Menn mellom 40 og 59 år som bor i Oslo er de som har aller størst tro på seg selv ved grillen.
Menn mellom 40 og 59 år som bor i Oslo er de som har aller størst tro på seg selv ved grillen. Bilde: Colourbox

Menn griller med stor selvtillit

Grill, utekjøkken og utepeis

Ingen har større tro på seg selv som grillkokker enn godt voksne mannfolk. Men det er heldigvis ikke bare svidde grillpølser og koteletter med smak av tennveske som gjelder lenger.

55 prosent av norske menn anser at de har meget gode eller gode grillferdigheter, mens 47 prosent av kvinnene har samme selvtillit bak grillen, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– De regionale forskjellene er store. Mens 53 prosent av folk i Oslo sier de er flinke til å grille, svarer 40 prosent av befolkningen i Nord-Norge at de føler seg komfortable med grillklypa, sier analyseansvarlig Gunnar Thoen i Matprat.

Selvtilliten varierer også med alder, og det er de mellom 40-59 år som er aller mest selvtilfredse med sine egne grillferdigheter. Bare 12 prosent av alle spurte mener de er dårlige grillere.

Hele måltider på grillen

– I grillingens barndom i Norge syntes mange det var godt nok å servere svidde pølser og koteletter med smak av tennvæske, sier en av landets fremste grilleksperter, Bjørn Tore Teigen.

Slik er det ikke lenger. Nå lager mange hele måltidet på grillen, og de gjør det ofte. Maten skal være variert og sunnere enn før.

– Bedre utvalg av griller og grillmat i butikkene, sammen med all medieoppmerksomheten om grilling, har bidratt til å heve kunnskapen i løpet av få år. NM i grilling har også vært med på å øke interessen landet rundt, sier matrådgiver Teigen.

Nesten 90 prosent av oss griller

Til tross for korte somre med ustabilt vær, tilbereder de aller fleste grillmat i løpet av sommeren her i landet. I fjor gjorde hele 86 prosent det. Grillmat er synonymt med sommer.

– Flere legger store kjøttstykker på grillen, som hele biffer og fileter. De er heller ikke redd for å grille sjømat og grønnsaker. Nordmenn våger seg på å grille mye mer enn før, og da skal det mer til for å imponere, mener Teigen.

Grilling fyrer også opp konkurranseinstinktet hos mange, og det holdes nasjonale mesterskap i barbecue i en rekke land. For ti år siden tok Bjørn Tore Teigen sammen med Matprat initiativ til et eget Norgesmesterskap i grilling.

– Vi retter oss mot det brede lag i befolkningen, ikke bare proffgrillerne, som det blir stadig flere av, sier Bjørn Tore Teigen, som for øvrig er en av medlemmene av det norske grillandslaget.

Tiårsjubileum for grillmesterskap

Selv om det norske grillmesterskapet er underlagt retningslinjene til World Barbecue Association, har det hele tiden vært gjort lokale tilpasninger. De fleste årene har rundt 20 lag deltatt i NM. Toppen ble nådd i 2007 da 32 lag var med.

– På disse ti årene har det vært en voldsom forbedring av grillferdighetene. Ikke bare griller vi mye mer variert, men mange deler tips og bilder på digitale forum. Grillentusiaster lager til egne grillområder ute, i hagen eller på terrassen. Noen har faktisk fem–seks forskjellige griller hjemme og på hytta, sier Bjørn Tore Teigen.

I år markeres tiårsjubileet av NM i grilling med et stort arrangement på Sukkerbiten i Oslo lørdag 10. august. Samtidig arrangeres det NM i grilling av gatemat, såkalt streetfood, på kvelden samme sted. Hele arrangementet er åpent for publikum.

Kilder: Newswire, Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK)

6 august 2013

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat!

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...