Bilde: Team Barbie Q

Norgesmesterens tips til et vellykket utekjøkken

Grill, utekjøkken og utepeis

Hva skal til for å skape et vellykket utekjøkken og hva kan du klare deg uten? Vi har bedt nybakt norgesmester i grilling om tips.

Jan Ivar Nykvist er lagleder for Team Barbie Q – laget som vant Norgesmesterskapet i grilling i helga. I tillegg driver han cateringfirmaet Gourmetkokkene på fritiden.

I forkant av NM har han trent mye hjemme, så han burde være godt rustet til å uttale seg om hva man bør ha i et utekjøkken.

– Godt utstyr er det viktigste. Det innebærer først og fremst en grill du er komfortabel med og vet hvordan du bruker, sier Nykvist.

Selv har han både kullgrill, gassgrill og en smoker hjemme, men så er han også over gjennomsnittlig interessert i grilling. For oss vanlige grillentusiaster holder det rikelig med en grill vi mestrer til det fulle.

Dette trenger du av utstyr
I tillegg til grillen trenger du utstyr til å håndtere maten med. Det finnes et utall av hjelpemidler og duppeditter å få tak i til grillen, men i følge Nykvist kommer du langt med bare tre ting.

– Ikke kjøp store pakker med utstyr bare fordi det er billig, men velg noe du trives med å bruke. Det du trenger er først og fremst godt grillutstyr i form av stekespade, stekepinsett og en skarp kniv. Da trenger du også mindre plass til oppbevaring, sier han.

En krok er nok
Grillen er det naturlige midtpunktet i et utekjøkken, men du trenger også plass til å forberede maten, la kjøttet hvile og til utstyr.


Gi deg selv god arbeidsplass: Du trenger plass til å arbeide med maten også utenfor grillen. Her er det Joakim Bakken fra Team Barbie Q som deler opp mørbrad under årets grill-NM.

– Bygg opp en kjøkkenkrok rundt grillen med avlastningsbord, benker og anretningsplass. Selv liker jeg å ha grillen sentralt og med benker rundt meg. Det er også en fordel at det er kort avstand til der du skal servere maten, sier Nykvist.

God mathygiene
Selv om matlagningen flyttes utendørs, bør du ikke glemme vanlige regler for god hygiene. Hender må vaskes, arbeidsflater og utstyr holdes rene.

– Tilgang til rent vann er viktig for hygienen. Har du anledning til det, vil jeg anbefale å ha en liten vask og rennende vann. Da slipper du å løpe inn for å vaske hendene til stadighet.

Nykvist anbefaler også å ha en disinfeksjonsspray eller servietter tilgjengelig for å tørke av arbeidsflater.

Ute under tak
Hvor du velger å plassere utekjøkkenet, kan få stor betydning for hvor mye du ender opp med å bruke det.

– Bygg gjerne utekjøkkenet under tak. Da er det naturlig å bruke utekjøkkenet både lenger og oftere. Har du varmelamper og en gassgrill kan du faktisk grille ute hele året, sier Nykvist, og innrømmer at gassgrill er favoritten hans.

– Med en gassgrill tar det bare et par minutter før grillen er varm, og så kan du legge på mat og gå inn uten å bekymre deg.

Team Barbie Q er nå på jakt etter gode samarbeidspartnere som kan gjøre det mulig for dem å prøve seg i grillkonkurranser i utlandet. Nykvist er lysten på å prøve seg både i Europamesterskap og Verdensmesterskap.


Seiersrus: Team Barbie Q med Jan Ivar Nykvist som lagleder vant årets grill-NM.

– Bygg opp en kjøkkenkrok rundt grillen med avlastningsbord, benker og anretningsplass. Selv liker jeg å ha grillen sentralt og med benker rundt meg. Det er også en fordel at det er kort avstand til der du skal servere maten, sier Nykvist.

God mathygiene
Selv om matlagningen flyttes utendørs, bør du ikke glemme vanlige regler for god hygiene. Hender må vaskes, arbeidsflater og utstyr holdes rene.

– Tilgang til rent vann er viktig for hygienen. Har du anledning til det, vil jeg anbefale å ha en liten vask og rennende vann. Da slipper du å løpe inn for å vaske hendene til stadighet.

Nykvist anbefaler også å ha en disinfeksjonsspray eller servietter tilgjengelig for å tørke av arbeidsflater.

Ute under tak
Hvor du velger å plassere utekjøkkenet, kan få stor betydning for hvor mye du ender opp med å bruke det.

– Bygg gjerne utekjøkkenet under tak. Da er det naturlig å bruke utekjøkkenet både lenger og oftere. Har du varmelamper og en gassgrill kan du faktisk grille ute hele året, sier Nykvist, og innrømmer at gassgrill er favoritten hans.

– Med en gassgrill tar det bare et par minutter før grillen er varm, og så kan du legge på mat og gå inn uten å bekymre deg.

Team Barbie Q er nå på jakt etter gode samarbeidspartnere som kan gjøre det mulig for dem å prøve seg i grillkonkurranser i utlandet. Nykvist er lysten på å prøve seg både i Europamesterskap og Verdensmesterskap.

6 juni 2011

10 triks som gjør grillsesongen til en lek

Følger du disse tipsene får grillmaten mer smak og grillingen blir enklere. Og så blir det enkelt å rengjøre grillen etter bruk.

Felix og Eugenia bygget sitt eget utekjøkken

Utekjøkken er i vinden – ikke så rart, for her får du det beste av alle verdener.

Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Annonsørinnhold

Varmt vann på utekjøkkenet - lettvint og raskt

Gjør utekjøkkenet komplett med rennende, varmt vann som du enkelt monterer selv.

Slik bygger du utekjøkken med praktisk flisbenk

Hvis du bygger dette utekjøkkenet, løfter du friluftsmaten opp til et nytt plan, der hele tilberedningen foregår ute ved kulegrillen.

7 fine griller i alle prisklasser

Er du på jakt etter en ny grill? Her er sju spennende alternativer i ulike prisklasser.

Slik velger du grill

Kaptein på kjøttbransjens elitelag, Siv-Elise Friestad, gir deg rådene om hva du skal se etter i en grill.

Hyggelig med utepeis

Vi nordmenn elsker å kose oss utendørs, men vi blir dessverre nødt til å trekke oss innover når gradestokken synker for lavt. Vi i Villa presenterer...

Ut med kjøkkenet!

Sommerens matlaging gjør vi utendørs. Da er det godt å ha et velfungerende utekjøkken.

Klar for ny grillsesong

Gass-, kullfyrt eller elektrisk grill? Smak og behag og lommebok avgjør valget… En trend i tiden er stadig større griller, men det er ikke alltid større...

Vi griller mer enn tidligere

Nordmenn griller oftere enn tidligere, vi er også blitt mer opptatt av at grillmaten skal være trygg og sunn.

Slik rengjør du grillen

Slik rengjør du grillen før grillsesongen.

Griller til glede

En ny grillsesong er i gang. Kanskje er tiden inn for å skifte ut den gamle grillen med en ny.

Bygg bakerovn i hagen

En bakerovn i hagen hvor du kan steke ditt eget velduftende, gyllenbrune og sprøstekte brød. Hva er vel mer fristende?

Grill-inspirasjon: Lag sommerens beste grillmat!

Nam, nam, dette smaker godt! Kokk Omar Viset har spesialkomponert sommermenyen for Vi i Villas lesere. Vi har prøvesmakt og kan anbefale rettene, som...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no