befolkningen i Nord-Norge at de føler seg komfortable med grillklypa, sier analyseansvarlig Gunnar Thoen i Matprat.

Selvtilliten varierer også med alder, og det er de mellom 40-59 år som er aller mest selvtilfredse med sine egne grillferdigheter. Bare 12 prosent av alle spurte mener de er dårlige grillere.

Hele måltider på grillen

– I grillingens barndom i Norge syntes mange det var godt nok å servere svidde pølser og koteletter med smak av tennvæske, sier en av landets fremste grilleksperter, Bjørn Tore Teigen.

Slik er det ikke lenger. Nå lager mange hele måltidet på grillen, og de gjør det ofte. Maten skal være variert og sunnere enn før.

– Bedre utvalg av griller og grillmat i butikkene, sammen med all medieoppmerksomheten om grilling, har bidratt til å heve kunnskapen i løpet av få år. NM i grilling har også vært med på å øke interessen landet rundt, sier matrådgiver Teigen.

Nesten 90 prosent av oss griller

Til tross for korte somre med ustabilt vær, tilbereder de aller fleste grillmat i løpet av sommeren her i landet. I fjor gjorde hele 86 prosent det. Grillmat er synonymt med sommer.

– Flere legger store kjøttstykker på grillen, som hele biffer og fileter. De er heller ikke redd for å grille sjømat og grønnsaker. Nordmenn våger seg på å grille mye mer enn før, og da skal det mer til for å imponere, mener Teigen.

Grilling fyrer også opp konkurranseinstinktet hos mange, og det holdes nasjonale mesterskap i barbecue i en rekke land. For ti år siden tok Bjørn Tore Teigen sammen med Matprat initiativ til et eget Norgesmesterskap i grilling.

– Vi retter oss mot det brede lag i befolkningen, ikke bare proffgrillerne, som det blir stadig flere av, sier Bjørn Tore Teigen, som for øvrig er en av medlemmene av det norske grillandslaget.

Les også:

Lys opp i hagen

Levende lys i hagen på kveldstid er både vakkert og stemningsskapende.

Tiårsjubileum for grillmesterskap

Selv om det norske grillmesterskapet er underlagt retningslinjene til World Barbecue Association, har det hele tiden vært gjort lokale tilpasninger. De fleste årene har rundt 20 lag deltatt i NM. Toppen ble nådd i 2007 da 32 lag var med.

– På disse ti årene har det vært en voldsom forbedring av grillferdighetene. Ikke bare griller vi mye mer variert, men mange deler tips og bilder på digitale forum. Grillentusiaster lager til egne grillområder ute, i hagen eller på terrassen. Noen har faktisk fem–seks forskjellige griller hjemme og på hytta, sier Bjørn Tore Teigen.

I år markeres tiårsjubileet av NM i grilling med et stort arrangement på Sukkerbiten i Oslo lørdag 10. august. Samtidig arrangeres det NM i grilling av gatemat, såkalt streetfood, på kvelden samme sted. Hele arrangementet er åpent for publikum.

Kilder: Newswire, Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK)

6. august 2013
Mer om Grill, utekjøkken og utepeis

Hyggelig med utepeis

Grill, utekjøkken og utepeis Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer her noen spennende utepeiser, som hjelper deg å holde varmen når været blir for kjølig.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Grill, utekjøkken og utepeis Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

Du kan selv bygge ditt eget utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et utekjøkken er greit å ha som ­supplement til grillen – nå kan du lage hele måltidet utendørs. Her kan du se hvordan du bygger utekjøkken!

Utekjøkken i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Nordmenn elsker å grille og høytiden er naturlig nok sommerhalvåret. Er du en av de som bruker mer tid ved grillen enn ved komfyren er kanskje et utekjøkken noe for deg. Vi har valgt våre favoritter.

Slik rengjør du grillen på høsten

Grill, utekjøkken og utepeis Du rydder vel ikke bort grillen før du har gjort dette?

Grunnkurs i grilling

Grill, utekjøkken og utepeis Ikke alle synes det er like morsomt å grille. Men mange negative opplevelser kan forebygges ved hjelp av noen gode råd. Vi gir deg 9 enkle tips som...

7 fine griller i alle prisklasser

Grill, utekjøkken og utepeis Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Er du klar for grillsesongen?

Grill, utekjøkken og utepeis Du har grill, du har kull eller gass, og du har mat. Men har du alt det andre?

Ut med kjøkkenet!

Grill, utekjøkken og utepeis Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Utepeis forlenger sommeren

Grill, utekjøkken og utepeis Det er viktig å ta vare på den korte norske sommeren. Med en utepeis kan du forlenge sommeren i begge ender.

Slik planlegger du utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis Et godt utekjøkken er resultatet av god planlegging. Her er noe av det du bør tenke gjennom før du setter i gang med utekjøkken.

Grill er gøy

Grill, utekjøkken og utepeis En ny grillsesong er i gang, og med litt eksperthjelp blir resultatet perfekt:

Gøy med grill

Grill, utekjøkken og utepeis Virkelig gøy med grill får du først når du har alt det morsomme utstyret.

Sommerens griller

Grill, utekjøkken og utepeis Det er mye å velge mellom når du skal kjøpe grill.

Bygg bakerovn i hagen

Grill, utekjøkken og utepeis En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?